Articolele din categoria sarcina pe saptamani iti prezinta toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre evolutia sarcinii si dezvoltarea bebelusului din burtica. Fie ca abia planuiesti sa ramai gravida, fie esti deja insarcinata, cu siguranta te intereseaza fiecare etapa prin care sarcina ta va trece. Fiecare saptamana aduce lucruri noi si bebelusul din burtica se va transforma de la o saptamana la alta, pana cand va fi gata sa vina pe lume. Afla cum decurge sarcina pe saptamani si la ce trebuie sa te astepti pe parcursul celor noua luni de sarcina.
Saptamana 1 Saptamana 2 Saptamana 3 Saptamana 4 Saptamana 5 Saptamana 6
Saptamana 7 Saptamana 8 Saptamana 9 Saptamana 10 Saptamana 11 Saptamana 12
Saptamana 13 Saptamana 14 Saptamana 15 Saptamana 16 Saptamana 17 Saptamana 18
Saptamana 19 Saptamana 20 Saptamana 21 Saptamana 22 Saptamana 23 Saptamana 24
Saptamana 25 Saptamana 26 Saptamana 27 Saptamana 28 Saptamana 29 Saptamana 30
Saptamana 31 Saptamana 32 Saptamana 33 Saptamana 34 Saptamana 35 Saptamana 36
Saptamana 37 Saptamana 38 Saptamana 39 Saptamana 40
Sarcina pe saptamani – transformarea gravidei si a bebelusului
Sarcina pe saptamani – Trimestrul 1
Primul trimestru inseamna sarcina pe saptamani, incepand cu saptamana 1, cand, de fapt, inca nu esti insarcinata si pana in saptamana 13. Vei intelege cand apare, de fapt, sarcina, care sunt primele simptome, cum se schimba corpul tau si cum evolueaza bebe, saptamana cu saptamana. Primul trimestru cuprinde primele 13 saptamani de sarcina, perioada in care vei trece de la simpla ovulatie si pana la instalarea sarcinii si aparitia primelor simptome, inclusiv senzatiile de greata.
Asadar, iata cum evolueaza sarcina pe saptamani, in primul trimestru:
Saptamana 1 de sarcina
Sarcina se intinde pe parcursul a 40 de saptamani si se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii. Din cauza acestei metode de calcul, nicio sarcina nu poate fi depistata in primele doua saptamani. Deoarece ovulatia are loc la mijlocul ciclului menstrual de 28 de zile (sau cu cca 14 zile inainte de aparitia urmatoarei menstruatii, pentru ciclurile mai lungi de 28 de zile) si atunci are loc, cel mai probabil, fecundarea. Prin urmare, in primele doua saptamani de sarcina, de fapt, inca nu esti insarcinata. Citeste mai departe…
Saptamana 2 de sarcina
In a doua saptamana de sarcina inca tot nu esti insarcinata. Este saptamana dinaintea ovulatiei, saptamana in care trebuie sa continui cu stilul de viata adaptat pentru perioada sarcinii si cu vitaminele prenatale recomandate de medicul tau ginecolog. Citeste mai departe…
Saptamana 3 de sarcina
Chiar daca s-ar putea sa nu simti ca esti insarcinata, copilul tau creste si se dezvolta deja. Ovulul fertilizat trece printr-un proces de diviziune celulara. Aproximativ 30 de ore dupa fertilizare se divide in doua celule, apoi patru celule, apoi opt, si continua sa se imparta pe masura ce se misca din trompa uterina catre uter. In momentul in care ajunge la uter, acest grup de celule arata ca o minge mica si poarta numele de morula. Citeste mai departe…
Saptamana 4 de sarcina
In a patra saptamana de sarcina se formeaza embrionul. Acesta consta in doua straturi de celule, epiblast si hypoblast, din care se vor dezvolta organele si partile corpului bebelusului. In a patra saptamana de sarcina se dezvolta, de asemenea, amnionul si sacul vitelin. Amnionul, umplut cu lichid amniotic, inconjoara embrionul si are rol in protejarea acestuia pe parcursul dezvoltarii lui. Citeste mai departe…
Saptamana 5 de sarcina
Burtica de graviduta inca nu s-a dezvoltat suficient pentru a putea fi vazuta de catre ceilalti. Fatul, insa, continua sa creasca si sa se dezvolte. In aceasta saptamana, el masoara intre 1.5 si 2.5 mm. De asemenea, tot acum isi dezvolta capul si coada iar creierul avanseaza si se imparte in trei componente diferite. Doua pliuri cu tesut vor aparea in regiunea capului care vor deveni urechi, iar o deschizatura se va dezvolta mai tarziu in nari si gura. Citeste mai departe…
