Home Copii 1-5 ani La ce varsta trebuie sa renunti la scutece

La ce varsta trebuie sa renunti la scutece

3 minute de citit

Perioada renuntarii la scutece este una importanta, atat pentru cel mic, cat si pentru parinti. Reprezinta castigarea unei autonomii si o economie importanta in bugetul parintilor.

Autor: Claudia Ilies

Nu putem preciza o anumita varsta deoarece controlul sfincterelor este in plina dezvoltare. Putem considera ca maturitatea fizica a fost atinsa cand copilul este capabil sa urce scarile singur. Atunci este momentul sa faca cunostinta cu olita. Cum dezvoltarea este diferita pentru fiecare copil, putem stabili orientativ varsta de doi ani.

Sfaturi practice pentru a facilita trecerea la olita

Daca copilul isi da seama ca trebuie sa faca pipi, chiar daca are inca pampers, poate fi considerat pregatit ca treaca la olita. Ai grija sa nu il presezi, chiar daca tu vrei sa se intample mai repede. Folosirea olitei nu trebuie sa fie o constangere pentru copil, el trebuie sa inteleaga ca face parte din procesul de dezvoltare, din sentimentul ca „s-a facut mare”.

Pentru primele momente de mers la olita, opteaza pentru scutece care pot fi trase in jos, ca si cum ar fi pantalonasi. Copilul va realiza ca a crescut, ca are nevoie de chilotei.

La inceput, ofera-i olita de mai multe ori pe zi, pana cand va sti sa o ceara singur, cand va simti nevoia. S-ar putea sa aiba un loc preferat in care sa se instaleze cu olita. Ofera-i o carte sau una dintre jucariile preferate.

Daca reuseste, incurajeaza-l si felicita-l, fa-l sa se simta mandru de el pentru ca a reusit. Odata ce a reusit, este important sa nu va intoarceti la vechile obiceiuri, adica nu ii mai pune pampers, chiar daca se mai pot intampla „accidente”.

Pentru anumiti copii, etapa mersului la olita poate corespunde cu aceea in care poti renunta si la pledul pus in pat noaptea, in timp ce pentru altii, pledul va trebui inca pastrat cateva luni.

Nu incerca sa faci comparatie intre copii, intelege ca fiecare are un ritm propriu de dezvoltare si inarmeaza-te cu rabdarea necesara acestei etape.

Foto: hellawella.com

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in 1-5 ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Modalitati simple si eficiente pentru a-ti usura viata de mamica

Meseria de mamica este cea mai minunata slujba pe care ai putea sa o ai, dar si cea mai ob…