Ai auzit, probabil, ca tot ce face un bebelus in primele zile de viata este sa manance, sa planga si sa doarma. Suna simplu, nu-i asa? Faptul ca stii la ce sa te astepti de la bebelusul tau va face ca primele voastre zile acasa impreuna sa fie un pic mai putin coplesitoare.
La ce sa te astepti: hranirea nou-nascutului
Deoarece stomacul bebelusului este foarte mic, nou-nascutii trebuie sa manance cantitati mici – aproximativ 28.35-85.05 grame, insa frecvent. Unii doresc sa se hraneasca la fiecare doua-trei ore, in timp ce altora le va fi foame chiar mai des.
In timp ce unii copii isi anunta foamea cu strigate puternice, altii vor oferi indicii mult mai subtile: isi sug degetele sau isi introduc in gura pumnul cu totul, pocnesc din buze sau si le tuguiaza in timp ce isi intorc capul spre piept sau sticla.
In primele cateva zile, nou-nascutii pierd de obicei circa 7% din greutatea corpului. In timp ce acest lucru este normal, vei dori sa iti hranesti copilul la fiecare aproximativ doua ore, pana cand se va intoarce la greutatea de la nastere.
Nou-nascutii sunt somnorosi, astfel incat va trebui sa iti trezesti copilul pentru a-l hrani si sa il incurajezi bland sa stea treaz in timp ce mananca. Incearca sa dezbraci copilul la scutec, sa-l freci pe cap sau spate sau sa vorbesti cu el, pentru a-l tine treaz. Unii medici recomanda chiar sa il pisti usor de nas. Scopul il reprezinta reintoarcerea copilului la greutatea de la nastere pana la consultul de doua saptamani.
La ce sa te astepti: nou-nascutul ragaie, sughite si scuipa
Unii nou-nascuti trebuie sa fie facuti sa ragaie in mod frecvent, altii ragaie de buna-voie si necesita foarte putina asistenta din partea ta. Daca bebe nu ragaie de unul singur, va trebui sa il ajuti, tinandu-l in pozitie verticala si batandu-l usor pe spate.
Nu trebuie sa bati spatele copilului tau prea tare. O miscare circulara blanda sau mangaieri usoare vor aduce bulele in sus. Exista mai multe pozitii de ragait pe care sa le incerci, inclusiv tinerea copilului cu capul sprijinit pe umarul tau, stand in pozitie verticala in poala ta, cu degetele de la o mana sustinandu-i capul sau intindearea copilului tau cu burtica in jos peste poala ta.
Poti incerca, de asemenea, sa faci copilul sa ragaie cand schimbi sanii, dupa fiecare 10-15 minute de hranire sau atunci cand copilul a terminat de mancat.
Nu-ti face griji din cauza sughitului sau a scuipatului. Sughiturile sunt normale pentru copiii mici si nu le provoaca disconfort. De asemenea, scuipatul in timpul si dupa hranire a unor cantitati mici din ceea ce tocmai a mancat este destul de frecvent. Tocmai de aceea ar trebui sa folosesti un servetel atunci cand alaptezi sau hranesti bebelusul cu biberonul, pentru a proteja hainutele lui, dar si pe ale tale de reflux.
Daca scuipatul copilului tau pare excesiv sau este insotit de arcuirea spatelui sau de plans, ar putea fi vorba nu de reflux, care este normal la bebelusi, ci de boala de reflux gastro-esofagian sau GERD, care necesita tratament. Daca ti se pare ca bebe regurgiteaza in jet sau plange puternic, ia legatura cu medicul pentru a te sfatui. Viata cu bebe e ceva nou pentru tine, asa ca poti lua legatura cu medicul ori de cate ori ti se pare ca micutul tau nu reactioneaza asa cum ar trebui.
La ce sa te astepti: nou-nascutul face pipi si caca
Un nou-nascut alaptat va avea cel putin cinci scutece ude pe zi. Un copil hranit pe baza de formula poate avea chiar mai multe decat atat, chiar si pana la zece pe zi.
Exista, de asemenea, o gama larga pentru ceea ce este un numar „normal” de miscari ale intestinului . Bebelusii alaptati au tendinta de a face caca mai mult decat cei hraniti pe baza de formula, deoarece formula dureaza un pic mai mult pentru a fi digerata.
Ar fi bine sa urmaresti programul de pipi si caca al copilului tau, deoarece medicul ar putea intreba despre asta la primul consult.
