Home Mama si tata Mamici Sarcina Psihoterapia, tratamentul depresiei si al anxietatii in sarcina

Psihoterapia, tratamentul depresiei si al anxietatii in sarcina

4 minute de citit

anxietatea si psihoterapia guardian co ukDepresia si anxietatea pot pune probleme gravidei, atat in timpul sarcinii, cat si in afara ei. Chiar si independent de schimbarile hormonale specifice sarcinii, tulburarile afective, ca depresia, anxietatea sau atacurile de panica, pot duce la stari extrem de neplacute si apasatoare de tristete sau teama. Intensitatea acestor stari ar putea impune chiar si un tratament de specialitate, care, cel mai adesea, se concretizeaza prin prescrierea de antidepresive. Acestea pot, insa, afecta grav dezvoltarea fizica si psihica a fatului si, de cele mai multe ori, nu sunt recomandate spre administrare in timpul sarcinii, indiferent de stadiul acesteia. Astfel, psihoterapia ar putea fi metoda de tratament de care gravidele pot beneficia pentru tratarea psihicului si pentru protejarea fatului.

Autor: Mihaela Dinu

Tocmai pentru ca cele mai multe medicamente sunt considerate nesigure in sarcina si pot afecta dezvoltarea si sanatatea fatului, psihoterapia poate reprezenta un tratament lipsit de efecte secundare si care poate ajuta pe termen lung. De altfel, psihoterapia este tratamentul care poate ameliora starile neplacute, fara tratament medicamentos.

In aproape orice tulburare de panica sau depresiva se recomanda ca, cel putin la inceput, tratamentul medicamentos sa insoteasca psihoterapia. In sarcina, insa, pentru a proteja fatul, sedintele la psihoterapeut ar putea inlocui cu totul tratamentul medicamentos. Pana cand bebelusul vine pe lume, orice tratament medicamentos care poate fi amanat e bine sa fie lasat pentru perioada de dupa sarcina.

Psihoterapia, potrivita pentru tratarea depresiei si anxietatii de intensitate mica sau medie

Psihoterapia este o forma de terapie a tulburarilor afective minore si medii, prin care pacientul invata sa inteleaga ce se intampla cu sine si sa faca fata starilor nepaute prin care trece. Daca tratamentul medicamentos atenueaza manifestarile somatice, psihoterapia va ajuta pacientul sa se cunoasca pe sine, sa inteleaga ce se intampla cu corpul sau, ce se intampla in timpul manifestarilor afectiunii sale.

Prin psihoterapie,  gravida va invata sa scape de teama cauzata de manifestarile bolii sale, dar si de boala in sine. Tocmai pentru ca tulburarile afective sunt boli ale sufletului cauzate in mare parte de anumite moduri de gandire si comportament, terapia cognitiv-comportamentala este una dintre cele mai potrivite metode de tratament fara medicamente.

Asa cum ii spune si numele, terapia cognitiv-comportamentala se va concentra pe gandirea si comportamentul pacientului. Aceasta il va ajuta sa gandeasca pozitiv, sa devina mult mai stapan pe propria viata.

Sursa foto: guardian.co.uk

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Citeste si...

Utilizarea cosmeticelor in sarcina. Am voie sa ma machiez daca sunt insarcinata?

De cele mai multe ori, cand o femeie afla ca este insarcinata umple frigiderul cu fructe s…