Home Copii Semnificatia numelui – ce nume de fete si ce nume de baieti alegem

Semnificatia numelui – ce nume de fete si ce nume de baieti alegem

78 minute de citit

Vrei sa stii care e semnificatia numelui? Cauti un nume pentru bebelusul tau? Te ajutam noi sa alegi cel mai potrivit nume pentru copilul tau, dar si sa afli care e povestea numelor. In lista de mai jos gasesti nume de fete si nume de baieti, atat nume romanesti, cat si nume internationale. Afla ce semnifica aceste nume si inspira-te.

Inca din vremuri vechi, semnificatia numelui a fost asociata cu personalitatea sau aspectul fizic al celui care il poarta. Avem si in onomastica romaneasca nume foarte diversificate, de diferite origini – slave, grecesti, germane, maghiare, italiene sau mai nou englezesti, americane, arabesti etc., in functie de culturile cu care romanii au intrat si intra in contact in continuare.

In credinta populara se spune ca numele, semnificatia numelui, iti poate influenta destinul. Numele poate simboliza multe lucruri, de la flori pana la sentimente si reprezentari religioase.

Semnificatia numelui – ce nume de fete si nume de baieti se poarta

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera A

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera AAaron – este un nume masculin. Provine de la numele ebraic Aharon sau de origine egipteana. Numele inseamna „munte inalt” sau „inaltat”. In Vechiul Testament, acest nume era purtat de catre fratele mai mare al lui Moise si primul mare poet pe care il da Israelul. Potrivit Vechiului Testament, Aaron ar fi actionat ca purtator de cuvant pentru fratele sau, Moise.

Abraham – este nume masculin, cu o istorie indelungata. Este unul dintre numele biblice si inseamna „tata multora”. De altfel, potrivit credintei crestine, Abraham si-a condus urmasii si este considerat de evrei ca fiind fondatorul poporului evreu, prin fiul sau Isaac. De asemenea, musulmanii il considera ca fiind intemeietorul Arabiei, prin fiul sau Ishmael.

Adela / Adelina / Alina (Alin – masculin) – este un nume de sex feminin si inseamna „nobil”. Legenda spune ca Sfanta Adela a fost o printesa care a fondat o manastire in Pfazel, in Franta. O alta femeie celebra care a purtat acest nume este una dintre fiicele lui William Cuceritorul.

Adi – nume deopotriva feminin si masculin. Inseamna „bijuterie” sau „ornament” la evrei.

Adina – nume feminin si masculin. In limbra ebraica inseamna „subtire”,” delicat”. A fost numele unui soldat din Vechiul Testament. In prezent, este folosit doar ca nume feminin.

Adonis – nume masculin care provine din mitologia greaca. Provine din Adonai, care inseamna „Domnul”. In mitologia greceasca, Adonis a fost un pastor tanar si frumos, omorat in timp ce ucide un mistret. Se spune ca florile care poarta numele de anemone au aparut din sangele lui. Deoarece Adonis a fost iubit de Afrodita, Zeus a permis sa fie readus la viata intr-o anumita perioada din fiecare an.

Adrian – nume masculin (Adriana – feminin). Forma de Hadrianus (Hadrian) a reprezentat numele mai multor sfinti si a sase Papi. In limba engleza acest nume a fost utilizat inca din Evul Mediu, desi nu a fost la fel de popular ca acum.

Ahmed – Prenume masculin de origine araba. Semnificatia este „foarte laudat”.

Aida – nume feminin folosit in opera lui Verdi, Aida, in care numele este detinut de catre o printesa etiopiana tinuta in captivitate in Egipt. In araba, Aida inseamna „vizitator”, „a se reintoarce”. „Fericire” este interpretarea italiana a numelui, pe cand interpretarea africana este cea de „cadou”, „nobil”, „de ajutor”.

Alexandru – nume masculin. Este forma latinizata a grecescului Alexandros si inseamna „oameni care apara” (alexo – in limba greaca). Personajul cel mai celebru care a purtat numele Alexandru este regele Macedoniei, Alexandru cel Mare, care a construit un imperiu imens in Grecia, Egipt, Persia si parti din India. Numele sau a fost folosit si de alti regi din Scotia, Polonia si Iugoslavia, de imparati ai Rusiei, dar si de opt Papi.

Alexandra / Alexandrina – femininul de la Alexandru (vezi semnificatia pentru Alexandru)

Alex – nume si feminin si masculin (vezi semnificatia pentru Alexandru)

Ama / Amedeea – nume feminin intalnit in special in Africa de Vest. Inseamna „nascut sambata”.

Amalia – nume feminin. Forma latinizata cu provenienta germanica, de la numele nemtesc Amala, forma scurta a numelor care incep cu Amal si care inseamna munca.

Ana /Aneta / Antoaneta / Anika / Annabella / Nina / Anabel / Anita / Anca – nume feminin, inrudit cu Channah / Hannah, pomenit in Vechiul Testament ca fiind numele unei proorocite. Se spune ca aceasta l-a recunoscut pe Isus ca fiind Mesia. A fost un nume popular in Imperiul Bizantin, dar si in Evul Mediu. A devenit popular printre crestini prin cinstirea Sfintei Ana, numele traditional atribuit mamei Fecioarei Maria. Numele inseamna „a avea mila” sau „a binevoi”.

Andreea / Andra / Andrada / Andrei / Andreas– provine din numele grecesc Andreas, care inseama om sau un om. In Noul Testament, Apostolul Andrei, primul discipol al lui Isus este fratele lui Simon Petru. Acesta a fost un nume comun in lumea crestina si a devenit foarte popular in Evul mediu. Sfantul Andrei este considerat ca protector al Scotiei, Rusiei, Greciei si al Romaniei. Numele a fost purtat de-a lungul timpulu de trei regi ai Ungariei, de un presedinte american si, mai recent, de un compozitor – Andrew Lloyd Webber.

