Nasterea prin cezariana a devenit in ultima vreme un trend, ea fiind aleasa tot mai des si de femeile care pot naste normal. Desigur, sunt cazurile in care operatia de cezariana este recomandata chiar de medic pentru a evita posibile complicatii medicale. Dar sunt si situatiile in care medicul nu recomanda cezariana si, totusi, viitoarea mamica o solicita.
Cu siguranta ca modul in care va naste este doar alegerea femeii si nimeni nu ii poate impune nimic, dar este de dorit ca ea sa fie bine informata inainte.
Nasterea normala versus nasterea prin cezariana
Cateva motive pentru a alege nasterea naturala in locul cezarianei
Nasterea – o poveste minunata si nu doar o operatie medicala
Momentul nasterii este unul special in viata oricarei femei pentru ca ii ofera posibilitatea sa afle mai multe despre ea insasi. Chiar se spune ca devii cu adevarat femeie abia dupa ce ai nascut, pentru ca atunci feminitatea ta se intregeste.
Din pacate, teama de durere si posibilitatea de a opta pentru cezariana, priveaza femeia de o experienta unica, naturala, transformatoare.
Femeia ar trebui sa fie constienta de faptul ca, dupa perioada de sarcina, perioada in care s-au creat legaturi subtile cu viitorul copil, natura a pus in scena nasterea. Astfel, nasterea vine ca o incununare a experientei celor 9 luni. Este momentul final. Este un proces natural, firesc si de o mare incarcatura emotionala si spirituala, atat pentru mama, cat si pentru mica fiinta care vine intr-o lume noua.
Nasterea nu este o simpla operatie medicala, ci un moment fascinant la care mama ar trebui sa fie prezenta 100%, fara anestezie si alte subterfugii medicale.
In plus, nasterea este acel fenomen care diferentieaza femeile de barbati, doar ele fiind inzestrate de natura pentru a face fata evenimentului prin suportarea durerii. Sunt femei care au constientizat atat de bine ceea ce traiesc in timpul nasterii, incat au reusit sa transceada durerea intr-o adevarata bucurie si placere.
Deci, asa cum perioada de sarcina este un fenomen natural trebuie sa fie privita si nasterea – o experienta dedicata femeii si doar femeii, unica, inedita, aducatoare de durere dar si de o profunda autocunoastere.
Ce nu stiu femeile despre cezariana versus nastere normala?
Cezariana este o operatie. Viitoarea mamica, daca va opta pentru aceasta operatie, ar trebui sa se informeze exact despre implicatiile ei. Nu e deloc de neglijat faptul ca muschii abdominali vor fi sectionati si ca refacerea lor este un proces de durata. Chiar daca la suprafata nu se mai vede nimic, in interior organismul inca se recupereaza si munceste pentru refacerea tesutului.
In timpul unei nasteri normale tesutul nu este rupt si muschii nu sunt afectati.
Recuperarea dupa cezariana pana la posibilitatea de a avea un nou copil este de durata si necesita ingrijiri adecvate, in timp ce recuperarea dupa nasterea normala se realizeaza mult mai repede.
S-au realizat statistici din care rezulta ca acei copii nascuti normal sunt mai sanatosi decat cei nascuti prin cezariana. Mai mult, aceste statistici reliefeaza faptul ca cei nascuti prin cezariana sunt predispusi la boli cardiace sau pulmonare.
La nasterea prin cezariana, care este o operatie programata de cele mai multe ori, este putin probabil sa se respecte termenul de sarcina. Acesta va fi, in general, anticipat. Altfel spus, la cezariana copilul are toate sansele sa se nasca inainte de termenul firesc. Acest lucru nu este deloc benefic pentru dezvoltarea lui, nu numai fizica ci si psihica.
La nasterea prin cezariana declansarea lactatiei este intarziata, de aceea, in primele zile de viata copilul nu este alaptat la san, ci este hranit atificial. Un lucru deloc recomandat, pentru ca laptele matern are darul de a hrani si hidrata totodata si tot el vine cu anticorpii necesari copilului. In plus, prin alaptarea la san se creeaza usor o relatie armonioasa si echilibrata intre bebe si mama, o conexiune extrem de importanta pentru dezvoltarea emotionala a copilului.
Care sunt conditiile in care cezariana este necesara?
Cu siguranta sunt si situatiile speciale in care cezariana nu mai este doar o moda si devine necesara. Iata cateva din acestea:
- Copilul nu s-a asezat in pozitia de nastere;
- Exista mai multi fetusi;
- Placenta este prea jos in uter si blocheaza nasterea;
- Femeia a suportat operatii uterine sau alte cezariene;
- Femeia are anumite afectiuni care nu permit nasterea normala.