Pojarul

In SUA, este rar ca un copil sa se imbolnaveasca de pojar (cunoscut si sub numele de rubeola) in zilele noastre, dar daca bebelusul tau nu a fost niciodata vaccinat contra pojarului, oreionului sau rubeolei are totusi o mica sansa sa contracteze acest virus urat.

De la introducerea vaccinului contra pojarului in 1963, numarul cazurilor a fost redus cu 99%. Inainte de asta, pojarul obisnuia sa izbucneasca pe scara larga la fiecare doi sau trei ani, in special iarna tarziu sau primavara timpuriu. Aproximativ 450.000 de cazuri erau raportate anual in SUA, dintre care 450 se soldau cu decese.

Chiar si dupa introducerea vaccinului, izbucnirile de pojar au aparut in aceasta tara din cand in cand. De exemplu, intre 1989 si 1991, au fost raportate 55.000 de cazuri de pojar, dintre care 123 de morti. In majoritate, acestia au fost copii prescolari nevaccinati din zonele urbane.

Astazi, mai putin de 100 de cazuri sunt raportate anual. Majoritatea dintre ele se regasesc la persoanele care au calatorit in tari straine.

In ciuda ratei reduse a pojarului astazi in SUA, maladia tot izbucneste peste tot in lume. Conform OMS, pojarul infecteaza intre 30 si 40 de milioane de oameni din intreaga lume in fiecare an, omorand 745.000 dintre ei.

Ce declanseaza pojarul?

Pojarul este cauzat de un tip de virus numit paramixovirus. Cand cineva care poarta virusul stranuta sau tuseste, picaturi mici continand virusul se imprastie in aer. Picaturile sunt active 2 ore, in aer sau pe o suprafata. Un bebelus care respira aceste picaturi sau intra in contact cu ele se infecteaza.

Cand copilul tau nu este imunizat – si inca nu a avut aceasta afectiune – are 90% sanse sa contracteze virusul, daca a intrat in contact cu cineva care este la randul sau infectat. De obicei, perioada de incubatie a virusului pana cand copilul se imbolnaveste este intre 7 si 18 zile.

O persoana cu pojar este contagioasa 4 zile inainte si 4 zile dupa, dezvoltand in acest timp eruptiile cutanate.

Care sunt simptomele pojarului?

Cand copilul tau are pojar, mai intai va face febra. Nasul va prezenta secretii abundente, va tusi, va fi imbujorat, iar ochii i-ar putea lacrima.

Cateva zile mai tarziu, poate dezvolta pete caracteristice in gura, in particular pe membranele mucoase care sunt de-a lungul obrajilor. Aceste pete, denumite petele Koplik, apar ca puncte mici si albe – ca grauntele de sare sau nisip – pe obrajii rosiatici.

Alte cateva zile mai tarziu, o iritatie de pojar va aparea pe fata si gatul copilului, extinzandu-se pe spate si pe corp, apoi pe brate si pe maini, iar la final pe picioare si pe laba piciorului.

Iritatia incepe cu niste pete plate si rosii, dar poate dezvolta anumite umflaturi. Cum apare iritatia, de obicei febra creste, uneori atingand si 40 de grade. Iritatia poate fi pruriginoasa.

Copilul poate avea greata, stari de voma, diaree si multiple umflaturi ale ganglionilor limfatici. Tusea poate deveni suparatoare, iar copilul se va simti rau.

De obicei, iritatia dureaza 5 zile, iar pe masura ce scade, va capata o culoare maronie. Se va reduce in ordinea in care a aparut pe corpul copilului si ii va lasa pielea uscata si descuamata.

Care sunt complicatiile posibile?

In cele mai multe cazuri, copiii sanatosi se recupereaza foarte bine dupa pojar. In 20 sau 30% dintre cazurile de pojar, copilul poate dezvolta un fel de complicatie, ca de exemplu diareea sau o infectie la ureche.

Alte complicatii care pot aparea mai putin, dar sunt posibile, ar fi pneumonia, meningita, encefalita si, foarte rar, alte complicatii grave ale creierului.

Complicatiile sunt mai probabile la copiii cu varste mai mici de 5 ani si la adultii de peste 20 de ani.

Cum sa-mi ingrijesc copilul daca are pojar?

Daca suspectezi ca bebelusul tau are febra, cheama doctorul imediat. Departamentele de stat pentru sanatate, in SUA, cer medicilor sa raporteze cazurile de pojar, pentru a preveni raspandirea virusului.

De indata ce doctorul a confirmat ca cel mic are pojar, nu poti face mare lucru ca sa-l tratezi. Dar iti poti face copilul sa se simta mai bine.

Asigura-te ca are parte de multa odihna si lichide, ca de exemplu apa sau suc, ca sa previi deshidratarea provocata de febra. Un vaporizator rece il poate ajuta pentru tuse.

Ii poti da copilului doza potrivita de acetaminofen, pentru febra si dureri. (Daca bebelusul are mai putin de 3 luni, vorbeste cu doctorul inainte de a-i da orice medicament, chiar si pentru a-i ameliora durerile.)

Niciodata sa nu-i dai copilului aspirina – poate dezvolta sindromul Reye – o boala rara, dar fatala.

Daca bebelusul tau tocmai a fost expus la virusul pojarului si nu a fost imunizat inca, vorbeste cu doctorul. Daca au trecut 6 zile sau mai putin de cand a fost expus, i se poate face o injectie cu globulina autoimuna, care poate preveni ca pojarul sa se dezvolte sau, cel putin, sa faca simptomele mai putin severe daca apar.

Daca cel mic are 6 luni sau peste si au trecut 72 de ore de la expunere, doctorul poate recomanda ca cel mic sa primeasca o doza de vaccin RMM. Va mai fi nevoie sa primesca inca 2 doze de vaccin – una intre 12 si 15 luni, iar alta intre 4 si 6 ani.

Exista vreo modalitate prin care sa-mi protejez copilul de pojar?

De indata ce copilul a implinit 1 an, i se poate administra vaccinul RMM, care este 95% eficient in a proteja bebelusul de pojar, oreion sau rubeola.

In primul an de viata, sistemul imunitar al copilului tau nu este suficient de matur pentru a initia o reactie puternica  impotriva virusului vaccinal. Intre timp, copilul tau are ceva protectie contra  pojarului, de la anticorpii pe care-i primeste de la tine inca de la nastere.

Este vaccinul contra pojarului un vaccin viu?

Vaccinul RMM este un vaccin numit diminuator al vietii, care inseamna ca este un virus viu care a fost trezit pentru a nu cauza boala copilului tau. In schimb, virusul se inmulteste in celulele corpului si ii cauzeaza producerea unui raspuns imun, care ar trebui sa-l fereasca de o infectie de pojar reala cand va trebui sa-i faca fata acesteia. Vaccinul este cel mai bun si singura cale cunoscuta pentru a preveni aceasta maladie.

Cand ar trebui sa fie vaccinat copilul meu?

Vaccinul RMM – sau VRMM – care este o combinatie de RMM si vaccinurile contra varicelei – este administrat copiilor cu varste intre 12 si 15 luni. O injectie repetata de RMM este administrata copiilor cu varste intre 4 si 6 ani. O alta doza de vaccin anti-varicela nu este necesara.

Surse foto: ervin-chew.blogspot.com, koraorganics.com, childrensimmunisation.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *