Home Copii Bebelusi Dezvoltare Tratamentul psihotrop in sarcina

Tratamentul psihotrop in sarcina

5 minute de citit

Pentru o femeie insarcinata, siguranta bebelusului ei  este  prioritara. Fatul poate fi afectat de bolile mamei, de substantele cu care intra in contact (tutun, alcool, cofeina, droguri, medicamente), de radiatii, etc. S-a constatat ca 3-4% din toate sarcinile se asociaza cu malformatii congenitale si aproximativ 10% din toti nou-nascutii sunt prematuri din diferite cauze. Este imposibil sa se faca studii clinice pentru a vedea exact cum este afectat fatul in diferite situatii, caci nu il putem supune in mod deliberat nici unui risc.

De obicei, se fac statistici pe baza cazurilor raportate de medici in care mamele au fost expuse la un anumit factor de risc, iar copiii au dezvoltat ulterior o patologie. Insa cifrele pe care le avem sunt relative, ele nu reflecta intotdeauna realitatea. De exemplu, in cazul administrarii  unui medicament pe timpul sarcinii, nu se poate spune cu siguranta daca nou-nascutul a dezvoltat un efect secundar ca urmare a acelui medicament (prematuritate, malformatii, tulburari de dezvoltare, etc) sau din alte cauze (mama fumatoare, infectie intercurenta in sarcina de ex).

In principiu e de preferat sa se evite administrarea oricarui medicament la femeile gravide, in special in primul trimestru de sarcina, cand are loc formarea organelor. Totusi sunt situatii in care tratamentul este esential, riscul utilizarii medicamentelor fiind mai mic fata de riscul netratarii unei anumite patologii sau a intreruperii bruste a unui tratament cronic.

Avand in vedere ca observatiile din cazurile raportate nu se pot sustine prin studii clinice, in multe situatii cunoscandu-se doar un grad de risc relativ, nu se vor putea oferi garantii ca un anumit medicament nu va afecta fatul. Ci deciziile se vor lua pentru fiecare situatie in parte in functie de raportul risc-beneficiu, prin colaborarea dintre mama si medic.

Citeste mai multe despre cum afecteaza urmarea unui tratament psihiatric sarcina.

Aceste observatii sunt valabile atat in cazul medicamentelor de sinteza, cat si a celor extrase din plante. Exista credinta ca un remediu de fitoterapie are mai putine efecte secundare decat unul obtinut chimic. Dar aceasta credinta este subiectiva, nefiind sustinuta prin studii clinice si nimeni nu isi poate lua libertatea de a asigura mama ca nu vor exista consecinte negative. De aceea si prospectele medicamentelor naturiste recomanda sa fie evitate in sarcina.

Programarea unei sarcini

Femeile care urmeaza un tratament psihiatric cronic si doresc sa ramana insarcinate trebuie sa discute despre aceasta cu medicul lor curant. Se va analiza oportunitatea sarcinii in functie de compatibilitatea tratamentului cu sarcina, posibilitatea de a-l intrerupe si a-l inlocui cu altul mai sigur ori cu masuri nemedicamentoase, riscul de dezechilibru al afectiunii psihice fara tratament. Astfel se va putea lua o decizie informata care sa aiba in vedere atat binele mamei cat si al copilului. Daca medicul este de acord cu intreruperea tratamentului, se vor reduce treptat dozele pana la oprirea completa a acestuia, apoi pacienta poate ramane insarcinata imediat daca doreste.

Despre autorul acestui articol

Dr Vochescu Carmen, medic primar psihiatrie

CMI Dr Vochescu Carmen Marcela

Bd Ctin Brancoveanu nr 110D, sector 4, Bucuresti

Tel: 0734.609.929

Site: psihiatrie-bucuresti.com

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Dezvoltare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Cum influențează cunoașterea IKIGAI-ului relația cu copilul tău

Relația părinte-copil este una dintre cele mai profunde și pline de responsabilitate din v…