Home Mama si tata Mamici Premiera medicala: o femeie a putut da nastere unui copil, datorita unei grefe de uter

Premiera medicala: o femeie a putut da nastere unui copil, datorita unei grefe de uter

3 minute de citit

O echipa de medici suedezi a reusit sa schimbe destinul unei femei condamnate la infertilitate, in urma unei operatii de transplant de uter. Acesta constituie un pas important in lupta impotriva infertilitatii, de care sunt afectate din ce in ce mai multe femei.

Autor: Claudia Ilies

Fericita mama, in varsta de 36 de ani, s-a nascut fara uter, din cauza unei afectiuni genetice. In luna septembrie, ea a nascut un baietel in greutate de 1,775 kg, dupa un parcurs de 31 de saptamani de sarcina. Mamica a fost externata la 3 zile dupa nastere, iar bebelusul dupa 10 zile de spitalizare. Ambii se simt bine.

Premiera medicala a fost realizata de echipa condusa de dr. Mats Brännström, specialist in ginecologie la Universitatea din Gothenburg, dupa mai mult de 10 ani de cercertari si ofera mari sperante femeilor care s-au nascut fara uter, sufera din cauza malformatiilor sau au fost supuse anumitor interventii de indepartare a uterului, din diverse cauze.

Uterul care a fost transplantat provenea de la o prietena de familie, in varsta de 61 de ani, aflata la menopauza de 7 ani.

Nastere prin cezariana

Succesul se datoreaza celor mai bine de 10 ani de studii intensive asupra animalelor…si ofera posibilitatea tratarii unui numar important de femei tinere din intreaga lume care sufera din cauza infertilitatii uterine, a declarat profesorul Brännström.  Mai mult decat atat, am demonstrat fezabilitatea transplantului uterin de la un donator viu, chiar daca se afla la menopauza.

Ovarele femeii erau intacte si capabile sa provuca ovule care au fost fertilizate prin tehnici de vertilizare in vitro (FIV), inainte de realizarea transplantului. A fost posibila crearea unui numar de 11 embrioni. La un an dupa realizarea transplantului, un singur embrion a fost transferat, realizandu-se aftfel sarcina.

Dezvoltarea fatului a fost normala in cele 31 de saptamani de sarcina, dar femeia a fost internata din cauza preeclamsiei (hipertensiune care prezinta risc pentru fetus) si a fost supusa unei operatii cezariene.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Mamici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Cum poate afecta infectia urinara femeile insarcinate

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade pentru o femeie, insa aceasta poate fi …