Saptamana 6 de sarcina
In aceasta saptamana dimensiunea fatului este intre 2 si 5 mm. In regiunea capului vor aparea doua puncte negre, ce se vor transforma in viitor in ochi. Incepand cu aceasta perioada, viitoarele mamici pot asculta inima bebelusului lor. Astfel, ritmul cardiac poate fi identificat cu ajutorul unui aparat de examinat ultrasunete. Citeste mai departe…
Saptamana 7 de sarcina
In saptamana 7, bebelusul are deja o lungime de 4,5-6 mm de la crestetul capului pana la fundulet. Dar la inceputul saptamanii a opta, el va avea de doua ori marimea de acum. Capul devine supradimensionat comparativ cu restul corpului, parul incepe sa apara, la fel pleoapele si limba. La maini si picioare apar mici semne ale degetelor. Citeste mai departe…
Saptamana 8 de sarcina
In aceasta saptamana fatul masoara 2-2,5 cm. Asta semnifica faptul ca bebelusul se dezvolta rapid, iar dimensiunile lui se modifica de la o zi la alta. Trunchiul creste, iar la membre apar viitoarele degete. De asemenea, trasaturile fetei sunt din ce in ce mai vizibile. Se dezvolta urechea interna, iar pleoapele si nasul devin vizibile. Tot acum se desfasoara trecerea de la perioada embrionara la faza fetala. Citeste mai departe…
Saptamana 9 de sarcina
Acum, incheieturile mainii, gleznele, genunchii si coatele copilului sunt mai bine dezvoltate. Picioarele se indoaie pana la burtica si pot avea chiar reactii reflexe. Ochii sunt acoperiti de ploape, gura micutului poate fi desfacuta si, acum, se formeaza atat corzile vocale, cat si glandele salivare. Cu ajutorul examinarii cu ultrasunete, miscarile bebelusului pot fi surprinse in aceasta saptamana. Organele genitale se transforma, deci in curand poate fi aflat sexul copilului. Citeste mai departe…
Saptamana 10 de sarcina
In aceasta saptamana bebelusul are o dimensiune de 3,5 -4,5 cm si cantareste circa 5 g. Tot acum va incepe sa se produca testosteronul daca fatul este baiat. Acum se pot distinge foarte usor degetele, ele fiind separate. Se initiaza formarea dintiilor si unghiilor. De asemenea, oasele bratelor devin mai dure, iar miscarile se resimt din ce in ce mai des. Citeste mai departe…
Saptamana 11 de sarcina
In aceasta saptamana fatul are o greutate de 8-10 g si o lungimea de 5-6,5 cm, de la cap la fundulet. Mainile si picioarele au acum degetele despartite. Oasele devin dure, iar pielea este rarefiata putandu-se vedea foarte usor prin ea. Citeste mai departe…
Saptamana 12 de sarcina
In aceasta saptamana fatul cantareste aproximativ 10-15 g si are o lungime de 6-7 cm. Creierul bebelusului se afla in perioada cand se produc hormoni. Celulele nervoase incep sa se inmulteasca intr-un ritm alert. Acum sistemul urinar este gata crescut si in plina functionare. Si inima este dezvoltata complet, aparatul doppler avand posibilitatea de a reda bataile inimii. Citeste mai departe…
Saptamana 13 de sarcina
Putem spune ca fatul se dezvolta foarte repede, daca luam ca exemplu saptamana 7 cand era pe jumatate cat este acum, 6-8 cm si 15-20 grame. Daca pana acum capul a crescut mai mult, fiind cam jumatate din corp, de acum incolo corpul va fi cel care va creste incontinuu. Tot acum a sosit si momentul cel mai asteptat, puteti afla ce sex are copilasul. Citeste mai departe…
Sarcina pe saptamani – Trimestrul 2
Al doilea trimestru reprezinta sarcina pe parcursul a 18 saptamani, incepand cu saptamana 14 si pana in saptamana 26 inclusiv. Vei vedea cum organele lui bebe se dezvolta si el creste de la doar cateva grame si pana la cca un kilogram. De asemena, in al doilea trimestru poti afla si sexul copilului, pe masura ce dezvoltarea lui evolueaza, te vei simti mai bine, deoarece greturile vor disparea si chiar vei avea mai multa pofta de sex.