Anastasia / Anastase – Prenume de origine greaca vine de la cuvantul “anastasios” care inseamna “s-a nascut”.

Anas – Prenume islamic masculin. Semnificatia numelui reprezinta o persoana care aduce pace, liniste.

Anemona – nume feminin. Deriva din grecescul „anemos”, care inseamna „vant”. Este numele unei flori.

Atanase – Provenienta greceasca de la “athanasios” care inseamna “nemuritor”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 


Descarca GRATUIT ghidul "Horoscopul copiilor"

Astrele iti spun ce personalitate are micutul tau! Descarca GRATUIT Horoscopul copiilor, ghidul care te va ajuta sa iti cunosti mai bine micutul.

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera B

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera BBianca – Inrudit cu numele italian Blanche. Shakespeare a folosit numele de Bianca (Blanche) in piesele: „Imblanzirea scorpiei” (1593) si „Othello” (1603). Numele inseamna „alb, alb pur”.

Beatrice / Bea – Inseamna „care aduce fericirea”.

Beata – E un nume des intalnit la maghiari si inseamna „fericit, binecuvantat”.

Bernadette / Bernard – Nume maghiar, care inseamna „ursulet puternic si curajos”, „mic luptator”.

Benone – „Intristare, mahnire”.

Bogdan / Bogdana – Inseamna „dat de Dumnezeu”, si e format din elementele slave „Bog”, care inseamna „Dumnezeu” si Dan, care inseamna „dat”.

Bucura, Bucur – Nume vechi si de traditie la romani. Inseamna “a (se) bucura, bucurie, bucuros”.

Beniamin – Inseamna „fiu al sudului” sau „fiul dreaptei”. Benjamin in Vechiul Testament este fondator al uneia dintre triburile sudice ale Evrei. Mai are si sensul” fiul, durerea mea”.

Brandusa – Inseamna „Crocus” si se refera la un soi de flori albastre- liliachii.

Betty – Un nume mai putin intalnit la romani. Inseamna „din casa Domnului, sfant, sacru”.

Briana – Inseamna „puternic, virtuos”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera C

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera CCristi/ Cristian/ Cristina/ Cristiana/Crisa – Prenume cu origine religioasa, foarte raspandite in randul credinciosilor, acestea provin din limba latina (reproduc numele personajelor latine “Christianus” si “Christiana”) si au semnificatia de “urmasii lui Hristos”.

Carolina/Carol – Cele doua prenume provin din germana antica, derivate ale cuvantului “ceorl” care inseamna “proprietar”.

Cecilia – Provenienta prenumelui este legata de experti de fiul mitic a lui Vulcan si intemeietorul cetatii Paeneste, Caeculus ( caeculus “orb”) sau de ginta romana atestata in izvoarele latine “Caecilia”.

Camelia – Provine din limba latina, dintr-o expresie a carei semnificatie este “ajutorul preotului”.
Claudia/Claudiu – Cu semnificatie originara din adjectivul “claudius” (schiop), aceste doua prenume au fost cunoscute la romani sub forma populara de “Clodius”, iar  legenda celor acestora, este strans legata de intamplarea din istoria romana, in care Claudius Pulcher, urmarind castigarea voturilor plebei isi schimba numele in “Clodius”.

Catalin/Catalina – Un prenume controversat in randul expertilor, “Catalin” are mai multe posibile origini: de la “aikaterine”, provenit din limba greaca cu semnificatia de puritate, pana la “Hecate”, numele zeitei grecesti a magiei. O alta posibila origine a prenumelui este “katerina”, cuvant grec sinonim cu “tortura”.

Carmen – Prenumele “Carmen” are o stransa legatura cu ordinul carmelitanilor, stabiliti in 1156 pe muntele Karmel ( numit astazi Djebel Karmel), din Palestina. Datorita climei, care este foarte blanda, este favorizata o vegetatie deosebit de bogata. Astfel, chiar si iarna, muntele Karmel este acoperit cu flori, asemanandu-se cu o adevarata gradina. (karmel – gradina). Actualul nume “Carmen”, este raspandit in jurul secolului XIV, in Spania, odata cu aparitia cultului Mariei din Carmei  (protectoarea carmelitanilor), cunoscuta si ca “ Maria del Carmei”, “Nuestra Senora”, sau “Carmen”.

Cezar/Cezara/Cezarina – Un alt prenume a carui origini creaza controverse, “Cezar”, este in prima incercare apropiat de cuvantul “caesa” – cuvant provenit din limba populatiilor nord-africane, cu semnificatia de “elefant”. Insa, dupa moartea imparatului Cezar (lat.Caesar), Pliniu cel Batran explica numele prin faptul ca s-ar fi nascut prin “taierea pantecelui mamei” (lat. “A caeso matris utero), nastere cunoscuta astazi sub numele de “cezariana”. Desi explicatia este interesanta are urmari in medicina moderna, ea nu rezista nici macar din punct de vedere istoric, deoarece nu imparatul roman este primul purtator al acestui nume.

Cherana / Chirana / Cherata / Chirata / Chirita – Nume grecesc a carui semnificatie vine de la cuvantul “kyrios” ce inseamna “stapan”. Mai poate veni si de la “kyiriak” care inseamna duminica.

Ciprian – Provenit din prenumele latin “Cyprianus”, derivat de la numele insulei Cipru, semnificatia lui este “din Cipru” (locuitor al insulei, denumit in zilele noastre “cipriot”).

Clara – Format pe baza adjectivului “clarus” (clar),  un adjectiv cu o evolutie foarte interesanta: folosit initial cu referire la sunete (“clara vox” – “voce clara”) si apoi la senzatiile vizuale (“clara lux” – “lumina clara”), “clarus” incepe sa fie intrebuintat si in sfera spiritual umana (“vir clarus” – “ barbat ilustru/faimos/glorios”), noile sale semnificatii oferindu-I posibilitatea trecerii in cateogoria numelor personale.

