Home Morfologie fetala – esentiala in urmarirea sarcinii

Morfologie fetala – esentiala in urmarirea sarcinii

Morfologia fetala consta intr-o examinare cu ultrasunete, extrem de specializata, care permite evaluarea tuturor organelor fatului. Morfologia fetala este unul dintre cele mai importante teste care se pot realiza in oricare dintre cele trei trimestre de sarcina. Rezultatele ofera informatii valoroase pentru evaluarea riguroasa a evolutiei fatului in cursul sarcinii.

Morfologie fetala - esentiala in urmarirea sarcinii
Morfologie fetala – esentiala in urmarirea sarcinii

Scopul morfologiei fetale

Scopul examenului de morfologie fetala consta in evaluarea anatomiei fatului si eliminarea sau detectarea anomaliilor care pot aparea ulterior intr-o sarcina. Sunt evaluate mai multe valori, printre care: dimensiunile fatului, a placentei, a cordonului ombilicat si a lichidului amniotic, a colului uterin, a fluxului de sange in diferite vase de sange ale fatului.

Cum se realizeaza morfologia fetala

Examenul morfologic fetal se realizeaza cu vezica goala, transabdominal (prin vizualizare abdominala). Foarte rar, daca este necesar sa fie evaluate zone mai dificil de examinat, se apeleaza la examenul morfologic fetal transvaginal. In acest scop se utilizeaza ecografia 2D, 3D si 4D, cu sau fara testarea Doppler.

Rezultatele morfologiei fetale sunt disponibile imediat dupa examinare. Daca se constata o problema in evolutia fatului, medicul ginecolog va discuta situatia si optiunile de tratament cu viitoarea mamica.

Importanta morfologiei fetale

Morfologia fetala este singurul mod prin care se poate evalua riguros dezvoltarea sarcinii. In plus, este o ocazie pentru parinti sa vada imagini cu viitorul bebelus, transformand examenul ecografic intr-o experienta 4D greu de uitat.

Totodata, efectuarea scanarii morfologice fetale este o conditie prealabila pentru a fi sigura ca urmarirea sarcinii se realizeaza intr-un mod responsabil, in conformitate cu toate standardele moderne in obstetrica si ginecologie. Examenul de morfologie fetala se va realiza in toate cele trei trimestre de sarcina, dupa cum urmeaza:

  • Morfologie fetala de trimestrul I – intre 11 si 14 saptamani;
  • Morfologie fetala de trimestrul II – intre 20 si 24 saptamani;
  • Morfologie fetala de trimestrul III – intre 30 si 32 saptamani.

Morfologie fetala trimestrul 1

Obiectivul principal al unei morfologii fetale in trimestrul 1 este de a furniza informatii care vor facilita ingrijirea antenatala adecvata pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru mama si fat. Este important sa se confirme sarcina, sa se stabileasca varsta gestationala cu exactitate, sa se determine numarul de fetusi.

Totodata, morfologia fetala din trimestrul 1, daca se realizeaza spre finalul acestei perioade, ofera posibilitatea detectarii anomaliilor fetale. 

Pentru efectuarea morfologiei fetale sau a dublului test, ecografia morfologica se interpreteaza in acelasi timp cu examenul de sange – markeri biochimici fetali. La interpretarea acestora se va estima riscul fatului de a dezvolta malformatii cromozomiale precum: sindromul Down, Edward, Patau, diGeorge, etc. Acest screening reprezinta un punct de plecare important in recomandarea altor investigatii precum amniocenteza (care se poate realiza incepand cu saptamana 16 de sarcina) sau biopsia de vilozitati coriale (de regula intre saptamanile 10-13 de sarcina).

Dublu test reprezinta un screening prenatal care se efectueaza in primul trimestru de sarcina, intre saptamanile 11 si 14. Acesta are rolul de a detecta riscurile crescute de anomalii cromozomiale la fat.

Totodata, pentru depistarea riscului de sindrom Down, a trisomiei 18 sau a problemelor cardiace ale fatului, in cadrul dublului test se masoara translucenta nucala (grosimea cefei fatului). Rezultatele normale, care nu indica probleme, sunt de maxim 2.5 mm, in vreme ce valorile mai mari de 2.5 mm sunt considerate anormale si pot semnala o problema. 

In general, fetii care se dezvolta cu anomalii cromozomiale vor acumula mai mult lichid la nivel nucal. Masurarea translucentei nucale este relevanta doar daca se masoara intre saptamanile 11 si 14 de sarcina, in cadrul morfologiei fetale de trimestrul 1.

Morfologie fetala - esentiala in urmarirea sarcinii
Morfologie fetala – esentiala in urmarirea sarcinii

Morfologie fetala trimestrul 2

Pe la jumatatea sarcinii, parintii au sansa de a experimenta unul dintre momentele cele mai intense – morfologia fetala si scanarea anatomiei. Pe langa aflarea sexului bebelusului, se vor realiza masuratori ale copilului, iar parintii pot pune intrebari pentru a afla mai multe informatii.

