Home Copii Nume copii Semnificatia numelui – litera A

Semnificatia numelui – litera A

8 minute de citit

Aaron – este un nume masculin. Provine de la numele ebraic Aharon sau de origine egipteana. Numele inseamna “munte inalt” sau “inaltat”. In Vechiul Testament, acest nume era purtat de catre fratele mai mare al lui Moise si primul mare poet pe care il da Israelul. Potrivit Vechiului Testament, Aaron ar fi actionat ca purtator de cuvant pentru fratele sau, Moise.

Abraham – este nume masculin, cu o istorie indelungata. Este unul dintre numele biblice si inseamna “tata multora”. De altfel, potrivit credintei crestine, Abraham si-a condus urmasii si este considerat de evrei ca fiind fondatorul poporului evreu, prin fiul sau Isaac. De asemenea, musulmanii il considera ca fiind intemeietorul Arabiei, prin fiul sau Ishmael.

Adela / Adelina / Alina (Alin – masculin) – este un nume de sex feminin si inseamna “nobil”. Legenda spune ca Sfanta Adela a fost o printesa care a fondat o manastire in Pfazel, in Franta. O alta femeie celebra care a purtat acest nume este una dintre fiicele lui William Cuceritorul.

Adi – nume deopotriva feminin si masculin. Inseamna “bijuterie” sau “ornament” la evrei.

Adina – nume feminin si masculin. In limbra ebraica inseamna “subtire”,” delicat”. A fost numele unui soldat din Vechiul Testament. In prezent, este folosit doar ca nume feminin.

Adonis – nume masculin care provine din mitologia greaca. Provine din Adonai, care inseamna “Domnul”. In mitologia greceasca, Adonis a fost un pastor tanar si frumos, omorat in timp ce ucide un mistret. Se spune ca florile care poarta numele de anemone au aparut din sangele lui. Deoarece Adonis a fost iubit de Afrodita, Zeus a permis sa fie readus la viata intr-o anumita perioada din fiecare an.

Adrian – nume masculin (Adriana – feminin). Forma de Hadrianus (Hadrian) a reprezentat numele mai multor sfinti si a sase Papi. In limba engleza acest nume a fost utilizat inca din Evul Mediu, desi nu a fost la fel de popular ca acum.

Aida – nume feminin folosit in opera lui Verdi, Aida, in care numele este detinut de catre o printesa etiopiana tinuta in captivitate in Egipt. In araba, Aida inseamna “vizitator”, “a se reintoarce”. “Fericire” este interpretarea italiana a numelui, pe cand interpretarea africana este cea de “cadou”, “nobil”, “de ajutor”.

Alexandru – nume masculin. Este forma latinizata a grecescului Alexandros si inseamna “oameni care apara” (alexo – in limba greaca). Personajul cel mai celebru care a purtat numele Alexandru este regele Macedoniei, Alexandru cel Mare, care a construit un imperiu imens in Grecia, Egipt, Persia si parti din India. Numele sau a fost folosit si de alti regi din Scotia, Polonia si Iugoslavia, de imparati ai Rusiei, dar si de opt Papi.

Alexandra / Alexandrina – femininul de la Alexandru (vezi semnificatia pentru Alexandru)

Alex – nume si feminin si masculin (vezi semnificatia pentru Alexandru)

Ama / Amedeea – nume feminin intalnit in special in Africa de Vest. Inseamna “nascut sambata”.

Amalia – nume feminin. Forma latinizata cu provenienta germanica, de la numele nemtesc Amala, forma scurta a numelor care incep cu Amal si care inseamna munca.

Ana /Aneta / Antoaneta / Anika / Annabella / Nina / Anabel / Anita / Anca – nume feminin, inrudit cu Channah / Hannah, pomenit in Vechiul Testament ca fiind numele unei proorocite. Se spune ca aceasta l-a recunoscut pe Isus ca fiind Mesia. A fost un nume popular in Imperiul Bizantin, dar si in Evul Mediu. A devenit popular printre crestini prin cinstirea Sfintei Ana, numele traditional atribuit mamei Fecioarei Maria. Numele inseamna “a avea mila” sau “a binevoi”.

Andreea / Andra / Andrada / Andrei / Andreas– provine din numele grecesc Andreas, care inseama om sau un om. In Noul Testament, Apostolul Andrei, primul discipol al lui Isus este fratele lui Simon Petru. Acesta a fost un nume comun in lumea crestina si a devenit foarte popular in Evul mediu. Sfantul Andrei este considerat ca protector al Scotiei, Rusiei, Greciei si al Romaniei. Numele a fost purtat de-a lungul timpulu de trei regi ai Ungariei, de un presedinte american si, mai recent, de un compozitor – Andrew Lloyd Webber.

Anemona – nume feminin. Deriva din grecescul “anemos”, care inseamna “vant”. Este numele unei flori.
 

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

Pages 1 2
Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Nume copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Semnificatia numelui – litera R

Rada, Radu, Radovan sunt nume slave si inseamna “fericit”. Raluca este un nume romanesc, u…