Iata cum evolueaza sarcina pe saptamani, in cel de al doilea trimestru:
Saptamana 14 de sarcina
In trimestrul al doilea de sarcina are loc cresterea copilului doar in greutate si lungime. In aceasta saptamana fatul cantareste 30-40 de grame, cresterea devenind tot mai proportionala. Acum sexul copilului este usor de identificat. Bebelusul incepe sa isi foloseasca reflexele, de aceea devine mai activ. Pentru a nu afecta sanatatea copilului este esential sa eviti sa consumi tot ce trece prin placenta, precum tutun, cafea, alcool, droguri. Citeste mai departe…
Saptamana 15 de sarcina
In aceasta saptamana fatul continua sa creasca cu repeziciune. Miscarile lui nu pot fi inca simtite, dar este foarte energic. Pielea este subtire, ochii se indreapta catre zona anterioara a fetei, iar oasele devin dure. Acum, copilul ne poate auzi si poate inghiti. Creierul sporeste productia de hormoni, iar celulele nervoase se multiplica rapid. Citeste mai departe…
Saptamana 16 de sarcina
In aceasta saptamana putem spune ca fatul isi tine in sfarsit capul drept deoarece a crescut suficient pentru a face acest lucru. Si ochii si urechile au ajuns in faza finala, parul este matasos si acopera capul bebelusului. Citeste mai departe…
Saptamana 17 de sarcina
In aceasta saptamana fatul este foarte energic, iar scheletul sau trece de la cartilaj la os. De aceea este necesar consumarea laptelui, chiar daca va place sau nu. Acesta ofera calciul necesar oaselor copilului. Acum este momentul potrivit sa ii cititi micutului deoarece incepe sa auda sunete. Tot acum incepe sa se genereze straturi de grasime care mentin caldura fatului, acesta fiind factor important pentru metabolism. Citeste mai departe…
Saptamana 18 de sarcina
In aceasta saptamana fatul incepe sa arate ca un om, avand lungimea de 12-14 cm si greutatea de 140-190 g. Acum este necesara realizarea ecografiilor pentru a vedea daca acesta are probleme la nivelul inimii sau daca sufera de sindromul Down. Daca pentru unele cupluri este importanta aflarea sexului copilului, pentru altii acest lucru constituie o surpriza pana la nastere. Citeste mai departe…
Saptamana 19 de sarcina
In aceasta perioada, gravidele experimenteaza durerile la picioare din cauza nervului sciatic ce se deplaseaza sub uter, marirea bebelusului presand acest nerv. Un lucru bun este ca de acum parul nu va mai cadea atat de usor. Incerca sa eviti expunerea la soare deoarece aceasta poate duce la aparitia unor pete inchise la culoare pe fata. Cremele de protectie solara sunt o solutie benefica atunci cand iesi afara. Citeste mai departe…
Saptamana 20 de sarcina
In aceasta saptamana pielea fatului se alcatuieste din doua straturi. Si acum se produce vernix-ul, acea substanta alba, ce protejeaza pielea bebelusului de lichidul amniotic. Copilul are urechile functionale, putand recepta foarte bine sunetele. De asemenea, in acest stadiu organele si structurile corpului sunt dezvoltate complet, ele continuandu-si cresterea. Citeste mai departe…
Saptamana 21 de sarcina
In aceasta saptamana dezvoltarea copilului incetineste cat de cat, chiar daca fatul creste, in general, intr-un ritm lent. Sistemul nervos central, organele si pielea evolueaza in continuare. Chiar daca sistemul digestiv nu este complet dezvoltat, bebelusul poate sa inghita si sa absoarba lichid amniotic. De asemenea, intestinele se strang si se relaxeaza. Cu ajutorul lichidului amniotic pe care copilul il inghite, sistemul digestiv evolueaza. Citeste mai departe…
Saptamana 22 de sarcina
In aceasta saptamana fatul are formate complet amprentele digitale. Parul de pe cap continua sa creasca, iar genele si sprancenele au evoluat pe deplin. Acum bataile inimii pot fi auzite cu ajutorul stetoscopului. Miscarile copilului se maresc si incepe sa loveasca in burtica. Dragi parinti, aveti grija ca bebe sa aiba parte de muzica, piese de teatru sau chiar sa ii cititi povesti. Citeste mai departe…
Saptamana 23 de sarcina