Se vor evalua:

  • Creierul – spatiile pline cu lichid din interiorul creierului si forma cerebelului, se pot identifica posibilele chisturi in plexul coroid.
  • Fata – in functie de pozitie, se poate detecta daca bebelusul are sau nu buza despicata, daca exista o deschidere a palatului.
  • Inima – Defectele cardiace congenitale reprezinta una dintre cauzele principale ale defectelor de nastere si decesul sugarului. Diagnosticarea prenatala poate pregati cadrele medicale pentru a putea oferi noului nascut cea mai buna ingrijire medicala, atat pe parcursul sarcinii, cat si dupa nastere.
  • Coloana vertebrala – coloana bebelusului va fi evaluata atat pe lungime, cat si transversal si alinierea vertebrelor.
  • Alte organe majore – evaluarea morfologica va cuprinde stomacul, peretele abdominal si diafragma copilului. Totodata, se va stabili daca fatul are doi rinichi si daca vezica functioneaza corect.
  • Anatomia mamei – in cadrul acestui examen se va studia pozitia placentei si modul in care cordonul ombilical intra in abdomen – acesta trebuie sa aiba trei vase de sange. Totodata, se va evalua cantitatea de lichid amniotic – bebelusul are nevoie de suficient spatiu pentru a se deplasa liber.

Morfologie fetala trimestrul 3

In al treilea trimestru de sarcina, morfologia fetala se va realiza prin scanarea cu ajutorul dispozitivului senzorial. In aceasta etapa a sarcinii, fatul are toate organele vitale complet dezvoltate, fiind in plina perioada de crestere. Acum fatul cantareste 2400 – 2600 g si are lungimea intre 44 – 46 cm.

Este momentul in care fatul seamana foarte bine cu viitorul nou-nascut. Are capul mai mare comparativ cu corpul si, de cele mai multe ori, este deja intors in pozitia de nastere. Se va observa ca sunt dezvoltati muschii fetei si ca fatul poate zambi. Totodata, s-a creat legatura intre retina ochiului si creier, copilul avand o privire mult mai expresiva.

Glanda pineala a inceput sa produca melatonina, fatul dezvoltand un ritm zilnic de viata. Astfel, unii sunt mai activi dimineata, altii seara. Cu toate acestea, fatul dorme inca foarte mult – 90 – 95% din timpul unei zile.

Fatul are dezvoltate toate cele cinci simturi, fiind capabil sa auda sunetele care vin din exteriorul uterului. Totodata, respira si inghite lichid amiotic simtindu-i mirosul si gustul si are dezvoltata sensibilitatea la nivelul pielii, simtind durerea.

Fatul are deja sprancene si gene si s-au format unghiile. Unii feti au chiar si par.

Inima bebelusului bate de 120 – 160 de ori pe minut, fiind de doua ori mai rapida decat inima mamei.

In timpul morfologiei fetale din trimestrul 3 se va evalua pozitia fatului – este cu capul in jos sau se afla inca in pozitie de crestere. Se vor evalua marimea, maturitatea si pozitia placentei fata de colul uterin si cantitatea de lichid amniotic.

Masurand dimensiunea craniului, diametrul stomacului si volumul coapselor, se poate face o evaluare a cresterii fatului si aproximarea greutatii la nastere.

Ecografie morfologica Bucuresti

Ecografia morfologica in Bucuresti sau oriunde in tara nu este altceva decat o scanare cu ultrasunete detaliata, care permite observarea corpului bebelusului, pozitia placentei, a cordonului ombilical, a lichidului amniotic din jurul copilului, a uterului si a colului uterin.

Sonograful masoara copilul si utilizeaza aceste valori pentru a confirma data preconizata a nasterii. Totodata, va verifica prezenta anomaliilor atat in cresterea, cat si in dezvoltarea fatului. Sunt monitorizate inima, stomacul, rinichii si membrele.

Morfologie fetala - esentiala in urmarirea sarcinii
Morfologie fetala – esentiala in urmarirea sarcinii

Ecografie morfologica si dublu test

In cadrul unei ecografii morfologice si dublu test, se poate stabili cu o precizie de pana la 95% sexul copilului. Totodata, se poate vedea cum este pozitionata placenta – daca este prea joasa este vorba despre o placenta praevia.

In al treilea trimestru, se va verifica daca placenta s-a indepartat de colul uterin. Daca nu s-a indepartat, poate aparea un risc de sangerare in timpul travaliului, iar medicul va discuta cu viitoarea mamica optiunile disponibile.      

Pregatire pentru morfologie fetala

Viitoarea mamica trebuie sa aiba vezica goala inainte de morfologia fetala. Pregatirea pentru morfologia fetala consta in aplicarea unui gel pe abdomen. Peste acesta se va misca un cititor sau traductor, obtinandu-se pe un ecran imagini cu bebelusul.

Scanarea dureaza aproximativ o jumatate de ora, iar la final, parintii pot primi o fotografie sau un DVD cu filmarea scanarii.

Dupa aceasta examinare morfologica, datorita faptului ca au avut ocazia sa il vada, parintii se simt mai atasati de copil. De aceea este bine ca experienta sa fie impartasita de ambii parteneri.

Se vor putea observa bataile inimii, o imagine clara a coloanei vertebrale, bratele si picioarele miscandu-se. Unii bebelusi isi pot suge degetul mare si chiar zambesc.  

Morfologie fetala pret

Pretul unei morfologi fetale variaza in functie clinica, dar si in functie de trimestrul in care se realizeaza. Ulterior se mai pot adauga costuri cu testele sau analizele suplimentare care sunt necesare la recomandarea medicului care realizeaza morfologia fetala sau a medicul care urmareste sarcina. Cazurile in care se recomanda de obicei alte investigatii suplimentare sunt cele legate de suspiciunea de anomalii cromozomiale, probleme care afecteaza dezvoltarea fatului.

Comments are closed.