Home Copii Migrene: simptome specifice copiilor

Migrene: simptome specifice copiilor

3 minute de citit

copil invataChiar si cei mici sufera cateodata din cauza migrenelor. Acestea se manifesta mai mult la baieti decat la fete si provoaca durere pe ambele parti ale capului sau pe intreaga suprafata a craniului. Care sunt simptomele specifice si cum pot fi tratate?

Autor: Claudia Ilies

Lovituri de ciocan

Copilul simte ca primeste lovituri in cap, iar durerile sunt amplificate daca intervine si stranutul. In anumite cazuri, migrena se manifesta prin tulburari digestive sau dureri abdominale. Micutul afectat de migrena poate resimti dureri la nivelul inimii, al burtii, poate vomita si este deranjat de lumina sau de zgomote. Uneori, poate vedea distorsionat sau anumite pete.

Crizele dureaza doua ore, dar simptomele pot sa reapara peste o saptamana sau doua. De fiecare data, migrena apare brusc: dintr-o data se simte foarte obosit, devine palid si iritabil si incearca sa isi ascunda capul intre brate, din cauza durerii.

Boala poate fi mostenita genetic, de la unul dintre parinti sau chiar de la un bunic. Migrena poate fi o consecinta a unei anomalii a membranei care inconjura neuronii creierului. Serotonina, care permite neuronilor sa transmita mesajele, declanseaza dilatari si contractii anormale ale vaselor de sange. Alternanta dilatarilor si contractiilor provoaca durerea.

Factori declansatori

Un efort brusc sau o infectie (rinofaringita, otita), lipsa somnului sau o suparare mare pot declansa o migrena. Daca episoadele sunt frecvente, trebuie sa consulti medicul, pentru a te asigura ca durerile nu sunt cauzate de o infectie.

Pentru a confirma diagnosticul, medicul va verifica reflexele copilului, mersul, viziunea si atentia lui. Daca totul este normal, putem vorbi despre o migrena. Medicul va pue intrebari pentru a descoperi cauza declansarii durerii: suparare, practicarea unui sport, caldura excesiva sau ceva ce a vazut la televizor.

Tratament

De regula, medicul va prescrie ibupofren sau paracetamol si un medicament care sa controleze starile de voma. Dupa 3 ani, poate adauga un medicament impotriva ametelilor.

Pentru ca medicamentele sa isi faca efectul, copilul trebuie sa aiba parte de liniste si de odihna. Medicamentele, impreuna cu somnul, pot fi eficiente impotriva migrenelor.

Foto: paso.gr

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Activități creative pentru stimularea dezvoltării copilului

Dezvoltare copilului este o fază crucială în viața oricărei ființe umane, iar activitățile…