Home Copii Nume copii Semnificatia numelui – litera D

Semnificatia numelui – litera D

6 minute de citit

Daria/Darian/Darie/Darius – Aceste prenume dateaza de aproximativ doua milenii si jumatate, inPersia. “Darius” era prenumele pe care il aveau cei trei regi (Darius I, II si III) din dinastia Ahemenizilor. Atat numele original “Darius” cat si derivatele “Daria”, “Darian” sau “Darie”, provin din cuvantul “darayamiy”, care inseamna “a tine, a poseda”.

Diana – Prenumele legendar aminteste de “Diana – zeita vanatorii, protectoarea animalelor”, fiica lui Zeus si a Latoniei si sora lui Apolo. Provenienta din limbalatinaa prenumelui, are semnificatia de “lunatica” ( dianaticus – lunatic ). Interesant este faptul ca in secolul 13, prenumele intra si in calendarul catolic, fiind purtat de o dominicana trecuta in randul sfintilor dupa moartea sa, pentru ca a respectat cu sfintenie canoanele bisericii in timpul vietii.

Denisa/Denise/Denis – Prenume derivate din “Dionis”, provenit la randul sau din prenumele grecesc “Dionysos”, cel despre care se spunea ca era zeul vinului,  acestea au, conform unei prime ipoteze, semnificatia de “cel care da vinul”. Cea de a doua ipoteza sustine cu tarie ca semnificatia numelui este cea de “fluxul luminii”.

Doru – Prenume de origine romaneasca, “Doru” este considerat pe de-o parte un derivat al cuvantului “dor” sau un derivat al prenumelui “Tudor” – provenit din numele de origine greaca “Theodoros”, cu semnificatia de “dar de la Dumnezeu”.

Dana/Daniela/Dan/Daniel – Prenume foarte cunoscute si frecvente in toate regiunile Romaniei si nu numai, “Dan” sau “Daniel” sunt prenume de origine ebraica, “Daniyel” insemnand “ Dumnezeu este judecatorul meu”. “Dana” si “Daniela” sunt formele derivate ale masculinului “Dan”.

David – Un alt prenume legendar este “David”. Amintind de eroul “Dawidh”, care l-a invins pe Goliat. Derivat din cuvantul “dawidum”, “Dawidh” (in zilele noastre “David”) are semnificatia de “conducator”.

Delia –  Cunoscut inca dinaintea erei noastre ( in opera poetului Tibul), prenumele pare a proveni de la substantivul “delia”, locuitoare dinDelos. Prenumele este cunoscut in toate tarile din Europa, neavand insa o nota mare pe scala popularitatii in randul prenumelor femeiesti.

Doina – Un prenume frecvent in onomastica feminina, “Doina” este o creatie romaneasca, inspirata din doinele bogate in sentimente de fericire, tristete, melancolie. Prenumele dateaza aproximativ de doua secole.

Dragos – Cu o istorie “bogata” , prenumele “Dragos” este un derivat al adjectivului “drag”. Daca in zilele noastre “Dragos” nu mai este un prenume atat de comun, in trecut s-a bucurat de o popularitate ridicata.

Dumitru/Demetria – Doua prenume cu o vechime considerabila si o popularitate crescuta in anii ce-au trecut, cele doua corespund prenumelui grecesc “Demetrios”, cunoscut si raspandit in toate colturile elenice ale lumii. Prenume legendar, “Demetrios” aminteste de “Demeter”, zeita divina a feritilitatii pamantului si a vegetatiei ( De-meter – pamantul-mama).

Dorin/Dorina/Doriana – Derivate din prenumele “Dorianus”, cu o origine atat celtica, cat si ebraica, acestea au semnficatia de “ciudat” (in originea celtica) si de “ present” (in originea ebraica). La fel ca si prenumele “Doru”, prenumele mai sus prezentate sunt considerate si derivate ale lui “Theodoros”, cu semnificatia de “dar de la Dumnezeu”.

Dragomir – Prenume de origine slava, “Dragomir” este format din doua cuvinte: “dorgu” avand  semnificatia de  valoros, pretios si “mir” – cuvant cu semnificatie sfanta, reprezentant al pacii, al linistii sufletesti. Numele dateaza inca din anul 1393, cand a fost atestat pentru prima data.

Damian/Damiana – Prenume de origine greaca, are semnificatia de “mangaietor/mangaietoare” sau “imblanzitor de animale” (de la verbul “damdo” – a imblanzi, a domestici)

 

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

Pages 1 2
Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Nume copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Semnificatia numelui – litera R

Rada, Radu, Radovan sunt nume slave si inseamna “fericit”. Raluca este un nume romanesc, u…