Constantin / Costi / Constanta / Costin / Constantina / Kostas / Konstantinos / Kostanda – Un prenume foarte frecvent in zilele noastre, “Constantin” reproduce prenumele latin “Constantinus” si este format pe baza adjectivului “constans” (constant, ferm). In apusul Europei mai frecvente sunt formele de “Constantinus”, in aceste zone biserica catolica pastrand amintirea martirului Constantinus din timpul lui Marcus Aurelius. In rasaritul Europei s-a raspandit insa, forma de “Constantin”, fapt influentat mai ales datorita faimei imparatului Constantin cel Mare, sprijinitorul crestinismului.

Corina/Cora – Provine din numele grec “Kore”. Kore era fiica lui Zeus si a Demetriei, care a fost rapita de Hades, pentru a-I deveni sotie. Legenda spune ca zeita petrecea luni intregi in lumea subpamanteana, iar restul anului alaturi de mama sa, Demetria, pe pamant, simbolizant astfel ciclurile vegetatiei: moartea si invierea naturii. Pentru greci, semnificatia numelui zeitei, insemna “fecioara, fata”, astfel incat “Korinna”, derivatul diminutival al prenumelui “Kore”, are sensul de “fetita”.

Cornel/Cornelia – Prenumele au la origine vechi gentilice si sunt foarte cunoscute in istoria romana, datorita gintei Cornelia, renumita pentru rolul insemnat pe care l-a jucat in viata politica, sociala si culturala a Romei, timp de peste 700 de ani.

Cosmin/Cosmina – Originea prenumelui provine din Grecia Antica si este considerat un correspondent al prenumelui “Kosmos”. In greaca antica, “Kosmos” avea doua sensuri: “ordine” si “ornament, podoaba”.

Codrin/Codrut/Codruta – Prenume de origine latina, derivat din substantivul “quadratus” – “patrat”.

Carina/Karina –  Originea prenumelui sta la baza cuvantului “Carino”, din italiana. Semnificatia acestuia este de “drag, iubit, gratios”, ca expresie a sentimentelor parintilor fara de copii lor sau din dorinta de a atrage binecuvantari asupra nou-nascutului.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera D

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera DDafina – Nume de origine greco – macedoneana, raspandit si prin Albania si Bulgaria, inseamna „lauri”.

Daria/Darian/Darie/Darius – Aceste prenume dateaza de aproximativ doua milenii si jumatate, inPersia. “Darius” era prenumele pe care il aveau cei trei regi (Darius I, II si III) din dinastia Ahemenizilor. Atat numele original “Darius” cat si derivatele “Daria”, “Darian” sau “Darie”, provin din cuvantul “darayamiy”, care inseamna “a tine, a poseda”.

Diana – Prenumele legendar aminteste de “Diana – zeita vanatorii, protectoarea animalelor”, fiica lui Zeus si a Latoniei si sora lui Apolo. Provenienta din limbalatinaa prenumelui, are semnificatia de “lunatica” ( dianaticus – lunatic ). Interesant este faptul ca in secolul 13, prenumele intra si in calendarul catolic, fiind purtat de o dominicana trecuta in randul sfintilor dupa moartea sa, pentru ca a respectat cu sfintenie canoanele bisericii in timpul vietii.

Denisa/Denise/Denis – Semnificatia numelui Denisa, este astfel: Prenume derivate din “Dionis”, provenit la randul sau din prenumele grecesc “Dionysos”, cel despre care se spunea ca era zeul vinului,  acestea au, conform unei prime ipoteze, semnificatia de “cel care da vinul”. Cea de a doua ipoteza sustine cu tarie ca semnificatia numelui este cea de “fluxul luminii”.

Doru – Prenume de origine romaneasca, “Doru” este considerat pe de-o parte un derivat al cuvantului “dor” sau un derivat al prenumelui “Tudor” – provenit din numele de origine greaca “Theodoros”, cu semnificatia de “dar de la Dumnezeu”.

Dana/Daniela/Dan/Daniel – Prenume foarte cunoscute si frecvente in toate regiunile Romaniei si nu numai, “Dan” sau “Daniel” sunt prenume de origine ebraica, “Daniyel” insemnand “ Dumnezeu este judecatorul meu”. “Dana” si “Daniela” sunt formele derivate ale masculinului “Dan”.

David – Un alt prenume legendar este “David”. Amintind de eroul “Dawidh”, care l-a invins pe Goliat. Derivat din cuvantul “dawidum”, “Dawidh” (in zilele noastre “David”) are semnificatia de “conducator”.

Delia –  Cunoscut inca dinaintea erei noastre ( in opera poetului Tibul), prenumele pare a proveni de la substantivul “delia”, locuitoare dinDelos. Prenumele este cunoscut in toate tarile din Europa, neavand insa o nota mare pe scala popularitatii in randul prenumelor femeiesti.

Dima / Dimciu – Nume grecesc, inseamna „apus”sau „moarte”.

Doina – Un prenume frecvent in onomastica feminina, “Doina” este o creatie romaneasca, inspirata din doinele bogate in sentimente de fericire, tristete, melancolie. Prenumele dateaza aproximativ de doua secole.

Dragos – Cu o istorie “bogata” , prenumele “Dragos” este un derivat al adjectivului “drag”. Daca in zilele noastre “Dragos” nu mai este un prenume atat de comun, in trecut s-a bucurat de o popularitate ridicata.

Dumitru / Dumitra / Dimitrie / Dimitrios / Demetria – Doua prenume cu o vechime considerabila si o popularitate crescuta in anii ce-au trecut, cele doua corespund prenumelui grecesc “Demetrios”, cunoscut si raspandit in toate colturile elenice ale lumii. Prenume legendar, “Demetrios” aminteste de “Demeter”, zeita divina a feritilitatii pamantului si a vegetatiei ( De-meter – pamantul-mama).

