Home Copii Bebelusi Alaptare Primele examene ale bebelusului

Primele examene ale bebelusului

3 minute de citit

Primele examene ale bebelusuluiBebelusul s-a nascut si urmeaza sa fie supus primelor examinari care iti vor confirma ca totul va fi bine. Tu stii care sunt primele examene ale bebelusului  si ce iti arata acestea? Iata care sunt primele 

Autor: Claudia Ilies

Primele examene ale bebelusului

Vitalitatea bebelusului

Primul examen: testul Apgar

Este un examen de observatie, care evalueaza vitalitatea bebelusului tau in functie de cinci criterii: ritmul cardiac, respiratia, tonusul muscular, reactiile si culoarea pielii (roz sau albastra).

Fiecare criteriu va fi notat de la 0 la 2, rezultand la final un scor situat intre 0 si 10. Daca totul este normal, va obtine un scor intre 7 si 10. Daca primeste mai putin de 7, bebelusul va necesita tratamente mai mult sau mai putin importante (precum deblocarea cailor respiratorii). Examinarea se va repeta de mai multe ori in primele zece minute de la nastere, pentru a aprecia evolutia.

Testarea permeabilitatii esofagului

Identificarea malformatiilor

Cu ajutorul unor sonde se trece apoi la testarea permeabilitatii esofagului, pentru a verifica daca acesta functioneaza bine. Sonda permite si aspirarea lichidului amniotic care poate impiedica respiratia bebelusului. Prin palpare, se examineaza organele interne: ficatul si stomacul.

Functionarea sistemului nervos

Examenul neurologic

In termen de 24 de ore de la nastere, pediatrul va verifica buna functionare a sistemului nervos. Se incepe cu testarea reflexelor primare, precum suptul sau strangerea degetului. Vor fi verificare miscarile membrelor, pentru a depista eventualele probleme la nivelul soldului. Apoi, bebelusul va suporta o lumina puternica: daca inchide ochii, inseamna ca totul este in regula! Apoi va auzi un zgomot puternic, iar ca efect, bebelusul va inchide din nou ochii.

Depistarea unor boli

Teste de sange

Cateva picaturi de sange recoltate vor ajuta la depistarea unor boli: de ficat, hipotiroidismul, care sta la baza unui eventual retard care poate fi prevenit prin tratament precoce.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Alaptare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Descopera conceptul KinetoBebe – un program complet si complex de terapie pediatrica!

La KinetoBebe vei gasi o echipa dedicata si pasionata, care se concentreaza pe evaluarea s…