Primele miscari ale intestinului, care, de obicei, apar in timpul primei zile sau in cea de a doua, adesea atunci cand sunteti inca la spital, sunt numite meconium. Aceste prime defecari au o culoare neagra, aproape ca de catran. Cele care urmeaza nu vor arata la fel ca defecarile unui copil care a crescut. Fiti pregatiti pentru un caca verzui, maro deschis sau galben-mustar in cazul unui copil alaptat. Fecalele unui copil hranit pe baza de formula tind sa fie mai pastoase si sa varieze in culori. Apeleaza la doctorul tau daca scaunul copilului contine mucus albicios, dungi sau pete de culoare rosie, care pot indica o problema. Asta deoarece rosul este un semn de sange in scaun.
Consistenta unui caca normal, de asemenea, variaza de la foarte moale la apos. Cel mai bine ar fi sa fii atenta la schimbarea modelului obisnuit al scaunului copilului tau.
La ce sa te astepti: nou-nascutul plange
Nu exista nimic nou in jurul acestui lucru: nou-nascutul tau va plange. Cat de des, cat de tare si cat timp este in intregime variabil si se va schimba in timp.
Pentru primele cateva zile, multi nou-nascuti sunt extrem de linistiti si somnorosi. Dar peste doua saptamani, un nou-nascut tipic va plange aproximativ doua ore pe zi. Durata plansul creste, de obicei, pana la varsta de aproximativ sase-opt saptamani, apoi incepe sa descreasca.
In timp, iti vei da mai usor seama de ce plange copilul tau. In acest moment, printre vinovatii cei mai probabili se numara scutecele murdare, foamea, oboseala, disconfortul, colicile. Un alt motiv pentru starea de nervozitate precoce poate fi suprastimularea. Unii sugari devin agitati atunci cand sunt in mijlocul unei prea mari agitatii sau activitati.
Cu toate acestea, vor fi momente cand copilul tau va plange fara niciun motiv clar si va trebui sa iti dai seama ce calmeaza copilul. Aminteste-ti ca nu exista un astfel de lucru ca rasfatarea unui nou-nascut, asa ca raspunde la strigatele sale cu atentie si afectiune.
Daca va fi imposibil ca intotdeauna sa iti dai seama rapid sau cu exactitate de ce plange copilul tau si te va face sa te simti neajutorata, frustrata sau incompetenta, incearca sa fii mai putin critica fata de tine insati. Fiecare proaspata mamica a trecut prin asta.
La ce sa te astepti: nou-nascutul doarme
Cu somnicuri mai lungi sau foarte scurte, perioada totala a somnului unui nou-nascut este de circa 16-18 ore pe zi. Ai putea urmari cand si unde doarme copilul tau, pentru a putea raspunde medicului la orice intrebari.
Din fericire, nou-nascutii au o capacitate uimitoare de a adormi destul de mult oriunde; in scaunul auto, in carucior sau la tine in brate. Multi nou-nascuti prefera tihna unui scaun de masina sau a unui carucior, deoarece spatiul limitat le aminteste de pantecele tau.
Iata de ce asa multi bebelusi iubesc sa fie infasati. Pozitia ghemuit imita mediul cu care copilul este obisnuit, motiv pentru care isi si pastreaza reflexul de a smuci un brat sau un picior cand se trezesc.
Nu conteaza cand sau unde adoarme copilul tau, intotdeauna pune-l pe spate si scoateti toate paturile largi, precum si barele de protectie, perne, plapumi si jucarii pentru a reduce riscul sindromul mortii bruste la copii (SIDS). De asemenea, nu lasa niciodata un copil care sforaie nesupravegheat pe o canapea sau pat pentru ca riscul de a se roti sau a cadea este intotdeauna prezent, chiar in cazul in care copilul nu se poate roti singur inca.
Odata ce copilul tau doarme, nu fi surprinsa daca il auzi facand zgomote ciudate. Daca suna ca si cum bebe are o raceala, este, probabil, deoarece copiii respira natural pe nas. Deoarece el nu isi poate sterge de unul singur nasucul, poti utiliza o seringa cu bulb pentru a-l curata. Acest lucru il va ajuta sa respire, sa doarma si chiar sa manace mai usor.
Un alt obicei al nou-nascutului este respiratia periodica. Copilul poate respira rapid, face pauza pentru cateva secunde, apoi incepe din nou sa respire. Desi normal, poate fi enervant.
Cu toate acestea, urmatoarele semne nu sunt normale si trebuie sa te adresezi imediat medicului bebelusului tau:
Grohait
Umflarea narilor
Retractii ale pieptului (absorbtii in pielea de deasupra claviculei, intre coaste, sau mai jos de coaste)
Respiratia care este in mod constant rapida
Suier din piept (mai degraba decat din nas sau gat, care este un semn de congestie si imbacseala)
Respiratie grea, zgomotoasa (suieraturi, fluieraturi sau paraituri in timpul inspirarii si expirarii)
O pauza mai mare de 10-15 secunde intre respiratii