Dorin/Dorina/Doriana – Derivate din prenumele “Dorianus”, cu o origine atat celtica, cat si ebraica, acestea au semnficatia de “ciudat” (in originea celtica) si de “ present” (in originea ebraica). La fel ca si prenumele “Doru”, prenumele mai sus prezentate sunt considerate si derivate ale lui “Theodoros”, cu semnificatia de “dar de la Dumnezeu”.

Dragomir – Prenume de origine slava, “Dragomir” este format din doua cuvinte: “dorgu” avand  semnificatia de  valoros, pretios si “mir” – cuvant cu semnificatie sfanta, reprezentant al pacii, al linistii sufletesti. Numele dateaza inca din anul 1393, cand a fost atestat pentru prima data.

Damian/Damiana – Prenume de origine greaca, are semnificatia de “mangaietor/mangaietoare” sau “imblanzitor de animale” (de la verbul “damdo” – a imblanzi, a domestici)

Dobre / Dobra – Nume de origine slava, intalnit si la noi mai ales in sudul tarii, dar foarte specific si la vecinii bulgari. Semnificatia numelui vine de la cuvantul “dobro” care inseamna “bun”. Astazi nu mai este folosit pentru noile generatii.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera E

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera EElena – In mitologia greaca Elena a fost fiica lui Zeus si Leda, a carei rapire de catre Paris a fost cauza razboiului troian. Sfanta Elena, mama imparatului roman Constantin.

Elisabeta – Este forma greceasca a numelui ebraic „Elisheva” si inseamna „Dumnezeul meu este un juramant” sau „Dumnezeul meu este abundenta”.

Emanuel, Emanuela, Ema – Provine din numele ebraic „Immanu’el” si inseamna ” Dumnezeu este cu noi”.

Emil / Emilia / Emilian – Are origine romana si inseamna „rival”.

Eugen / Eugenia – Inseamna „bine nascut”. A fost numele a mai multor sfinti si a patru papi.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera F

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera FFelicia / Felix – Provine de la numele roman Felix, care inseamna” fericit, norocos, fertil”.

Ferdinand – Isi are originea din limba germana si inseamna “pregatit de calatorie”.

Filip – Provine de la numele grecesc Philippos si inseamna „iubitor de cai”.

Fiona – Provine din galeza si inseamna „alb”.

Flavia / Flaviu – Provine din latina si inseamna „galben auriu”.

Florin / Florina / Florentina / Floriana – Provine de la Florentina, nume latin care insemana „infloritoare”.

Fane – diminutiv de la Stefan.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera G

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera GGabi / Gabriela / Gabriel / Gavril – Inseamna „omul puternic al lui Dumnezeu”. Gabriel a fost unul dintre cele sapte arhangheli din traditia ebraica si apare atat in Vechiul Testament, cat si Noul Testament.

George / Georgeta / Gergiana / Geo / Gheorghe – Provine din numele grecesc  Georgios si inseamna „agricultor, lucrator de pamant”.

Grigore – Derivat din Gregoros si inseamna „vigilent, alert”. Acest nume a fost popular printre primii crestini.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera H

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera HHoratiu – Nume latin. Inseamna “cronometru”.

Horia / Horea – Provine de la numele germanic Heinrich. Inseamna “cap de familie”.

Hortenzia / Hortensia– Are la baza un cuvant latin si inseamna “gradinareasa”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera I

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera I

Ilarie/Ilaria – Prenume cu o popularitate scazuta intaranoastra, Ilarie (feminin Ilaria) provine din limba greaca, din adjectivul hilaros – vesel, placut. “Hilaros” este la randul sau un derivat al adjectivului “hilarus”, care are semnificatia de “favorabil”.

Ilie/Iliana/Ilinca – Prenumele continua pana in zilele noastre, prenumele unui cunoscut profet biblic si anume, profetul Elijah. Semnificatia celor trei prenume este cea de “zeu/zeita” (El ijah – Zeul).

Ion/Ioan/Ioana/ Ionel / Ionica / Nelu / Nela / Ioannis / Yannis – Ianula – Raspandit si cunoscut nu doar in randul romanilor, ci in toate popoarele europene (sub forma specifica fiecarei limbi – ex: John, Joanna), prenumele reproduc vechiul nume “ Jahvehanan”, care are semnificatia unei multumiri adresate divinitatii, aceasta favorizand nasterea unui de copil mult dorit de parinti.

Iustin/Iustina – Prenume frecvent inca din epoca imperiala, “Iustin” (feminin Iustina), este un derivat al adjectivului latin “iustus” ( just, corect, conform legii). Prenumele aminteste de imparatul bizantin Iustinian (527-565), dar si de istoricul roman O. Iustinus, din secolul 2, inaintea erei noastre, fapt relevant pentru istoria indelungata a prenumelui.

Iolanda – Prenume imprumutat din numele francez “Yolans”, semnificatiile sale sunt destul de controversate. O prima ipoteza sustine faptul ca “Yolans” ar insemna “viorea”, fiind astfel sinonim cu prenumele “Viorica”. Acest lucru se datoreaza faptului ca numele era purtat in Franta si sub forma de “Violant” (derivat de la substantivul “viola” – viorea). A doua ipoteza, este cea a originii germane, unde “lans” din vechea franceza, este transformat in “lind” (Yolind), cuvant cu semnificatia de “scut, aparare”.

Iordan – Prenume cu origine biblica ( dupa cunoscutul Rau Iordan), acesta este raspandit in toata Europa, in unele regiuni popularitatea atingand cote mari. Prenumele nu are o semnificatie bine stabilita, insa ipotezele tind sa explice semnificatia prenumelui sub forma de “curgator”.

