Despre depresia postnatala sau baby-blues lucrurile nu sunt prea clare la o simpla cautare pe internet. Tocmai de aceea, ne-am gandit ca cel mai bine ar fi sa cerem parerea unui medic specialist psihiatru, care sa vina cu lamuririle necesare si cu informatii utile mamicilor care poate se confrunta cu probleme emotionale dupa nastere. Identificarea clara a acestor probleme reprezinta primul pas in rezolvare.
Proaspetele mamici ar trebui sa fie fericite de venirea pe lume a bebelusului si sa aiba energia si starea de spirit necesare pentru a se putea ocupa de bebe si pentru a se putea bucura de aceasta perioada.
Asadar, iata ce spune Dr. Vochescu Carmen, medic primar psihiatrie, despre tulburarile psihice care pot afecta proaspata mamica dupa nastere.
Baby-blues
Aceasta denumire se refera la manifestari psiho-emotionale ce apar la majoritatea femeilor in primele doua saptamani dupa nastere, pe fondul fluctuatiilor hormonale si a adaptarii mamei la noile responsabilitati. Femeia se poate simti deprimata, obosita, lipsita de energie, usor iritabila, sensibila la orice frustrare, trece cu usurinta de la o stare emotionala la alta. Lipsa de somn determinata de trezirile repetate ale bebelusului ii accentueaza si mai mult labilitatea psiho-emotionala.
Aceste manifestari dispar de la sine, fara vreo interventie terapeutica, pe masura ce organismul isi revine la starea morfo-funcțională premergătoare sarcinii, iar mama se adapteaza la viata cu un (nou) bebelus. Suportul familiei este insa important si benefic si in aceasta perioada.
Depresia postpartum
Apare mai frecvent la femeile care au avut episoade depresive anterioare, la cele care au traversat evenimente psihotraumatizante in timpul sarcinii sau dupa nastere, la cele care trec printr-o perioada de instabilitate socio-economica ori au dificultati in relatia cu partenerul (conflicte, lipsa suportului emotional si a ajutorului pentru ingrijirea copilului, divort, etc)
Debutul simptomelor are loc in primele 12 luni dupa nastere la 15% dintre mame. Se manifesta prin dispozitie depresiva, iritabilitate, oboseala accentuata, absenta placerii pentru orice fel de activitati, dificultati de atentie si concentrare, randament de lucru mult diminuat pana la imposibilitatea de a se mai ocupa de casa sau de copil, sentimente de culpabilitate legate de incapacitatea de a-si indeplini sarcinile zilnice, uneori ideatie de sinucidere sau dorinta de a-i face rau copilului. Mama se simte epuizata fizic si psihic, are frecvent episoade de plans, dificultati de a adormi, are sentimentul ca nu e capabila sa se ocupe de nevoile copilului, ca nu e o mama buna, e anxioasa in raport cu copilul.
Circa 50% din episoadele depresive postpartum incep de fapt anterior nasterii. Atunci cand medicul de familie sau ginecologul considera ca exista un risc crescut ca gravida sa faca depresie dupa nastere, trebuie sa ii recomande acesteia consult psihiatric si/sau consiliere psihologica.
Psihologul clinician poate urmari periodic femeia pe timpul sarcinii si daca se declanseaza depresia o poate directiona la psihiatru pentru a fi tratata.
Factori de risc:
-antecedente personale sau familiale de depresie
-manifestări anxioase sau depresive pe timpul sarcinii
-evenimente psihostresante majore (malformatii ale copilului, prematuritate, divort, doliu etc)
-sustinere sociala redusa, relatii conflictuale cu partenerul sau cu familia extinsa, dificultati financiare semnificative.
Tratament:
Tratamentul depresiei postpartum este obligatoriu, in lipsa acestuia fiind afectata sanatatea mamei, a copilului si relatiile de cuplu. Neglijarea nevoilor de baza si afective ale copilului de catre mama (din cauza depresiei) poate duce la intarzieri in dezvoltarea fizica, psiho-motorie, in achizitia limbajului, la dezvoltarea unui tip de atasament nesigur, cu efecte negative pe termen lung.
Mama trebuie sa beneficieze de odihna, liniste, alimentatie adecvata, ajutor pentru activitatile casnice si pentru ingrijirea copilului. Atunci cand exista ideatie de suicid, de a face rau copilului ori simptome psihotice este obligatorie internarea.
Tratamentul medicamentos consta in antidepresive, care pot fi asociate atunci cand este necesar cu anxiolitice, sedative, antipsihotice, vitamine. Medicul curant va discuta impreuna cu familia avantajele si dezavantajele alaptarii pe timpul tratamentului medicamentos, apoi se va lua o decizie informata.
Psihoterapia trebuie sa fie de tip suportiv oferind mamei sfaturi, reasigurari si suport emotional pana la obtinerea vindecarii.
Cu un tratament adecvat, depresia postpartum se poate vindeca in totalitate.
Psihoza postpartum
Are un debut acut, in primele 2-3 zile dupa nastere, dar si mai tarziu in cursul primelor 12 luni si apare la 1-2 din 1000 de nasteri. Este o urgenta psihiatrica datorita faptului ca starea psihotica a mamei poate pune in pericol viata copilului.
Simptome: halucinatii (uneori voci care comanda uciderea copilului), idei delirante de persecutie, de vinovatie, de negare a maternitatii sau a copilului (acest copil nu e al meu, a fost schimbat/furat, eu nu am nici un copil, etc), irascibilitate, agresivitate, uneori tentative de sinucidere sau infanticid.
Factori de risc:
–antecedente familiale sau personale de tulburari psihiatrice sau psihoza postpartum
-complicaţii ale naşterii
-factori endocrini (scaderea rapida a estrogenilor dupa nastere determină o sensibilitate crescuta a receptorilor dopaminergici)
Tratament medicamentos: antipsihotice, uneori si antidepresive.
Internarea este obligatorie datorita riscului de sinucidere a mamei si/sau infanticid (uciderea copilului).
Sub tratament evolutia este spre vindecare in majoritatea cazurilor, mai rar catre cronicizarea psihozei.
Dr Vochescu Carmen, medic primar psihiatrie
CMI Dr Vochescu Carmen Marcela
Bd Ctin Brancoveanu nr 110D, sector 4, Bucuresti
Tel: 0734.609.929
Site: psihiatrie-bucuresti.com