Daca ai un copil, probabil ca te-ai confruntat cu problema jucariilor care se acumuleaza in casa. Poate ca ai fost tentat sa-i cumperi tot felul de jucarii noi, crezand ca astfel ii faci o bucurie si il ajuti sa se dezvolte. Insa, stiai ca prea multe jucarii pot avea efecte negative asupra copilului tau? Iata 5 motive pentru care ar fi bine sa reduci numarul de jucarii copii din casa si sa-i oferi prichindelului tau mai mult spatiu, timp si libertate.
Mai putine jucarii stimuleaza creativitatea
Cand un copil are prea multe jucarii, tinde sa se plictiseasca repede de ele si sa nu le foloseasca la potentialul lor maxim. In schimb, cand are mai putine jucarii, este nevoit sa improvizeze si sa gaseasca noi modalitati de a se juca cu ele. Astfel, isi dezvolta imaginatia, inventivitatea si gandirea.
Mai putine jucarii imbunatatesc capacitatea de concentrare
Cand un copil are prea multe optiuni de distractie, este greu sa se concentreze pe una singura. Se pierde in detalii si nu reuseste sa se implice profund in activitatea pe care o face. In schimb, cand are mai putine jucarii, este mai atent la ceea ce face si isi dezvolta abilitatile de atentie, memorie si rezolvare de probleme.
Mai putine jucarii incurajeaza cooperarea
Daca are prea multe jucarii, sunt sanse ca prichindelul tau sa devina egoist si posesiv. Nu vrea sa le imparta cu alti copii si nu stie sa colaboreze. In schimb, cand are mai putine jucarii, invata sa le foloseasca impreuna cu alti copii si sa se joace in echipa. Astfel, isi dezvolta abilitatile sociale, emotionale si relationale.
Mai putine jucarii reduc stresul
Un copil care are prea multe jucarii, poate deveni agitat si anxios. Nu stie ce sa aleaga si se simte copleșit de atatea lucruri. In schimb, cand are mai putine jucarii, se simte mai relaxat si mai fericit. Are mai mult spatiu in camera si in minte si se bucura de lucrurile simple.
Mai putine jucarii cresc aprecierea
Exista riscul ca un copil care primeste foarte multe jucarii sa devina nerecunoscator si rasfatat. Ajunge sa nu le mai aprecieze, nu isi mai dea seama de valoarea lor si nici nu le ingrijeste cum trebuie. In schimb, daca are mai putine jucarii, invata sa le pretuiasca si sa le respecte. In plus, invata ca nu are nevoie de atatea lucruri pentru a fi fericit si ca cele mai importante sunt iubirea si atentia parintilor.
Asadar, daca vrei sa-i oferi copilului tau daruri care sa-l ajute sa creasca frumos si sanatos, nu-i cumpara prea multe jucarii. Ofera-i jucariile in mod rezonabil si alegandu-le cu atentie. Orienteaza-te catre jucarii de calitate, sigure si durabile cu care se poate juca in mai multe moduri. Astfel, ii vei oferi mai multe oportunitati de a-si dezvolta creativitatea, capacitatea de concentrare, cooperarea, starea de bine si aprecierea. Si nu uita ca cel mai frumos cadou pe care i-l poti face este timpul tau petrecut alaturi de el.