Iosif – Prenume evreiesc extrem de popular in Vestul Europei, “Iosif” provine de la cuvantul evreiesc “ jasaf “, care are semnificatia de “a adauga”. Explicatia este prezenta si in Geneza : “… a nascut un fiu si i-a pus numele Iosif, zicand: Dumnezeu sa mai adauge un fiu.”.

Irina – Prenume “istoric” in Grecia Antica, Irina reproduce numele grecesc “Ereina”, a carui semnificatie nu creaza controverse, ea fiind foarte clara, datorita intelesului cuvantul. In limba greaca “ereina” inseamna “pace”.

Iunia – Prenumele nu are o rata mare a popularitatii, nici la forma feminina, dar nici masculina (Iuniu). Prenume gentilic, acesta aminteste de Iunona, sotia lui Jupiter. Semnificatia numelui este una deosebit de interesanta, datorita faptului ca Iunona, nu era considerata doar protectoarea casniciei, a mamelor si a sotiilor ci si zeita lunii noi sau o divinitate a lumii.

Iulia/Iulian/Iuliana/Iuliu – Prenumele reproduc numele gentilice romane “Iulius” si “Iulia”. Daca “Iulia” este o forma derivata lui “Iulus”, nume purtat conform lui Vergiuliu (in Eneida), de fiul lui Eneas, “Iulus” nu sta la baza formarii prenumelui “Iulius”, ci este un derivat, “Iulius” fiind un nume cu o vechime mai mare. Conform specialistilor, prenumele au semnificatia de “divinitate suprema” , avand la baza numele “Ioulious”.

Iacob – Prenume de origine ebraica, “Iacob” este considerat un nume care are un caracter religios, fiind purtat de Jaakob – personaj biblic (fiul lui Isaac). Originea numelui se regaseste in cuvantul “akeb” care inseamna calcai, insa semnificatia numelui pare a avea mai multe ipoteze ( a insela, a inlocui, a proteja). Una dintre cele mai cunoscute si mai acceptate semnificatii datorita caracterului religios al prenumelui, este cea de “Aparat de Dumnezeu”.

Isabela/Izabela – Prenume de origine latina, este cunoscut pentru semnificatia sa religioasa “ Dumnezeu este juramantul meu”, fiind considerat o varianta a numelui Elisabeta, care in limba ebraica inseamna “promisiunea lui Dumnezeu”.

Jade – nume arab feminin, provine de la jad, piatra semipretioasa.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera L

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera LLala – Nume slav cu semnificatia de lalea.

Larisa – Rezultat din derivarea numelui unui oras antic din Tesalia, numele i-a apartinut Sfantei Larissa. Aceasta a fost o martira din istoria timpurie a Greciei.

Latifa – nume feminin de origine araba, inseamna bland, placut.

Lia – Nume grecesc, care inseamna “cel care aduce vesti bune”.

Liana / liliana / Lili – din lunca gratioasa; crin gratios, juramantul lui Dumnezeu; lenjerie

Laura/ Laur / Laurentiu – Provine din cuvantul latin Laurentius, care insemna „din Laurentum”. Laurentum a fost un oraș antic in Italia, al carui nume deriva din limba latina Laurus „laur”.

Lacramioara – Acesta este si numele unei flori albe, inseamna gingasie, sensibilitate, prospetime si puritate si provine din cuvantul latinesc “lacrima”.

Lamaita – Numele unei plante puternic parfumate, careia ii se mai spune si iasomie.

Loredana / Lora / Lori – Inseamna “ademenitor, vin, victorie, incoronat”

Lavinia – Este un nume probabil de origine etrusca, care inseamna “puritate”.

Lenuta / Lena – Diminutiv al numelui Elena.

Livia / Liviu – Nume de familie roman, care poate fi legat de latinul liveo „a invidia” sau lividus „invidios”.

Luana – Nume Hawaiian, care inseamna “continut, fericire”.

Letitia – Inseamna “fericire, bucurie” si provine din limba latina.

Luca – Forma italiana și româna a lui Luca. Acest nume a fost suportat de Luca della Robbia, un sculptor renascentist din Florenta.

Luminita – Inseamna „putina lumina”, derivat de la Romanian Lumina „lumina”, combinat cu un sufix diminutiv.

Linda – Este un nume de provenienta spaniola si inseamna frumoasa.

Leonard / Lenard – Provine de la leonhard, cuvant germanic si care inseamna “puterea leului”.

Lucia / Luciana / Luca / Lucian – Nume derivat din latinescul “lux”, care inseamna „lumina”

Lucretia / Lucretiu – Are la baza cuvantul latin “lucror”, care inseamna “a reusi”.

Ludovic – Nume german si inseamna “luptator de seama”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera M

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera M
Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti care incep cu litera M

Macarie provine dn limba greaca, de la grecescul „makaros” si inseamna „binecuvantat”.

Madalina, Magda, Magdalena inseamna „din Magdala”, care era un sat din Galileea.

Mahomed provine dn limba araba, de la „hamida” care inseamna „a lauda”.

Maia este de provenienta latina si inseamna „mare”.

Manole, Manuel / Manuela sunt variante ale numelui „Emanuel” cu aceeasi semnificatie ca si acesta.

Mara vine din ebraica si inseamna amar; este varianta maghiara a numelui Maria.

Marc, Marcel, Marius, Martin provine din latina, de la „Mars/Marte”, zeul razboiului.

Margareta, Margo / Margot sunt nume care in greaca inseamna „margaritar, perla”.

Maria / Marica / Maritza / Mimi / Miriam inseamna in ebraica „mare de amaraciune” sau „iubit” la egipteni.

Mariana / Marian combinatie intre Maria si Ana; prin urmare imprumuta semnificatiile ambelor nume.

Marilena combinatie intre maria si elena; imprumuta semnificatiile ambelor nume.

Marin provine din latinescul „marinus” si inseamna „al marii”.

Marlene este o combinatie intre Maria si Magdalena.

Marta inseamna in ebraica „stapana casei, doamna”.

Matei provine din ebraicul mattithyahu si inseamna „dar de la Dumnezeu”.

Matilda este un nume cu provenienta germanasi inseamna „lupta”.

Max, Maximilian privine de la cuvantul latin maximus si inseamna „cel mai mare”.

Medeea este un nume grecesc si inseamna „a pondera” sau „istet”.

Melania este de asemenea un nume greacesc si inseamna „negru sau intunecat”.

Melisa este un nume greacesc care inseamna „albina”.

Mercedes este numele spaniel cu semnificatia de „compasiune, mila”.

Mihai / Mihail / Mihaela / Mica provin din ebraica, de la „miyka’el” si inseamna „cine este ca Dumnezeu?”.

Milena – nume slav care inseamna „mila”.

Minerva are provenienta latina si inseamna „inteligenta”.

Mira provine din sanscrita cu semnificatia de „prosper” si din latina unde inseamna „mir”.

Mirabela vine de la cuvantul latin „mirabilis” si inseamna „minunat”.

Miranda are tot semnificatia de „minunat, admirabil” insa provine de la latinescul „mirandus”.

Mircea este numele slav care are ca semnificatie „pacea”.

Mirela inseamna „a admira”.

Mona / Monica provine de la cuvantul latin „moneo” si inseamna „sfatuitor”.

Moise este un nume egiptean si inseamna „fiu”.

Mustafa provine din lima araba si inseamna „alesul”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera N

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera NNarcisa / Narcis – Nume de floare care simbolizeaza dragostea, frumusetea. Este un nume de provenienta greceasca; vine de la Narkissos care inseamna “pierdut”. Ca derivat feminin de la Narcis, se refera la un personaj din mitologia greaca, indragostit de propriul sau chip.

Nadia – Provinit din lima araba inseamna “primul, inceput”. Ca si nume provenit din limba rusa inseamna “speranta, nadejde”.

Nina – Inseamna “gratie” sau “fata”

Nadine – Nume francez, derivat din Nada

Natalia – Provine din limba latina si inseamna “cea nascuta la Craciun”.

Nelu – Diminutiv pentru Ion.

Nicoleta / Nicolae / Nicu – Provine de la Nikolaos, nume grecesc care inseamna ”oameni victoriosi”.

 Nana – Nume japonez, inseamna mar.

Naomi – Provine din ebraica si inseamna “neplacut”.

Nona – Nume de provenienta latina. Inseamna “al noualea”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera O

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera OOana / Onuca – Prescurtarea de la Ioana.

Ozana – Prenume feminin modern, imprumutat din limba franceza; nume de botez cu valoare mistica, Osaniie are la baza un vechi nume de sarbatoare crestina, duminica floriilor sau floriile; mai inseamna si „aclamatii, cuvinte de lauda, preamarire”.

Oxana / Roxana – Inseamna „zori de zi”.

Orlando – Taramul de aur, faimos.

Olimpia – Nume feminin, a fost purtat de mama lui Alexandru cel Mare, provine de asemenea de la un nume grecesc, derivat din Olympos, muntele zeilor greci. Mai inseamna si originara din Olimp.

Octavian / Octavia – Opt sau al optulea, nume istoric, roman, derivat din Octavius.

Oliver / Olivian / Olivia / Olivera – Maslin, bun, afectuos.

Otto – Prosperitate, bogatie.

Ovidiu – Provine din Ovidius, nume roman, derivat din latinescul ovis, care inseamna „o oaie”.

Olga – Forma rusa a acestui nume este HELGA si inseamna „succes”.

Ofelia / Felicia – Provine de la opheleia si inseamna „ajutor”.

Oreste – Provine din grecescul orestais si inseamna „muntean”.
Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera P

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera PPamela – Provine din greaca si inseamna  „o dulceata” sau „doar miere”.

Panait / Panayiotis / Panayiota – Nume de origine elena, care provine de la “Panayia” ce înseamnă “A Tot Sfant”.

Paula / Paul / Pavel – Nume latin, care inseamna „mic” sau „umil”.

Petre / Petru – Prenume provenit din greaca si care inseamna dur sau piatra. Simon Petru a fost cel mai proeminent dintre apostoli in timpul slujirii lui Isus si este considerat primul papa.

Pompiliu – Are la origine numele roman Pompilius.

Pascal – Inseamna Paste.

Pepe – Prescurtare spaniola a numelui Iosif.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera R

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera R
Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti care incep cu litera R

Rada, Radu, Radovan sunt nume slave si inseamna “fericit”.

Raluca este un nume romanesc, un prenume modern, diminutiv pentru „Ralu”. Are provenienta greceasca inseamna „gloria zeitei Hera” si se spune ca acest nume imprima blandete si multa gratie celei care il poarta.

Ramon / Ramona – Varianta catalana a nunelui “Raymond”, care inseamna “protector”.

Rafael provine din ebraica si inseamna “Dumnezeu a vindecat”.

Raul – Varianta spaniola a numelui Randolf.

Raymond inseamna “protector”.

Razvan – Varianta a numelui Radovan. Este un nume adus din India de catre
tigani, insemnand „aducator de vesti bune”. Ca provenienta ruseasca, se trage de la cuvantul “razvati”, care inseamna “a cauta un sens, un inteles”.

Rebeca inseamna „splendoare”.

Reghina inseamna regina si este de provenienta latina.

Renata provine din latina si inseamna “renascut”.

Reynold nume Germanic, cu semnificatia “putere”.

Richard este tot un nume german si inseamna “curajos”.

Rita este un nume care provine din sanscrita si inseamna „cinstita, onesta, curajoasa”.

Robert, Rupert inseamna “stralucitor”.

Rodica vine de la cuvantul de provenienta slava, “rod”; inseamna “fertil, rodnic”.

