Home Mama si tata Mamici Sarcina Nutritia in timpul sarcinii – de la acidul folic la igiena alimentatiei

Nutritia in timpul sarcinii – de la acidul folic la igiena alimentatiei

4 minute de citit

Nutritia mamei are un impact direct asupra cresterii fetale si a sanatatii pe termen lung a copilului. Tocmai de aceea e important cunoastem regulile esentiale privind nutritia si igiena alimentara pe care trebuie sa le respectam in sarcina.

Autor: Dr. Magdalena-Maria Dorobantu

Nutritia in sarcina
Nutritia in sarcina

In sarcina nu mancam pentru doi

Desi o gravida nu trebuie sa manance cat pentru doi, necesarul de calorii in timpul sarcinii creste… insa doar cu 10% si nu din primul trimestru. Prin urmare, nicio crestere in greutate in primul trimestru, apoi 10-16 kg in restul sarcinii, aproximativ 250 de calorii in plus pe zi pentru femeile normoponderale.

Medicul care urmareste sarcina poate determina individual cresterea recomandata in sarcina.

Acidul folic in sarcina si in perioada de preconceptie este obligatoriu

Comparativ cu necesarul suplimentar de calorii de 10%, nevoia de minerale si vitamine creste si cu 50%, in cazul acidului folic. Suplimentarea acidului folic este dovedit a fi necesara, chiar dinainte de sarcina, pentru a reduce defectele neurologice si a sustine cresterea normala.

Consumul de legume cu frunze verzi sau faina imbogatita cu folati e posibil sa nu fie suficiente.

Acid folic
Acid folic

Alcoolul in sarcina

Consumul regulat de alcool sau in cantitati mari este asociat cu intarziere a dezvoltarii neurologice a copilului si unele anomalii congenitale. Insa, nu s-a dovedit ca ingestia unor cantitati mici de alcool poate sa determine aceste modificari sau nasteri premature, restrictie de crestere.

Cele mai multe ghiduri recomanda abstinenta in cursul sarcinii, in special in primul trimestru de sarcina.

Igiena alimentatiei

Regula de baza in sarcina este de a preveni aparitia unor infectii care se pot transmite prin alimente, ceea ce inseamna spalarea alimentelor care se consuma crude (si a mainilor, bineinteles), congelarea sau prepararea termica a celor care provin de la animale. Deci, nu salam din carne cruda, oua crude si peste afumat!

Toxoplasmoza in sarcina

Toxoplasmoza este una din cele mai frecvente boli cu transmitere prin alimente. Ea se poate transmite de la mama la fat in proportie de 20-50% la mamele netratate, mai frecvent cu cat creste varsta sarcinii, dar cu efecte mai grave daca se produce in primul trimestru de sarcina.

Insa toxoplasmoza este o boala care se previne prin masuri de igiena a alimentatiei – buna preparare termica a alimentelor de provenienta animala.

In ceea ce priveste pisicile, nu se recomanda inlaturarea lor din casa. Sunt suficiente folosirea manusilor si a mastii la posibilitatea atingerii materiilor fecale sau darea in grija altcuiva a acestei sarcini, spalarea mainilor si a unghiilor, inclusiv cand intram in contact cu pamant sau nisip posibil infectat, spre exemplu, din gradina.

Despre autorul acestui articol

Dr. Magdalena-Maria Dorobantu
Medic Primar Obstetrica – Ginecologie
Medicover Romania

Mai multe despre alimentatia din timpul sarcinii afla aici.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Sarcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Momentul optim pentru efectuarea unui test de sarcina: cand poti sa afli daca esti insarcinata

Descoperirea unei posibile sarcini este un moment plin de emotii si anticipatii pentru mul…