Home Langa slider Schimbarile care apar pe parcursul sarcinii

Schimbarile care apar pe parcursul sarcinii

6 minute de citit

Sarcina reprezinta o experienta extrem de importanta in viata oricarei femei! Este o perioada de circa 40 de saptamani impartite in 3 trimestre in care apar transformari atat la nivel fizic, cat si emotional si spiritual. Noua luni in care femeia va avea ocazia sa se cunoasca mai bine, experimentand senzatii si trairi noi. Iar totul culmineaza cu nasterea – evenimentul cel mai transformator si marcant al acestei experiente inedite!

 Cum se calculeaza durata sarcinii?

Pentru a afla momentul nasterii, se va tine cont de prima zi a ultimei menstruatii. Acest calcul are o marja de aproximare de doua saptamani – adica acea perioada in care sarcina nu poate fi depistata, pentru ca ovulatia are loc pe la jumatatea ciclului menstrual de 28 de zile. De multe ori, primele doua saptamani de sarcina trec neobservate, simptomele fiind foarte diminuate.

Daca femeia se cunoaste foarte bine si este capabila sa sesizeze si cele mai mici schimbari interioare – tonus, dispozitie, senzatii, emotii – ea poate stii inca din prima zi daca este sau nu insarcinata. Insa acest lucru se intampla rar.

Trimestrul 1 de sarcina

Reprezinta perioada de pana la 13 saptamani de sarcina. Acum celula se transfroma in embrion, embrionul se fixeaza in mucoasa uterina, se produce hormonul HGC care mentine mucoasa, dar si blocheaza ovulatia. Pana in saptamana a 6-a de sarcina, fatul ajunge sa masoare 5 mm, dupa care cresterea se accelereaza vizibil, aproape e la o zi la alta, ajungand in saptamana a 13-a sa masoare 8 cm lungime si o greutate de pana la 20 gr.

Sexul copilului va fi definitivat in saptamana a 10-a, dar se poate stabili ferm abia in trimestrul doi de sarcina. Daca pana in saptamana a 12-a capul copilului a fost mai mare decat corpul, in ultima saptamana a acestui trimestru, va creste mai mult corpul. Viitorul copil este format in totalitate, iar la ecografie chiar se pot vedea miscarile lui, fizionomia fetei, membrele, incheieturile, ochii. Inima copilului bate inca din a 6-a saptamana de sarcina. Simptomele resimtite de femei sunt – greturi, crampe, balonari, oboseala, schimbari de dispozitie, cresterea in volum a sanilor, cresterea in greutate, cresterea burticii, vergeturi si chiar dureri de spate.

 Trimestrul 2 de sarcina

Dureaza 18 saptamani pe perioada cuprinsa intre saptamana a 14-a si saptamana 24 a sarcinii. Bebelusul creste considerabil in greutate, ajungand sa cantareasca pana la 1 kg. Totodata se dezvolta organele interne si se poate stabili sexul copilului. Vestea buna e ca mamica incepe sa se simta tot mai bine, pentru ca dispar greturile si starile de voma.

Daca in primul trimestru, datorita schimbarilor hormonale, ea a fost mai irascibila si a avut schimbari de dispozitie si tonus, de acum mamica va deveni mai echilibrata si mai radioasa. Burtica este vizibila si sarcina nu mai trece neobservata. Putem spune ca trimestru 2 de sarcina este cea mai frumoasa etapa din toata perioada de 9 luni.

Schimbarile care apar pe parcursul sarcinii
Schimbarile care apar pe parcursul sarcinii

Trimestrul 3 de sarcina

Acesta este ultima parte a sarcinii, incepe din saptamana 25 a sarcinii si se finalizeaza cu nasterea. Este o perioada putin mai dificila pentru mamica, pentru ca bebele creste continuu in greutate, ajungand uneori si pana la 5 kg, si sarcina solicita organismul femeii tot mai mult. Se pot accentua durerile de spate, picioarele se umfla, uneori copilul apasa pe anumite organe si pot aparea dureri interne. Totodata, copilul se misca si mai mult acum, lovind cu piciorusele si manutele, si isi schimba pozitia, pregatindu-se pentru nastere – se aseaza cu capul in jos.

Nu exista mamica care sa nu isi fi dorit in ultimele trei saptamani de sarcina sa nasca mai repede pentru a scapa de disconfortul fizic. Vestea buna este ca totul se va termina curand, culminand cu nasterea si cu momentul in care mama, in sfarsit, va putea tine in brate rodul a 9 luni de creatie!

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Brindusa Dan
Incarca mai multe articole in Langa slider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Idei de bijuterii pe care le poti cumpara pentru sotia ta care este insarcinata

Maternitatea si intemeierea unei familii sunt momente importante in viata unei femei, iar …