Roger inseamna “sulita” si provine din limba germana.

Roland inseamna “pamant”; este tot de provenienta germana.

Romanita este numele unei flori.

Romeo, nume latin care inseama “trecator prin Roma”.

Rosalia inseamna “trandafir”.

Roxana, Ruxandra vin din persona si inseamna “zori de zi”, „rasarit de soare”.

Rudolf inseamna “lup”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera S

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera S
Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti care incep cu litera S

Simona/Simion – Prenume cu origine ebraica (derivate din “Simeon”), acestea au si o importanta valoare religioasa, numele ebraic “Simeon”, aparand atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament. Conform expertilor, prenumele au la baza cuvantul “shama”, cu semnificatia de “a auzi” sau “a indeplini”.

Sorina/Sorin – Prenume romanesti, Sorin si Sorina se pare ca sunt derivate ale cuvantului “soare”, reprezentand astfel caldura si lumina. Prenumele nu au o vechime de lunga durata, ci au aparut la sfarsitul secolului XX, popularizate fiind printr-unul dintre poemele lui Nicolae Beldiceanu.

Simina – Prenumele provine din limba ebraica, avand originea in prenumele “Shymeon.”. Mai tarziu, numele ajunge in Grecia antica sub forma de Simon  ( unul dintre cei 12 apostoli a lui Iisus). Prenumele “Simina” este raspandit tot de greci si are semnificatia de “a auzi” sau “a indeplini”.

Sandra/Sanda/Sandu – Prenume de origine greaca, acestea sunt derivate din “Alexandra” si “Alexandru”. Acestea din urma sunt formate din “alexo” (a proteja) si “Andros” – barbat, semnificatia lor fiind de protector, aparator.

Sebastian/Sebastiana – Cu originile in limba greaca, in cuvantul “sebastos” – cu semnificatia de “venerabil”, prenumele aminteste de asemenea de locuitorii orasului Sebastia (Asia Mica) , unde numele “Sebastianus” era un nume specific.

Sergiu – Cu originile in vechiul prenume gentilic roman “Sergius”, prenumele are o prima ipoteza a semnificatiei de  “ingrijitor, slujitor, supraveghetor”. Originea si explicatia numelui nu sunt insa confirmate, ramanand in continuare un mister.

Sidonia – Prenume cu semnificatie religioasa, “Sidona” este explicat prin cuvintele “panza” sau “cearceaf”, facand referire la cearceaful in care a fost infasurat Iisus, inainte de a fi ingropat.

Smaranda – Desi are la baza mai multe ipoteze in ceea ce-I priveste semnificatia si originea, cea mai cunoscuta este cea conform careia, prenumele este un prenume romanesc, derivat din “smarald”, cu semnificatia de “piatra pretioasa”.

Stancu / Stanca – Semnificatia numelui este de origine slava balcanica. Acest nume reprezinta varianta bulgarescului “Stanko”, semnificatia numelui provinenind de la “stanislav” care inseamna glorie si faima. La generatiile tinere nu mai este atat de intalnit.

Stavre / Stavros – Nume cu radacini grecesti, semnifica „Crucea crestina”.

Stela/Steliana/Stelian/Stelu – Desi nu sunt prenume cunoscute de mult timp in Europa, acestea dateaza inca din vremea romanilor, sub forma de Stella si Stellus. Semnificatia este una clara, numele avandusi originile in substantivul comun “stea”.

Sabin/Sabina/Sabrina – Prenumele  cunoscut mai mult sub forma sa masculine, provine din neamul vechii Italii, sabinii, “Rapirea Sabinelor” fiind un episod istoric legendar de mare importanta. Un personaj legendar care a purtat acest nume este sotia lui Nero, Poppaea Sabina.

Said – Nume masculin arab, inseamna „fericit”.

Samuel – Prenumele provine din limba greaca si a aparut pentru prima data sub forma de “Samuil”. Compus din samu (provenienta din cuvantul shaal – a cere) si el – de la Elohim “ divinitate”, prenumele este foarte raspandit in textul biblic.

Serafim – Nume cu semnificatie religioasa, Serafim (Serafima – feminin), amintesc de ingerii lui Iahve (in Biblie). Avand originea in limba greaca, din cuvantul “seraph” (seraphim) plural, numele are semnificatia de “infocat”.

Silvestrue/Silviu/Silvia/Silvana – Prenume moderne si cu o popularitate crescuta in zilele noastre, Silviu si Silvia amintesc de personajul legendar “Rea Silvia”, mama gemenilor hraniti de o lupoaica, Romulus si Remus. Semnificatia numelui isi are originea in limba latina, in cuvantul “silva”, insemnand “padure”. Silvana este femininul prenumelui “Silvanus”( nume purtat de un apostol), ambele fiind derivate de la “Silvia”.

Sofia/ Sonia – Un prenume care nu are o vechime prea inaintata, “Sophia” provine din numele Sophlokes, nume purtat de zeita intelepciunii, “Sophia” ca si substantiv avand semnificatia de “intelepciune”. Numele devine celebru datorita poetului grec Sofocle. Conform specialistilor, Sonia este o varianta a numelui Sofia.

Stere – Nume de origine greaca ce provine de la “Stergios”. Semnificatia numelui inseamna a arata dragoste, afectiune, angajament.

Sultana – Patruns pe filiera greaca / balcanica, inseamna “sotia sultanului”.

Suzana/Susana – Cu originile in limba ebraica, in substantivul “shushan”, tradus prin “crin”, numele este mai apoi preluat de greci, sub forma “Sousanna”. Conform unor studii, acest nume era printre cele mai cunoscute in jurul anului 838. In acelasi an apare pentru prima data si forma de masculin al numelui, “ Susannus”, fiind purtat de catre un episcop.

