Mentinerea unei alimentatii echilibrate, dar si practicarea exercitiilor fizice regulate sunt importante pentru toti, in special pentru copiii de varsta scolara (6-12 ani). Acestia trebuie sa manance o varietate de alimente din fiecare grupa de hrana, pentru a asigura un aport optim de vitamine si minerale. La aceasta varsta, ca parinte, poti sa te confrunti cu noi provocari in ceea ce priveste alegerile si obiceiurile alimentare.
Este o provocare pentru ca nutritia slaba compromite atat calitatea vietii copiilor de varsta scolara, cat si potentialul lor de a invata in scoala. O alimentatie optima presupune consumul a trei mese pe zi si doua gustari, precum si limitarea consumului de alimente bogate in zahar si a celor bogate in grasimi. Consumul unor cantitati generoase de fructe, legume, carne slaba si produse lactate cu continut scazut de grasimi poate preveni si multe probleme medicale.

Deficientele in fier si zinc au fost asociate cu afectarea functiei neuropsihologice, intarzierea cresterii si dezvoltarii, imunitatea redusa si vulnerabilitatea sporita la bolile infectioase. Totodata fundalul genetic, sexul, dimensiunea corporala si forma sunt factori determinanti, importanti in necesitatile nutritive. Nutrientii esentiali pentru o sanatate optima sunt urmatorii:
Carbohidrati, pentru energie
Carbohidratii si grasimile sanatoase ofera energie pentru crestere si pentru activitatea fizica. Creierul are nevoie de energie pentru a functiona corespunzator si, prin urmare, alimentatia care include glucoza este esentiala. Sarcinile cognitiv solicitante, cum ar fi scoala, necesita alimentari regulate de glucoza la nivelul creierului pentru a imbunatati functionarea cognitiva si pentru a imbunatati memoria si starea de spirit.
Proteine, pentru o crestere corecta
Proteina construieste, mentine si repara tesutul corporal. Este deosebit de importanta pentru crestere. Mai este important ca parintii sa incurajeze copiii sa manance zilnic alimente care au un continut ridicat de proteine. Sursele bune de proteine pentru copii: carnea, pestele si produsele lactate.
Fier, pentru sustinerea organismului
Copiii au nevoie de fier din cauza cresterii rapide. Carnea, legumele verzi precum salata si spanacul, unele fructe precum merisoarele, dar si painea imbogatita cu fibre si cerealele sunt cele mai bune surse de fier.
Acizi grasi esentiali, pentru performante scolare
Deficitul de acizi grasi nesaturati poate avea un impact negativ asupra performantelor scolare. Copiii nu se mai pot concentra la scoala si nu vor reusi sa realizeze temele pentru acasa. Cei care duc lipsa de acizi grasi esentiali se pot confrunta cu dislexie si dispraxie, care sunt asociate cu dificultati in ortografie.
Calciu, pentru oase puternice
Calciul este important in construirea oaselor si dintilor puternici. Densitatea osoasa sufera atunci cand nevoile de calciu nu sunt satisfacute in anii copilariei. Osteoporoza, o boala osoasa, afecteaza o proportie semnificativa de adulti. Acest lucru incepe in copilarie, daca dietele nu ofera alimente adecvate cu calciu. Laptele si produsele lactate, dar si legumele cu frunze verzi sunt surse bune de calciu.
Sa nu uitam de micul dejun care este necesar in fiecare zi pentru copiii de varsta scolara. Acesta are rolul de a-i ajuta sa isi mentina concentrarea la scoala. Un mic dejun bun ar trebui sa poata oferi o treime din necesarul zilnic de energie totala si sa includa o cereala (de exemplu, orez, paine si ovaz), alimente bogate in proteine, cum ar fi ou, un pahar de lapte si fructe bogate in vitamina C cum ar fi portocalele, kiwi, piersicile, capsunele, zmeura sau coacazele.