Sarcina – Schimbarile gravidei si ale bebelusului in primul trimestru

Medicii considera “testul barza” ca fiind o metoda destul de sigura pentru a afla daca esti insarcinata. Dar sunt si situatii in care acesta poate indica lipsa sarcinii, desi ea este prezenta. Daca sarcina este mica, sa stii ca e posibil ca ea sa nu fie vizibila la ecografie, asa ca nu te poti baza nici pe aceasta metoda. Sigura solutie care nu da gres, pentru a afla daca esti sau nu insarcinata, este analiza sangelui, ea masurand valorile hormonului hCG.

Primul trimestru de sarcina este perioada cuprinsa intre 1 si 13 saptamani, perioada in care schimbarile sunt de ambele parti, atat la mamica cat si la fat! Vei observa mai multe modificari, vei avea schimbari de dispozitie si, cu siguranta, vor aparea o multime de intrebari pentru care ai nevoie de raspunsuri. Totul este firesc, draga mea, asa ca nu ai motive de teama!

Vom trece in revista o parte din modificarile pe care le vei resimti tu, viitoarea mamica si vom incerca sa reliefam ce se intampla in burtica ta.

Sarcina – Schimbarile gravidei si ale bebelusului in primul trimestru

Semnele sarcinii

Primele semne sunt oboseala neobisnuita, greturile dimineata si chiar stari de voma, poftele si dorinta de a manca alimente care in mod firesc nu te atrag, marirea sanilor si o sensibilitate mai accentuata atat la nivel fizic, cat si emotional. Desigur, curand vei sesiza lipsa ciclului menstrual, dar sa stii ca sunt si sarcini in care, in primele 2 luni din sarcina, ciclul inca este prezent.

Curand vei constata ca incepi sa iei in greutate si ca burtica isi schimba forma.

Modificari la nivel fizic

Inca din primele saptamani de sarcina sanii devin mai plini, crescand in volum. Vei observa ca vasele de sange sunt mult mai vizibile si ca sanii sunt mult mai sensibili, uneori chiar durand usor. Desi din exterior modificarile nu sunt foate vizibile pentru cei din jur, sa stii ca in interior uterul isi schimba forma si dimensiunile crescand de aproape 5 ori in aceasta perioada pentru a face loc fatului. Burtica aproape ca nu se vede, dar, curand, vei constata ca incepi sa iei in greutate, in primul rand datorita lichidelor pe care organismul incepe sa le retina tot mai mult.

Secretiile vaginale vor fi mai abundente acum, dar ele nu trebuie sa aiba un miros neplacut si nici sa existe sangerari.

Modificari la nivel emotional

Datorita modificarilor hormonale care incep acum, sa nu te mire daca vei fi mult mai emotiva decat de obicei. Este posibil sa constati ca plangi mult mai usor si aproape din nimic. Vor aparea schimbari de dispozitie, uneori foarte bruste si radicale.

Ceea ce inainte nici nu observai, acum va parea un motiv intemeiat de discutie. Sarcina te va face mai responsabila si vei incepe sa iti faci, poate, mai multe griji ca de obicei. Gandul ca vei deveni curand mamica, teama ca nu vei fi o mamica buna, noua responsabilitate, toate iti pot genera angoase. Nu te speria, este firesc! Gestioneaza corect aceste stari si cauta sa pastrezi o atitudine cat mai pozitiva si mai relaxata.

Nu inceta sa practici lucrurile care iti plac, ai doar grija sa nu exagerezi si, desigur, renunta la obiceiurile proaste cum ar fi fumatul si consumul de alcool si alte substante nocive. Altfel spus, incepe sa fii de pe acum o mamica minunata si ofera-i copilului tau posibilitatea sa creasca in armonie si liniste. Plimbarile in aer curat, muzica linistitoare, hrana buna, meditatia si orice alta activitate care iti aduce impacare si liniste, toate sunt binevenite acum!

Modificarile si evolutia fatului

In primul semestru fatul se formeaza complet, astfel incat, in saptamana a 12 –a copilul este deplin format! Totodata este perioada in care organele si toate sistemele copilului se construiesc. Zi dupa zi, saptamana dupa saptamana. De aceea perioada este una extrem de importanta pentru buna desfasurare a sarcinii si o evolutie cat mai buna. Hraneste-te cat mai sanatos! Legumele si fructele proaspete nu trebuie sa lipseasca acum. Mica fiinta are nevoie de elemente nutritive diversificate pentru dezvoltare. Daca te hranesti corect, curand vei scapa de pofte si de greturi.

In acest prim trimestru determinarea sexului copilului este mai dificila, dar, crede-ma, acesta este ultimul aspect in legatura cu care sa iti faci griji acum! Fetita sau baietel, sanatos si frumos sa fie!

Iti mai spun un secret – poti vorbi cu copilul, inca de pe acum – el simte vibratiile vocii si a sunetelor din jur. Ii poti citi sau ii poti povesti ce ai facut in acea zi. Astfel vei crea o legatura emotionala foarte stransa cu copilasul tau si, pe viitor, veti comunica foarte usor.

Citeste mai multe despre evolutia sarcinii pe saptamani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *