Home Copii Bebelusi Sanatatea bebelusilor poate fi in pericol din cauza apei

Sanatatea bebelusilor poate fi in pericol din cauza apei

5 minute de citit

Nitratii prezenti in apa de la robinet, din fantani sau in apa imbuteliata pot reprezenta un pericol pentru dezvoltarea si starea de sanatate a bebelusilor. Astfel, folosirea unei ape cu un continut mare de nitrati poate avea ca efecte de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii si iritatii – pana la methemoglobinemie – o afectiune cunoscuta si drept “blue baby syndrome”  (“sindromul albastru al nou-nascutului”).

Autor: Mihaela Dinu

Nitratii sunt compusi chimici care apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale. O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si altor compusi cu azot.

Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane.

Fierbere apei nu reprezinta o solutie, ba mai mult concentratiile de nitrati pot inregistra o crestere in urma evaporarii apei.

Este important ca hrana sugarilor sa fie preparata folosind o apa cu un continut cat mai scazut de nitrati.

Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, deoarece flora lor microbateriana nu este inca dezvoltata pentru a lupta cu acestia. Astfel, nitratii ingerati se vor transforma in nitriti – care sunt cu mult mai toxici, iar efectele pot varia de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii si iritatii – pana la methemoglobinemie – o afectiune cunoscuta si drept “blue baby syndrome”  (“sindromul albastru al nou-nascutului”).

AQUA Carpatica, campanie pentru o apa mai curata

Cum lupta AQUA Carpatica pentru o apa mai curataAQUA Carpatica, campanie pentru o apa mai curata

Primul pas pentru indeplinirea acestui obiectiv il reprezinta realizarea unei harti a tuturor apelor din Romania si a cantitatii de nitrati ale acestora (indicator al impuritatii apei), adica identificarea lor.

Testul puritatii apei

AQUA Carpatica pune la dispozitia consumatorilor testere de nitrati, care pot fi gasite in lanturile mari de magazine: Carrefour, Cora, Auchan la raionul de apa sau la casa de marcat, la benzinariile OMV Petrom, la standul de reviste si ziare impreuna cu brosura ”Crezi că știi ce bei?”

Testul este o banda de hartie care are in varf un indicator sensibil tratat pentru recunoasterea valorii nitratilor din apa. El se introduce in apa testata (de adancime – fantani,  de suprafata – rauri, lacuri, izvoare, apa de robinet sau ape imbuteliate) timp de doua secunde, se scoate, iar dupa 1 minut se poate observa cum isi schimba culoarea. Ulterior, acesta se compara cu grila de culori de pe ambalaj si astfel se observa in ce prag se incadreaza in ceea ce priveste cantitatea de nitrati.

Pasul urmator este sa ca persoanele care efectueaza testul sa inscrie valoarea si a aplicatiei de Facebook ”Testul purității sau pe siteul dedicat campaniei, alaturi de locul in care a fost facut testul si tipul de apa testata. Fiecare test inregistrat contribuie la completarea hartii nitratilor si poate fi vizualizata de oricine este interesat de curatenia apelor pe care le consuma.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Bebelusi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Ce ateliere sunt potrivite pentru copiii de 11-14 ani

Pe masura ce copiii cresc si isi dezvolta interesele si abilitatile, este important sa le …