Inainte de a proceda la sterilizare, biberonul trebuie sa fie bine spalat cu apa calda, astfel incat sa nu ramana niciun strop de lapte pe peretii sau pe fundul biberonului. Pentru asta, trebuie sa utilizezi o perie speciala.
Autor: Claudia Ilies
Laptele reprezinta un teren propice dezvoltarii rapide a bacteriilor. Imediat ce bebelusul a terminat de baut laptele, sticla trebuie cel putin clatita cu apa calda si mai tarziu spala-o cu detergent si cu ajutorul periei. Clateste apoi bine sticla cu apa rece, pentru a indeparta toate urmele de detergent. Ar fi inutil sa sterilizezi o sticla care nu este indeajuns de curata. Nu uita sa speli periodic si peria cu care freci sticla.
Este foarte important sa sterilizezi toate obiectele care servesc pentru alimentatia micutului tau: biberoane, tetine, capace etc., precum si toate obiectele pe care copilul le baga in gura (suzeta, inelul pentru dentitie si jucariile).
Sterilizarea reprezinta modalitatea prin care prevenim raspandirea bacteriilor si a germenilor, pentru a proteja bebelusul impotriva infectiilor. Specialistii recomanda sterilizarea pana la varsta de 6 luni. Dupa ce trece aceasta perioada, copilul incepe sa isi foloseasca mainile, ducand la gura tot ce poate.
Metode de sterilizare
Sterilizarea la cald, prin fierbere sau aburi
Metoda traditionala presupune fiarberea sticlelor in apa calda, timp de 20 de minute. Atentie, in cazul tetinelor, nu trebuie depasite 10 minute, pentru a depasi distrugerea acestora.
Aceasta metoda este rapida, eficienta si economica. Dupa sterilizare, aveti grija sa scurgeti bine sticla de apa.
Sterilizarea la rece
Aceasta metoda presupune utilizarea unor comprimate efervescente pe baza de clor care se lasa se se dizolve intr-un vas cu apa rece, conform instructiunilor. Apoi se scufunda sticlele in solutie, pentru timp de 30 de minute. Dezavantajul acestei metode este mirosul de clor care ramane imprimat.