Bebelusul are deja 19 sau chiar 20 de centimetri si e in continua crestere. La fel ca in saptamanile anterioare, corpul bebelusului este acoperit de acel par fin numit lanugo, pielea este ridata, iar genele si sprancenele sunt deja formate. Simturile continua sa se dezvolte, iar corpul si fata sunt aproape de ale unui nou nascut. Incepand din aceasta saptamana cresc sansele fatului de a supravietui in mediul extrauterin. Citeste mai departe…
Saptamana 24 de sarcina
Bebe ajunge la 21-23 de centimentri iar greutatea acestuia e in jurul a jumatate de kilogram, adica 450-550 grame. Cresterea rapida a bebelusului este insotita de maturizarea sistemului nervos central, a sistemului digestiv, a sistemului respirator (plamanii incep sa secrete o substanta care ii ajuta sa respire dupa nastere) si a sistemului de reproducere. Citeste mai departe…
Saptamana 25 de sarcina
Pana in saptamana 25 de sarcina, bebe a mai crescut un centimentru sau doi si a mai pus 100 sau chiar 300 de grame. Dimensiunile lui ar trebui sa fie in jur de 22-24 centimetri in lungime si 550-850 grame in greutate. Citeste mai departe…
Saptamana 26 de sarcina
Bebelusul are acum 23-25 cm si 850-1050 de grame. Conexiunea dintre viata uterina si cea extrauterina este destul de puternica, astfel ca micutul ar putea fi afectat de ceea ce se intampla in exterior. Spre exemplu, deoarece bebe incepe sa perceapa sunetele venite din exterior, zgomotele puternice ar putea sa ii dauneze bebelusului. Tocmai de aceea, ar trebui sa discuti cu medicul tau daca mediul in care lucrezi sau locuiesti este prea zgomotos. Citeste mai departe…
Sarcina pe saptamani – Trimestrul 3
Al treilea trimestru de sarcina inseamna sarcina pe saptamani, incepand cu saptamana 27 si pana la nasterea bebelusului. E o perioada cand oboseala se poate accentua, bebe devine mai pregatit sa vina pe lume si tu vei fi din ce in ce mai nerabdatoare. Oboseala si disconfortul fizic se pot accentua, pe masura ce bebe are din ce in ce mai putin loc in burtica si miscarile devin tot mai evidente.
Mai jos gasesti detalii despre sarcina pe saptamani, pentru tot trimestrul al treilea:
Saptamana 27 de sarcina
Organismul lui bebe e gata adaptat pentru viata exterioara uterului. Are plamanii suficient de dezvoltati pentru respiratie, sistemul vascular pulmonar e capabil sa realizeze schimbul de gaze, iar sistemul nervos central e pregatit sa coordoneze respiratia ritmica si echilibrul termic. Citeste mai departe despre…
Saptamana 28 de sarcina
In aceasta perioada creste si mai mult tesutul adipos de sub piele. Copilul continua sa aiba un program regulat de somn, care ar putea coincide cu al mamei, face diferenta intre intuneric si lumina si incepe sa recunoasca vocea mamei. Citeste mai departe…
Saptamana 29 de sarcina
In aceasta perioada, capul creste pentru a face loc creierului sa se dezvolte. De asemenea, maduva osoasa va produce in sange celule rosii. Bebe poate acum sa clipeasca si intoarce capul spre lumina. Loviturile pot fi de mai mica intensitate acum din cauza ca bebe nu mai are suficient spatiu pentru a se misca. Loviturile vor fi in principal cauzate de coate si genunchi. Citeste mai departe…
Saptamana 30 de sarcina
Vederea copilului continua sa se dezvolte, iar dintii bebelusului sunt formati deja si doar asteapta sa iasa din gingii. Bebelusul este constient de ceea ce se intampla in jurul sau si pleoapele sale se deschid si se inchid, reactionand la lumina sau intuneric. Ciclurile de somn si veghe care se formeaza acum urmeaza in general ciclurile de somn ale mamei. Citeste mai departe…
Saptamana 31 de sarcina
Bebe continua sa creasca atat ca lungime, cat si in greutate. Daca aceasta crestere in inaltime este mai lenta, greutatea creste, insa, mult mai rapid. Se ingroasa straturile de grasime si aspectul bebelusului devine rozaliu, spre deosebire de culoarea rosiatica avuta inainte de a se depune tesutul adipos. Cu cat creste mai mult, cu atat va avea spatiu mai putin pentru miscare, astfel ca miscarile lui vor deveni mai lente si mai ritmice. Citeste mai departe…
Saptamana 32 de sarcina
In aceasta saptamana de sarcina bebelusul continua sa creasca, se ingrasa, iar pielea devine mai rozalie si ridurile sunt mai putin vizibile. Bebe doarme aproximativ 90-95% din zi si viseaza. Acum, micutul poate savura mesele pe care mama le are si poate sa testeze aromele de dulce sau acru. Continua sa faca miscare si incearca sa cunoasca micuta lume care il inconjoara. Citeste mai departe…
Saptamana 33 de sarcina
In saptamana 33 de sarcina copilul creste, se ingrasa iar culoarea pielii devine rozalie. Straturile ridate dispar treptat si un par fin poate incepe sa creasca pe cap. Micutul doarme in cea mai mare parte a timpului si chiar viseaza. Poate intoarce capul dintr-o parte in alta, bratele, picioare si trupul sau devin mai puternice si bebelusul este mai jucaus, loveste cu piciorusele si coatele, semn ca este activ si sanatos. Citeste mai departe…
Saptamana 34 de sarcina
Copilul continua sa creasca si sa ia mai mult in greutate decat in inaltime. Pielea copilului este rozalie si mult mai fina, depozitele de grasime de sub piele sunt aproape complete si pot sustine reglarea temperaturii corpului in mediul extrauterin. Sistemul nervos se maturizeaza, plamanii pot realiza schimbul de gaze necesar respiratiei. Citeste mai departe…
Saptamana 35 de sarcina
Copilul isi continua cresterea si creierul sau se dezvolta rapid si in cel mai complex mod: incepe sa produca miliarde de neuroni si isi exerseaza functiile. Bebelusul continua in principal sa se ingrase, grasimea ajutandu-l la reglarea temperaturii in mediul extrauterin. Pielea devine mai neteda. Citeste mai departe…
Saptamana 36 de sarcina
Continua maturizarea organelor si dezvoltarea completa a sistemelor si a caracteristicilor bebelusului. De asemenea, bebe ia in continuare in greutate si se lungeste. O parte a cresterii in greutate vine datorita cresterii stratului de grasime, care il va proteja pe bebe in viata extrauterina. Citeste mai departe…
Saptamana 37 de sarcina
Bebe e gata sa vina pe lume, asa ca se intoarce cu capul in jos si se pregateste pentru nastere. Continua sa ia in greutate si sa creasca in lungime. Si corpul mamei se pregateste pentru nastere. Contractiile apar mai des, colul uterin se poate dilata, iar in timpul travaliului acesta devine mai moale si mai subtire. Citeste mai departe…
Saptamana 38 de sarcina
Pentru bebelus, schimbarile nu sunt prea mari. E gata sa vina pe lume. Doar continua sa ia in greutate, fara sa mai creasca prea mult in lungime. Pentru mamici, insa, perioada de graviditate se apropie de sfarsit si in orice clipa ar putea sa se declanseze travaliul. Asa ca cel mai bine e ca bagajul de maternitate sa fie pregatit. Citeste mai departe…
Saptamana 39 de sarcina
In saptamana 39 de sarcina bebelusul este gata sa se nasca. Toate organele si functiile lor sunt dezvoltate, iar locul din burtica devine neincapator pentru el. Din aceasta cauza, miscarile vor fi mai rare, insa mai intense. Bebe e puternic acum si vei simti lucrul acesta pe propria piele. Burtica mamicii este mare acum si incomoda. Dimensiunile mari si greutatea in miscare vor face din aceasta saptamana una deloc confortabila. Citeste mai departe…
Saptamana 40 de sarcina
Bebelusul continua sa ia in greutate. In rest, nu sunt modificari prea mari fata de saptamana 39 de sarcina. Bebe are tot ceea ce iti trebuie pentru a veni pe lume. Organele sunt pe deplin formate si pregatite pentru viata exatrauterina. Citeste mai departe…
De ce sarcina pe saptamani? Pentru ca evolutia sarcinii este calculata in luni si saptamani si pentru ca de la o saptamana la alta, atat bebe, cat si viitoarea mamica au parte de modificari semnificative.
Ca viitoare mamica, atunci cand urmaresti sarcina pe saptamani, poti sa stii in orice moment cum arata, ce simte si cum se comporta bebe in burtica.
Sarcina pe saptamani, simptome ale sarcinii, modificari emotionale si fizice ale gravidei si ale bebelusului, toate aceste informatii si multe altele sunt cuprinse in articolul de mai sus: Sarcina pe saptamani – cum evolueaza sarcina si bebe.