Dimensiunile bebelusului: 29-31 cm si 1450-1600 grame sunt dimensiunile pe care le are bebe in a treizecea saptamana de sarcina.
Vederea copilului continua sa se dezvolte, iar dintii bebelusului sunt formati deja si doar asteapta sa iasa din gingii. Bebelusul este constient de ceea ce se intampla in jurul sau si pleoapele sale se deschid si se inchid, reactionand la lumina sau intuneric.
Ciclurile de somn si veghe care se formeaza acum urmeaza in general ciclurile de somn ale mamei.
Copilul recunoaste vocea si reactioneaza la aceasta, asa ca e important sa ii vorbiti, sa ii citi povesti, poezii sau sa ii cantati. Toate aceste activitati pot fi facute impreuna cu tatal bebelusului, pe care il puteti implica astfel in viata lui bebe.
In aceasta perioada apare reflexul suptului la bebe, lucru care indica pregatirea pentru alaptare.
Organismul copilului este suficient de dezvoltat, astfel ca aproximativ 9 din 10 copii nascuti prematur in saptamana 30 supravietuiesc.
Perisorul fin, lanugo, dispare si apar fire de par pe cap. Musculatura mainilor si picioarelor, dar si sistemul osos sunt din ce in ce mai dezvoltate.
Bebelusul creste si odata cu el burtica se mareste. Din cauza presiunii uterului apar dureri la nivel abdominal, dureri de spate, dar si probleme de urinare.
Plimbarile prin parc sau chiar mersul sunt recomandate pentru mentinerea vitalitatii si energiei. De asemenea, este important si sa pastrati o buna postura.
Durerile de spate pot cauza probleme in timpul somnului, si chiar insomnii. Folosirea unor perne moi pentru a sprijini abdomenul si picioarele se dovedesc a fi utile, odata cu dormitul pe partea stanga (aorta si vena cava sunt in dreapta spre spate, astfel incat dormitul pe partea stanga asigura un flux liber de sange catre organele dumneavoastra si catre extremitati).
In acesta perioada ati putea fi un pic mai obosita, mai ales daca aveti probleme cu somnul. Nu numai faptul ca ati castigat in greutate, ci si schimbarea centrului de greutate va determina miscari nesigure si senzatia de neindemanare. Relaxarea ligamentelor poate duce la cresterea in dimensiune a picioarelor, un motiv bun pentru a cumpara o noua pereche de pantofi confortabili cu un numar mai mare.
Schimbarile hormonale au efect si in plan psihic, astfel ca acum puteti trece usor de la o stare la alta. Este normal sa va puneti intrebari legate de capacitatea dumneavoastra de a deveni o mama suficient de buna, despre activitatea dumneavoastra, despre sanatatea copilului si viitorul sau. Este important sa ii precizati partenerului ca treceti prin astfel de stari si ca inseamna mult pentru dumneavoastra sprijinul si increderea sa. De cele mai multe ori barbatii, se dovedesc a fi grijulii si protectori si va vor oferi sprijinul necesar.
Citeste mai multe despre saptamana de sarcina care te intereseaza
Alege o saptamana