Din momentul unei suspiciuni ca dezvoltarea copilului nu este una in parametri firesti, diagnosticul de TSA – tulburare de spectru autist – vine implicit cu nevoia de a urma terapii de recuperare. Cu cat mai repede se intervine, cu atat mai bine, caci sunt sanse mai mari ca orice copil cu autism sa fie integrat in societate si sa recupereze din achizitii.

Cand poate fi pus un diagnostic clar?
Fiecare caz este diferit. Unii parinti isi dau seama timpuriu ca un copil nu reactioneaza la anumiti stimuli asa cum ar trebui. Spre exemplu, nu dau semne ca ar auzi cand sunt strigati pe nume, nu ganguresc, nu spun primele cuvinte, nu au contact vizual cu parintii mai ales, iar acestea sunt doar cateva situatii. Unii intarzie sa ajunga la specialist crezand ca totul tine de propriul ritm de dezvoltare al copilului.
Mai clare sunt semnele de autism incepand cu varsta de doi ani. La aceasta varsta deja un copil ar trebui sa aiba anumite achizitii. Este din start o suspiciune in cazul unui copil de 2 ani sa nu spuna cuvinte clare, sa nu raspunda unor cerinte simple, sa nu faca activitati specifice varstei sale.
Indrumati corect, parintii nu vor intarzia sa aiba raspunsuri pentru framantarile si suspiciunile lor. Iar recuperarea trebuie sa fie urmatorul pas firesc. Sunt mai multe tipuri de terapii recomandate, printre care si sedintele de terapie ABA.
Terapia ABA sau terapia comportamentala – eficienta pe termen lung
Terapia ABA are la baza proceduri specifice, care aplicate corect duc la indeplinirea unor obiective terapeutice.
Sedintele de terapie ABA si nu numai pot fi desfasurate in cadrul Centrului Pas cu Pas din Suceava. O echipa completa aici ii ajuta pe copii, cat si pe parintii acestora. Pe termen lung, terapia ABA vine cu beneficii.
- Copilul devine tot mai independent in desfasurarea activitatilor diverse.
- Cresterea numarului de achizitii cognitive si comportamentale.
- Dezvoltarea limbajului.
- Diminuarea unor comportamente nepotrivite si nedorite.
Insiruirea de beneficii este mai lunga de atat si poate fi completata implicit cu faptul ca un copil cu autism ce urmeaza constant sedinte de terapie ABA va incepe sa recunoasca obiecte si persoane, va avea motricitatea fina si grosiera imbunatatite.
Terapia ABA este singura recomandare?
Copilul cu autism are nevoie de recuperare pe mai multe planuri. In cadrul Centrului Pas cu Pas se desfasoara terapii diverse, de la terapia ABA, terapia 3C, kinetoterapie si masaj, la logopedie si terapie de grup. Fiecare caz este diferit si numai dupa o evaluare a cazului sunt recomandari facute de specialisti, terapii individualizate. Frecventa terapiilor si tipul de terapii recomandate sunt variabile pentru fiecare caz.
Cert este ca terapia ABA s-a dovedit a fi eficienta in cazul copiilor cu autism.Copiii diagnosticati cu tulburare de spectru autist au sanse sa fie integrati social. Descoperiti echipa din cadrul Centrului Pas cu Pas, ce lucreaza cu #dragdecopii. Pentru vizite si programari contactati echipa in prealabil.
Contact: