Home Mama si tata Mamici Sarcina Sarcina multipla

Sarcina multipla

4 minute de citit

Sarcina multipla, adica existenta a mai mult de un fetus in cadrul aceleiasi sarcini, nu apar cu aceeasi frecventa cu sarcina singulara, insa au existat de-a lungul timpului un numar suficient de mare pentru ca aceasta situatie sa fie analizata cu atentie. In functie de numarul de fetusi prezenti intr-o sarcina, exista sarcina: singulara sau multipla.

Autor: Mihaela Dinu

Cel mai intalnit tip de sarcina multipla este sarcina gemelara, adica sarcina cu doi fetusi.

Gemenii identici se formeaza atunci cand un ovul fecundat se divide in doua. Gemenii identici sunt aproape la fel atat ca aspect, cat si in ceea ce priveste genele.

Gemeni fraternali se apar cand doua ovule separate sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiti. In acest caz, fetusii nu vor imparti aceleasi gene si nici nu seaman la fel de mult ca gemenii identici.

Atunci cand o femeie are o sarcina multipla, de cele mai multe ori, ar putea avea o serie de simptome specifice: crestere in greutate foarte rapida in primul trimestru, sensibilitate crescuta a sanilor, greata si varsaturi puternice. O gravida care se afla la prima sarcina probabil ca nu va putea sa isi dea seama cu exactitate daca simptomele ei sunt similare cu cele ale sarcinilor multiple din simplu motiv ca nu are termen de comparatie.

In functie de sensibilitate, o femeie aflata la prima sarcina ar putea considera ca greturile matinale specifice sunt, de fapt, extrem de puternice si ar putea caracteriza o sarcina multipla. In plus, nu doar in cazul acestui tip de sarcina apare accentuarea acestor stari, ci si in cazul HG, care poate aparea mai des in cazul fetitelor.

O vizita la medic va putea aduce lamuririle necesare prin realizarea unui test cu ultrasunete si va putea spune daca e vorba de un bebelus sau mai multi.

Riscurile unei sarcini multiple

Sarcina multipla creste riscul ca bebelusii sa aiba o greutate mica, iar nasterea ar putea avea loc inainte de termen. De asemenea, diabetul gestational, cresterea tensiunii arteriale sau cezariana sunt alte complicatii pe care o astfel de sarcina le poate provoca.

Ce favorizeaza aparitia sarcinilor multiple

Sarcina multipla poate aparea in urma unor tratamente de fertilitate, la femei de peste 30 de ani, in familii unde exista un astfel de istoric, la femeile afro-americane sau la cele supraponderale sau foarte inalte.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Citeste si...

Utilizarea cosmeticelor in sarcina. Am voie sa ma machiez daca sunt insarcinata?

De cele mai multe ori, cand o femeie afla ca este insarcinata umple frigiderul cu fructe s…