Home Mama si tata Mamici Preconceptia Sarcina sau sindrom premenstrual?

Sarcina sau sindrom premenstrual?

6 minute de citit

Daca iti doresti sa ramai insarcinata si partenerul tau si cu tine nu folositi mijloace contraceptive in acest scop, probabil ca in fiecare luna te intrebi daca ai ramas insarcinata sau ceea ce simti reprezinta doar manifestarile sindromului premenstrual (SPM). E foarte de greu de stabilit care sunt diferentele clare intre primele simptome ale sarcinii si cele ale SPM. Asta deoarece ambele conditii ale femeii au semne destul de asemanatoare.

Totusi, vom incerca sa amintim principalele simptome ale sarcinii si ale SPM, dar si asemanarile, deosebirile si punctele comune.

femeie

Sarcina sau sindrom premenstrual?

1.Sani plini, sensibili si durerosi

Probabil ca stii deja, dar in sarcina sanii devin mai mari si mai sensibili. Insa acelasi lucru se poate intampla si in perioada premenstruala.

Sindromul premenstrual reuneste o serie de manifestari, printre care se numara si sensibilitatea si umflarea sanilor. Asadar, incepand de la jumatatea ciclului iti poti simti sanii mai plini si foarte sensibili. In cazul SPM, acest simptom dispare imediat dupa terminarea menstruatiei sau chiar in primele zile ale acesteia.

In sarcina, aceasta sensibilitate se pastreaza pentru o perioada mai lunga si este cauzata de cresterea nivelului de progesteron.

2. Pofta exagerata

Cu cateva zile inainte de menstruatie ai pofta de dulciuri, ciocolata, carbohidrati si alte alimente mai putin sanatoase? Astfel de pofte sunt mai comune in cazul SPM.

mancare-nesanatoasa

In sarcina, poftele sunt mai precise si vizeaza alimente sau combinatii de alimente mai ciudate sau capabile sa inlature greata din timpul sarcinii.

Prin urmare, daca nu te poti opri din mancat cu cateva zile inainte de data la care ar trebui sa ai menstruatia, cel mai probabil nu esti insarcinata.

3.Greata si varsaturile

Greata este comuna ambelor conditii ale femeii. Atat in sarcina, cat si inainte de menstruatie, femeile pot simti greata, chiar si intensa. Voma, insa, e specifica sarcinii. Sigur, exista si exceptii in care voma poate sa apara si cazul SPM,insa acest lucru se intampla foarte rar.

Prin urmare, si aceste simptome sunt greu de interpretat si nu pot indica in mod clar daca e vorba de SPM sau de o sarcina.

4.Crampele

Usoare dureri in zona ovarelor pot sa apara chiar si la ovulatie, adica aproximativ  la  jumatatea ciclului menstrual. Imediat dupa ovulatie pot sa apara si crampele sau disconfortul premenstrual. Totusi, si in sarcina pot sa apara usoare dureri in zona pelviana si in zona spatelui.

5.Oboseala

Te simti obosita si speri sa fii insarcinata? Poate nu ai onservat pana acum sau poate nu a fost pana acum un simptom deranjant in perioada premenstruala. Insa si acesta este un simptom des intalnit atat in SPM, cat si in sarcina. Prin urmare, nu este un indiciu clar pentru niciuna dintre conditii.

Asadar, daca cele mai multe simptome sunt comune pentru sarcina si pentru sindromul premenstrual, cateva sunt mai degraba asociate cu sarcina (voma, pofta pentru combinatii sau alimente ciudate) in vreme ce altele sunt mai degraba specifice SPM (pofta de dulciuri si mancare nesanatoasa, durerea de spate).

Asa cum spuneam la inceput, insa, este foarte de greu de stabilit daca e vorba de o sarcina sau de SPM pe baza simptomelor. Asta deoarece ambele conditii ale femeii au semne destul de asemanatoare.

In plus, dorinta de a fi insarcinate sau, din contra, de a nu fi, ne poate face sa identificam sau sa ne povocam simptome care sustin dorinta noastra si sa le ignoram pe cele care sustin contrariul.

Cel mai sigur este testul de sarcina, realizat la cateva zile sau chiar o saptamana de la data la care trebuie sa apara menstruatia.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Preconceptia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Despre fertilitate si dezvoltarea fatului, cu Dr. Silviu Istoc

Numarul femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate si nu reusesc este in continua cres…