Home Mama si tata Sfaturi pentru parinti in ceea ce priveste dezvoltarea copilului

Sfaturi pentru parinti in ceea ce priveste dezvoltarea copilului

7 minute de citit

Desi orice parinte se straduieste sa ia decizii bune pentru copilul sau, cu toate acestea niciodata nu va fi perfect, asa cum nici un copil nu este perfect. Este important sa tinem cont de acest lucru atunci cand ne stabilim asteptarile in cresterea copiilor. Cu toate acestea trebuie mereu sa lucram pentru atingerea obiectivului de a fi cel mai bun parinte pentru copilul nostru. 

Mai jos poti vedea cateva sfaturi referitoare la invatarea de abilitati eficiente de parenting. Multe dintre ele nu se invata rapid, nu sunt nici usoare si, probabil, nu pot fi realizate de toti parintii.

Sfaturi pentru parinti in ceea ce priveste dezvoltarea copilului
Sfaturi pentru parinti in ceea ce priveste dezvoltarea copilului

Un model bun pentru copilul vostru

Nu-i spune copilului tau doar ceea ce vrei tu sa faca, ci trebuie sa ii si arati. Fii chiar tu un exemplu. Invatarea prin imitatie este cea mai buna, mai ales ca suntem programati sa copiem actiunile celor din jurul nostru. Copiii, in special, urmaresc cu atentie tot ceea ce fac parintii lor si copiaza.

Asadar, fiti persoana care doriti sa fie si copilul vostru si arata-i comportamentul si atitudinea pozitiva, dar aveti si empatie fata de emotiile lui.

Aratati-i mereu dragostea fata de el

Iubirea nu va dauna niciodata copilului tau, oricand de mult vrei sa i-o arati. Insa ceea ce alegeti sa faceti (sau sa dati) in numele iubirii, precum lucruri materiale, pot duce la efecte pe care nu ti le doresti. Cand aceste lucruri sunt date in locul iubirii adevarate, a sentimentelor exprimate, atunci vei avea un copil rasfatat. Poti sa iti manifesti iubirea pentru copilul tau destul de stimplu, sa ii oferi imbratisari, sa petreci timp cu el si sa asculti serios problemele lui.

Afisarea acestor acte de dragoste poate declansa eliberarea de hormoni cum ar fi oxitocina, opioide si prolactina. Acestia ne pot aduce un sentiment profund de calm, caldura emotionala si multumire, iar cu ajutorul acestora vom putea pastra o legatura emotionala mai stransa cu copilul nostru.

Ofera-i siguranta copilului tau

Spune-i mereu copilului ca vei fi intotdeauna acolo pentru el, raspunzand semnalelor lui si la nevoile acestuia. Este important sa iti accepti copilul si ca viitor adult. Copiii crescuti de parintii care raspund constant la nevoile lor tind sa aiba o dezvoltare emotionala si sociala mai buna. Acesta poate simti cand nu este in siguranta daca sunteti agitati, nervosi si stresati.

Vorbeste cu copilul tau pentru stimularea comunicarii

Majoritatea dintre noi stim deja importanta comunicarii. Vorbeste cu copilul tau si asculta-l cu atentie. Pastrand o linie deschisa de comunicare, vei avea o relatie mai buna cu copilul tau si acesta va veni la tine atunci cand va aparea o problema. Acest lucru il va ajuta si pentru o dezvoltare armonioasa mentala. Atunci cand diferite parti ale creierului sunt in armonie, poate insemna un comportament de cooperare si mai multa empatie. 

Un alt aspect important este si ca nu trebuie sa ii oferi mereu solutii la probleme. Doar ascultarea lor vorbind si punerea de intrebari clarificatoare ii va ajuta sa-si dea sens experientelor si sa isi creeze amintiri.

Reflectati asupra propriei copilarii

Multi dintre noi ne dorim sa fim parinti in mod diferit de parintii nostri. Chiar si cei care au avut o copilarie fericita pot dori sa schimbe unele aspecte ale modului in care au fost crescuti. Reflectarea asupra propriei noastre copilarii este un pas catre intelegerea motivului pentru care alegem modul in care vrem sa ne crestem copilul.

Poti sa notezi lucrurile pe care doresti sa le schimbi la tine si gandeste-te la modul in care ai face altfel, intr-un scenariu real. 

Faceti o lectura asupra descoperirilor din ultimele cercetari in psihologie si neurostiinta

Este bine sa profitati de ceea ce deja stiu oamenii de stiinta. Parentingul este unul dintre cele mai cercetate domenii in psihologie. Multe practici sau traditii parentale au fost cercetate stiintific, verificate sau infirmate.

Utilizarea cunostintelor stiintifice nu este, desigur, o strategie unica. Fiecare copil este diferit. Chiar si in cel mai bun stil de parenting, puteti alege multe practici parentale diferite pe care le puteti alege in functie de temperamentul copilului.

De exemplu, in locul violentei exista multe alternative mai bune, de exemplu inlaturarea privilegiilor, comunicarea, etc. Puteti alege metoda disciplinei non-punitive care functioneaza cel mai bine pentru copilul vostru.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Irina Stroe
Incarca mai multe articole in Mama si tata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Fa cateva schimbari pentru o viata mai sanatoasa. Sfatul specialistului

Daca te trezesti obosit, esti lipsit de energie sau analizele iti spun ca ceva nu e bien i…