Primele jucarii sunt cele confectionate din material de plus sau alt material moale. De acestea, copilul nu se desparte, pentru ca il ajuta sa se integreze lumii pe care o descopera zi de zi. Care este rolul acestor jucarii, atat de importante pentru copiii nostri?
Autor: Claudia Ilies
Procesul de crestere
In plina dezvoltare a autonomiei psihice, copilul traverseaza anumite etape pentru construirea identitatii si a personalitatii. El isi dezvolta o imagine materna interna, pentru a putea face fata absentei mamei. Astfel el se integreaza treptat, iar jucaria nelipsita il ajuta sa realizeze tranzitia.
Alegerea jucariei
Copilul decide ce va ajunge jucaria care a fost aleasa pentru el, de catre un adult. Investitia emotionala va veni de la el: copilul gaseste singur anumite elemente ale jucariei care il linistesc: miros, textura etc.
Mai tarziu, la cresa, papusa va deveni un aliat de nadejde, in momentele separarii de mama. Cu ajutorul jucariei, cel mic isi va alina furia si tristetea. Este impresionanta capacitatea copiilor de a-si recunoaste jucariile, intre cele ale colegilor de la cresa sau gradinita.
Jucarii pentru fiecare
In perioada de integrare, relatiile cu jucariile pot fi diferite de la copil la copil. Unii dintre ei au un munte de jucarii, pe care le tot schimba, fara a se atasa de vreuna, in timp ce altii raman fideli uneia.
La momentul la care merg la cresa, parintii nu stiu uneori ce sa le ofere pentru a le usura despartirea: o suzeta, o jucarie sau un obiect de imbracaminte care pastreaza mirosul mamei. Copilul are nevoie sa se linisteasca in momentele tensionate (durere de dinti, oboseala). Este bine sa gasim o solutie pentru cel mic, dar nu uita ca decizia este a lui, el alege obiectul care il ajuta sa depaseasca momentele dificile.
Catre perioada dintre 12 si 15 luni, le putem cere sa aseze jucaria intr-un anumit loc, pentru a le testa capacitatea de a se desparti de ea. Unii copii nu vor dori sa isi lase jucaria, altii vor fi mandrii sa ne arate ca nu mai exista dependenta de ea.
Detasarea
Detasarea de jucarie face parte din procesul de dezvoltare. el trebuie sustinut pentru a ajunge la acest moment. Nu incerca sa il grabesti cresterea si nu forta momentul despartirii de papusi. Trebuie sa gasim momentul potrivit, in care se simte pregatit sa lase papusa si sa isi gaseasca alte preocupari.