Siguranta vaccinului, problematica?

Ca orice alt medicament, niciun vaccin nu este 100% eficient sau 100% fara riscuri. In cazuri rare, reactii serioase pot aparea dupa vaccinare. Si, daca se intampla, este devastator. Dar, de cele mai multe ori, ne asumam acest mic risc pentru beneficiul extraordinar al protectiei noastre si a celorlalti.

In SUA, Departamentul American pentru Sanatate si Servicii Umane a creat, in 1988,  Programul de Compensare a Afectiunilor Vaccinului (PCAV), pentru a-i compensa  pe cei care, poate, au suferit de pe urma vaccinarii. La PCAV, avocatii au revazut inregistrarile pacientilor si au determinat  cui sa acorde compensatiile constand anumite sume de bani.

Din 1988, 100 milioane de bebelusi americani s-au nascut (99% dintre acestia au fost vaccinati) si alte milioane de copii si adulti au fost de asemenea vaccinati. Cu acest numar urias de americani vaccinati, au fost mai putin de 15000 de plangeri. PCAV a acordat compensatii  la 20% dintre reclamanti. Aproximativ o treime dintre reclamanti au cautat compensatii pentru autism si majoritatea plangerilor au aparut in timpul febrei privind securitatea vaccinarilor, intre 2002 si 2004. PCAV  au revazut aceste plangeri si nu au gasit un fundament solid  intre vaccinuri si autism pentru a justifica aceasta compensatie.

Centrul  pentru Controlul Bolilor si  cel  al Alimentatiei si Administrarii Drogurilor a monitorizat recent vaccinurile prin Sistemul de Raportare a Efectelor Adverse ale Vaccinului. Oricine ( doctori, pacienti, avocati)  poate descarca si completa un formular al sistemului, daca dupa vaccinare se constata efecte adverse. Bineinteles, aceste rapoarte nu demonstreaza ca un vaccin cauzeaza diverse afectiuni.

Atunci cand vine vorba de sanatatea copilului tau, e posibil sa te intrebi daca vaccinurile sunt sigure. Exista, insa, multe vaccinuri care au fost create pentru a nu lasa ca boli devastatoare sa afecteze copiii ori adultii. Indiferent de vaccinul pe care copilul ta ar trebui sa il faca, daca ai orice intrebari sau indoieli, discuta cu pediatrul micutului tau si acesta iti va explica in cunostinta de cauza beneficiile sau riscurile la care este expus bebelusul tau in situatia in care accepta vaccinul, dar si in cazul in care micutul nu este vaccinat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *