Testul de sarcina – iata tot ce trebuie sa stii despre acesta

Atunci cand o femeie isi doreste un copil si asteapta in fiecare luna acest moment, inseamna ca este deja familiarizata cu folosirea testelor de sarcina sau macar a auzit de ele. Un test de sarcina anunta daca este sau nu prezenta o sarcina iar in acect articol vei afla mai multe detalii despre ce este un test de sarcina, despre cum se face un test de sarcina, cat costa, dar si despre testul de sarcina pozitiv.

Cu siguranta orice femeie si-a facut in viata ei macar un test de sarcina. Acesta este foarte important deoarece reuseste sa depisteze o sarcina chiar din prima zi de intarziere a menstruatiei. Mai exact, testul de sarcina detecteaza hormonul HCG din urina.

Afla tot ce trebuie sa stii despre testul de sarcina

Testul de sarcina - iata tot ce trebuie sa stii despre acest
Testul de sarcina – iata tot ce trebuie sa stii despre acest

Cand poti face un test sarcina

Un test de sarcina este foarte important atunci cand se banuieste o posibila sarcina. Chiar daca nu sunt 100% sigure acestea pot oferi raspunsul la intrebarea “oare sunt insarcinata?”. Desigur, se pot face mai multe teste de sarcina pentru ca rezultatul initial sa fie unul real. Exista si teste de sarcina care pot avea erori de fabricatie.

Un test de sarcina este recomandat sa se efectueze din momentul in care intarzie ciclul menstrual. Atunci se afla in corp cea mai mare concentratie de hormon HCG. Desigur, exista acum pe piata si teste de sarcina care spun ca pot depista hormonul HCG si mai devreme de aceasta perioada, insa cel mai bine este sa astepti o intarziere de minim 7 zile a menstruatiei, pentru a nu fi dezamagita. Daca totusi nu mai ai rabdare si vrei sa faci un test de sarcina, cea mai scurta perioada in care il poti face este la 14 zile de la ovulatie, respectiv de la posibila conceptie.

Cel mai bun moment pentru a face un test de sarcina este dimineata. Atunci concentratia de hormon HCG este mai mare. Asadar, nu te grabi nici de data aceasta pentru a nu avea un rezultat fals negativ.

 

Cum se face testul de sarcina

Pentru depistarea unei sarcini se pot recolta probe din sange care au un rezultat mai credibil, dar sunt mai costisitoare si implica timp: deplasarea pana la un cabinet medical si efectuarea analizei. Tocmai de aceea, tot mai multe femei recurg la testul de sarcina pentru acasa, care se face prin testarea urinei.

 

Cat de exact este un test de sarcina

Atunci cand este realizat conform indicatiilor de pe prospect, dar si in perioada potrivita, un test de sarcina poate avea o acuratete de aproximativ 99%. Utilizarea incorecta poate da un rezultat fals. Totodata este necesar sa urmaresti daca testul de sarcina poate da erori. In cazul in care un test de sarcina nu reda un rezultat pozitiv, dar totusi menstruatia nu a aparut si ai simptome de sarcina, mai poti cumpara un alt test si sa repeti testul de sarcina peste o saptamana.

 

Cat costa un test de sarcina

Testele de sarcina se gasesc in orice farmacie si se pot lua foarte usor, fara reteta. Exista mai multe tipuri de teste de sarcina, test de sarcina tip banda, test de sarcina tip caseta sau test de sarcina cu ecran digital.

Cu siguranta inainte sa cumperi un test de sarcina te intrebi cam cat costa. Preturile testelor de sarcina diferta foarte mult. Poti gasi un test de sarcina tip banda chiar si de la 3 lei, la 10 lei sau la 20-30 de lei. Pretul unui test de sarcina difera de la marca ce il comercializeaza, dar si de performanta acestuia.

 

Ce faci in cazul unui test de sarcina pozitiv

Daca ai facut testul de sarcina si iti apar doua liniute colorate atunci inseamna ca esti insarcinata. Se poate intampla si ca a doua liniuta sa fie mai stearsa, dar in acest caz este recomandat sa mai cumperi un test de sarcina pentru a fi sigura ca rezultatul este unul pozitiv si nu a dat eroare testul de sarcina.

Daca testul de sarcina este unul pozitiv atunci este momentul sa mergi la un medic ginecolog pentru a confirma sarcina. Este foarte important acest pas pentru a sti ca totul este in regula iar testul de sarcina a dat un rezultat pozitiv corect.

 

Ai grija la perioada ovulatiei atunci cand vrei un test de sarcina pozitiv

Perioada de ovulatie este momentul in care poti ramane insarcinata. Daca iti doresti un test de sarcina pozitiv atunci trebuie sa urmaresti perioada de ovulatie pentru a putea depista perioada fertila. Poti tine un calendar al ovulatiei, poti face teste de ovulatie sau sa tii cont de simptomele ovulatiei. Urmarirea constanta a perioadei de ovulatie creste sansele de a ramane insarcinata si de a te bucura de un test de sarcina pozitiv.

Simptomele ovulatiei pot fi urmatoarele: cresterea temperaturii bazale, dureri de burta, balonari, sani mariti, secretii abundente iar textura este ca cea a albusului de ou, apetitul crescut pentru relatii sexuale.

Daca vrei sa iti calculezi perioada fertila, foloseste calculatorul de ovulatie pe care il gasesti in aceasta pagina.

 

Simptome sarcina – cat de importante sunt si cand apar

In general femeile ajung sa faca testul de sarcina deoarece se intampla sa aiba simptome de sarcina. Acestea sunt foarte importante pentru a confirma si mai multe o sarcina si pentru a putea face un test de sarcina corect. Simptomele de sarcina apar de obicei dupa primele doua saptamani de la conceptie si sunt mai accentuate pe masura ce se apropie intarzierea menstruatiei. De aceea este important sa nu te bazezi doar pe aceste simptome pana nu faci si un test de sarcina.

Cele mai intalnite semne de sarcina

Cele mai intalnite semne ca esti insarcinata pot fi urmatoarele: oboseala in exces, cresterea temperaturii bazare, dureri de cap, urinari frecvente, stari de greata, sani mariti, pofte neobisnuite, dar si lipsa menstruatiei. Desigur, unele femei pot sa nu aiba simptome deloc iar alte femei sa le aiba pe toate. De aceea este foarte important sa faci un test de sarcina pentru a putea afla daca chiar ai ramas insarcinata.