Home Mama si tata Mamici Sarcina Analize sarcina Testele de screening in sarcina

Testele de screening in sarcina

4 minute de citit

ecografii gravide - Testele de screeningTestele de screening sunt folosite in sarcina pentru depistarea precoce a anomaliilor la fat. Exista mai multe tipuri de teste care pot fi utilizate pentru a stabili problemele genetice pe care fatul le poate avea. Bitestul si triplu testul sunt considerate ca fiind teste pur statistice, care nu pot arata clar daca bebelusul va avea probleme in dezvoltare sau nu. Amniocenteza, pe de alta parte, este testul care poate spune cu mai multa exactitate care e starea fatului si daca acesta are un risc crescut de a avea probleme sau anomalii genetice.

Autor: Mihaela Dinu

Bitestul, screeningul in primul trimestru

Screeningul care are loc in primul trimestru si se realizeaza intre saptamanile 10 si 14 de sarcina. Acesta are in vedere masurarea riscului existentei unor anomalii cromozomiale si consta intr-o ecografie si o analiza de sange.

Numit si bitest (Citeste mai multe despre bitest: Bitestul, testul de screening in primul trimestru), prin intermediul acestui test de screening se masoara doi markeri prin analiza sangelui gravidei (PAPP-A – proteina plasmatica A si Free I -hCG – o sectiune a hormonului gonadotrofina, ambele produse de placenta), rezultate care vor fi ulterior corelate cu examenul ecografic (Translucenta nucala (NT) – parametru ecografic care masoara spatiul dintre coloana cervicala si tegument.)

Este important sa se stie ca testele de screening nu sunt folosite pentru a pune un diagnostic, ci sunt considerate ca fiind statistice. Ele doar  estimeaza riscul unei persoane de a avea o anumita anomalie si nu indica existenta unei anomalii.

In cazul in care testele de screening indica un risc crescut de existenta a unei anomalii, se recomanda amniocenteza. (Citeste mai multe despre amniocenteza in articolul: Amniocenteza poate exclude anomaliile genetice)

Triplu testul, testul de screening in al doilea trimestru

Triplu testul este obligatoriu pentru femeile care au implinit deja 35 de ani, care au obtinut un pronostic negativ in urma bitestului si nu au facut testarea lichidului placentar prin amniocenteza. Acesta se face intre 15 si 18 saptamani.

Triplu testul presupune analiza sangelui mamei pentru identificarea nivelului a trei hormoni produsi de fat: alfa-fetoproteina, hCG si estriol.

In cazul femeilor de peste 35 de ani creste riscul ca fatul sa aiba anomalii genetice. Prin urmare, triplu testul este necesar pentru stabilirea acestui risc. In cazul unui pronostic negativ, medicul va indica amniocenteza.

La fel ca bitestul, triplu testul nu dauneaza nici mamei si nici fatului.  (Citeste mai multe despre triplu test in articolul: Triplu test, screening in trimestrul doi de sarcina)

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Analize sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Vrei sa afli daca esti insarcinata, cu 5 zile mai devreme? Cum functioneaza un test de sarcina ultrasensibil

Atunci cand iti doresti un copil, sa astepti rezultatul pozitiv al testului de sarcina poa…