Serban – De origine romana, numele Serban este unul dintre cele mai folosite nume autohtone. Este format din cuvantul „serb” care se traduce „servus” in limba latina si inseamna  „sclav”, „rob” sau „sluga”. Putea fi nsotit de supradenumiri religioase, insemnand „care apartine lui Dumnezeu” sau „al lui Hristos”. Formula din urma desemna o persoana credincioasa. Initial, acesta forma a numelui, Serban, erau folosita doar de familiile de boieri, pentru ca ulterior sa devina popular si in randul celorlalte paturi sociale.

Sirma – Origine greaca, semnifictia numelui reprezinta “matase”.

Stefan / Stefana / Stefanel / Stefania – Vine de la cuvantul grecesc Stephanos, care inseamna coroana. Din aceeasi familie mai fac parte si numele: Stefanica, Stefanita, Stefancu, Stefanache, Fane, Fanel, Fanica, Stefa, Stefea, Stepan.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera T

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera T
Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti care incep cu litera T

Timotei – Numele provine din limba greaca de la Timotheos si inseamna „a onora pe Dumnezeu”. In limba engleza, Timotei nu a fost utilizat pana dupa reforma protestanta.

Tatiana / Tania – Forma feminina a lui Tatianus, nume roman, derivat al lui Tatius. A fost numele unui sfant din cel de al treilea secolul si care a fost martirizat la Roma.

Tamara – Are provenienta ebraica si inseamna „date din palma”.

Teodora/ Teodor / Tudor / Tivadar / Teo – Provine din numele grecesc Theodoros si insemna „darul lui Dumnezeu” sau „conducatorul poporului”, prin provenienta celtica. A fost numele mai multor sfinti ai a doi papi. A inceput sa fie folosit pe scara larga in lumea crestina, perioada in care a fost extrem de popular printre crestinii rasariteni.

Tereza – Provine din spaniola si portugheza si inseamna „de vara” sau „pentru a recolta”.

Tiberiu / Tibi – Era fiul zeului raului Tibru, rau care trece prin Roma. Tiberius a fost al doilea imparat roman, fiul vitreg al imparatului Augustus.

Toma – Forma greaca a numelui Ta’oma, care insemna „geaman”. In Noul Testament acesta este numele apostolului care s-a indoit de Isus.

Traian – Din numele roman Traian. Imparatul roman Traian (Marcus Ulpius Traianus) este considerat printre cei mai capabili conducatori ai imperiului.

Titus – Nume cu provenienta latina si inseamna „turturica”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera V

Semnificatia numelui - nume de fete si nume de baieti care incep cu litera V
Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti care incep cu litera V

Valentin / Valentina / Vali – Nume roman, care inseamna „puternic, sanatos, energic, viguros”. Asociat cu Sfantul Valentin, un martir praznuit la festivalul roman pentru fertilitatea Lupercalia, fapt care a dus la asocierea cu Ziua Indragostiților si iubire.

Vanghele / Vanghelita – Semnificatia numelui vine de la grecescul “Vangelis” care inseamna “Buna vestire”.

Vasile / Vasilica – Provenienta greceasca si are semnificatia de „rege”, “domnitor”.

Viviana – Prenume feminin modern, imprumutat din Occident.Vine de la vivere, care inseamna „a trai”. Formele Bibiana si Bibianus (sau Vibianus, Vivianus) se refera la „viata de apoi”

Violeta – Numele dat unor flori violet si derivat din latinescul Viola.

Viorica / Viorel – Derivat de la cuvantul romanesc viorea.

Venera – Pastreaza amintirea cunoscutei zeite Venus, zeita frumusetii, veche divinitate italica a primaverii si a vegetatiei. Are corespondent in  greaca pe Afrodita.

Veronica – Inseamna „imagine fidela”.

Veaceslav – Forma a numelui Veceslav si inseamna „mai multa glorie”. Este sfantul patron al Republicii Cehe.

Victor – Nume roman; inseamna “invingator”.

Victoria  – Forma feminina a VICTORIUS, inseamna „victorie”, “invingator”

Virgil / Virginia / Virgiliu – nume roman, derivat din latinul virgo; inseamna si „boboc” sau „care imboboceste”.

Vlad – Forma veche scurta a numelui slav Volod, care inseamna „regula”.

Valeria / Valeriu – Inseamna „a fi puternic”.

Vadim – Derivat din numele Vladimir, care inseamna print puternic.

Valeria / Valeriu / Valerian – cuvant latin, care inseamna  „”a fi puternic.

Vicentiu – inseamna „invingator”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Semnificatia numelui – nume de fete si nume de baieti – litera Z

Zenobia – Nume arab, care inseamna “ornamental tatalui”

Zaharia – Provenine din limba ebraica si inseamna “Dumnezeu isi aminteste”.

Zina – Este varianta romaneasca a prescurtarii prenumelui german Gesina / Josina.

Zoe – Provenienta greceasca; inseamna “viu” sau “vital”.

Zamfir / Zamfira – Provine de la forma romaneasca a pietrei safir (zanfir).

Zita / Zyta – Nume grecesc; inseamna “reapare”.

Zoltan / Zoli – Nume grecesc si maghiar; inseamna “viata”.

Citeste si alte nume incepand cu una dintre literele de mai jos

 

Cam acestea ar fi o buna parte din numele cele mai intalnite si detalii despre care este semnificatia acestora. Unele dintre acestea sunt din timpuri mai straveni si nu mai sunt atat de folosite, pe cand altele au patruns mai recent in tara.  

Cel mai norocos nume pentru copilul tau!

Date despre parinti
Data nastere MAMA

Data nastere TATA

Date despre copil
Date of Birth


Poti si tu propune 3 nume pentru a vedea care dintre acestea este cel mai norocos:

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Învățarea limbii englezei prin artă și cultură: Tehnici creative pentru părinți și educatori

Vrei să faci procesul de învățare a limbii engleze mai distractiv și mai captivant pentru …