Home Mama si tata Mamici Sarcina Analize sarcina Un test de sarcina negativ poate fi fals?

Un test de sarcina negativ poate fi fals?

4 minute de citit

mareste-ti sansa de a ramane insarcinataAi cateva simptome ciudate cate te fac sa crezi ca ai putea fi insarcinata. Tocmai ai facut un test de sarcina, dar acesta a iesit negativ? Atentie! Desi marja de eroare este foarte mica, testul de sarcina poate da rezultate eronate uneori. Un test de sarcina negativ nu inseamna intotdeauna ca nu esti insarcinata!

Autor: Claudia Ilies

In ce situatii testul negativ poate fi fals?

Testele de urina eronate se numesc  „fals pozitive” sau „fals negative”, in functie de rezultatul eronat pe care l-au afisat. Si trebuie sa stii ca cele mai multe rezultate eronate sunt cele care arata ca nu esti insarcinata, desi tu chiar esti insarcinata. Rezultatele sunt garantate in procent de 98 sau 99%, in functie de marca producatoare. Cu toate acestea, anumiti factori pot denatura rezultatul si te pot induce in eroare.

Testul detecteaza sarcina prin analiza prezentei in urina a hormonului HCG, care arata ca fertilizarea a avut loc. Hormonul poate fi prezent intr-o concentratie mai mica in anumite situatii: cand ai baut o cantitate mare de apa, daca faci testul dimineata sau daca faci testul la scurt timp dupa ovulatie.

Asa se explica aparitia unui rezultat „fals negativ”. Nu uita sa verifici si termenul de valabilitate al testului, mai ales daca il achizitionezi din supermarket si nu de la farmacie!

Pot face testul imediat sau trebuie sa astept ciclul menstrual?

Binenteles ca trebuie sa astepti prima zi estimata a ciclului menstrual. De ce? Pentru ca testele depisteaza hormonul HCG, care este secretat de ovulul fecundat, atunci cand este implantat in uter. Daca ovulatia a avut loc in ziua a 14-a a ciclului menstrual, ovulul a fost fecundat in jurul zilei a 16-a si va fi implantat in uter in ziua 21. Hormonul HCG incepe sa fie secretat din a 23-a zi si poti obtine un rezultat clar daca efectuezi testul intre zilele 25 si 28.

Ce faci daca nu ai incredere in rezultatul testului?

Asigura-te ca testul a fost intrebuintat intocmai cu instructiunile. Daca consideri necesar, repeta testul, folosind un nou test de sarcina. Ai putea sa achizitionezi unul nou, fabricat de un alt producator.

Daca vrei sa fii sigura, poti face un test de sange pentru depistarea sarcinii sau poti face un control ginecologic.

Mai multe despre testul de sarcina gasesti aici

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Analize sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Cum poate afecta infectia urinara femeile insarcinate

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade pentru o femeie, insa aceasta poate fi …