Home Mama si tata Mamici Stresul este dusmanul fertilitatii

Stresul este dusmanul fertilitatii

3 minute de citit

analizele in sarcinaDesi iti doresti un bebelus si ai incercat toate metodele care te-ar fi putut ajuta, inca dorinta nu iti este implinita. Stresul poate fi inamicul tau, intretinand infertilitatea, potrivit unui nou studiu american.

Autor: Claudia Ilies

Stresul are un rol important in procesul de concepere a unui copil. El poate intarzia aparitia sarcinii pentru ca intretine infertilitatea, potrivit rezultatelor unui studiu publicat in revista de specialitate Human Reproduction.

Intre anii 2005 si 2009, cercetatorii de la Ohio State University, au realizat un studiu la care au participat 501 cupluri. Acestia au fost urmariti pe o perioada de 12 luni sau pana la instalarea sarcinii. Participantii aveau varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, fara probleme de fertilitate si isi doreau sa conceapa un copil.

Pentru a intelege rolul stresului asupra fertilitatii, cercetatorii au analizat regulat saliva voluntarilor, pentru a stabili nivelul cortizolului si a alfa-amilazei, doi biomarkeri cunoscuti ai stresului.

Stresul impiedica fertilitatea

Cercetatorii au observant ca femeile care erau stresate aveau dificultati reale in a ramane insarcinate. In situatiile in care nivelul alfa-amilazei prezent in saliva este ridicat, femeile au sanse reduse de a ramane insarcinate: 29% intr-o luna si devin susceptibile a raspunde definitiei infertilitatii (nu pot ramane insarcinate intr-un interval de 12 luni in care au contacte sexuale regulate si neprotejate).

S-a dovedit astfel ca nivelul crescut de alfa-amilazei in saliva dubleaza riscul de infertilitate.

Studiul confirma si rezultatele publicate anterior in revista Fertility and Sterility de catre Universitatea din Oxford care arata ca femeile a caror adrenalina (alt marker de stres) era ridicata, isi diminueaza sansele de a ramane insarcinate la numai 21%.

In concluzie, daca vrei un bebelus incearca pe cat posibil sa te relexezi si sa inlaturi stresul din viata ta.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Mamici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Liftingul facial prin tratament HiFU, o alternativa remarcabila pentru intinerirea fetei

Chiar daca esti o proaspata mamica sau te bucuri de viata de parinte de ceva timp, este im…