Home Jocuri si distractie Jocul – o tehnica de terapie pentru copii

Jocul – o tehnica de terapie pentru copii

6 minute de citit

Copiii se bucura de toate formele de joc si toate au beneficii in dezvoltarea lor fizica, sociala si cognitiva. Alergarea in aer liber, leganarea, catararea sau sariturile la trambulina sunt jocuri active care ii ajuta sa isi consume energia si sa isi dezvolte musculatura, echilibrul si increderea in sine. Pe de alta parte, jocurile linistite cum ar fi cele in casute copii sau in cutia cu nisip dezvolta abilitati motorii fine si abilitatile cognitive si sociale.

Aceste lucruri sunt cunoscute de majoritatea parintilor, dar putini stiu ca jocul poate functiona si ca metoda de terapie pentru cei mici.

Ce este terapia prin joc?

Terapia prin joc este o metoda de consiliere care utilizeaza jocurile ca mijloc de comunicare cu copiii si incearca sa rezolve diverse provocari psihologice. Terapia prin joc are numeroase beneficii in integrarea sociala, in gestionarea emotiilor si recuperarea dupa o trauma, dar si in rezolvarea unor probleme de comportament.

Cum functioneaza terapia prin joc?

Terapeutii folosesc jucariile si anumite activitati pentru a ajuta copiii sa rezolve diverse probleme. Pentru ca se creeaza legaturi pozitive intre joc si emotii, cei mici capata increde in terapeutul lor iar acest lucru imbunatateste comunicarea verbala sau nonverbala si exprimarea emotiilor si a sentimentelor.

Tehnicile de terapie prin joc mai sunt utilizate si ca instrument de diagnostic. De exemplu, daca un copil este tratat pentru comportament antisocial, terapeutul va incepe sedinta prin a-l lasa sa se joace cu jucarii care reflecta viata reala precum papusile, animalele de plus sau casutele de joaca. Ei vor observa apoi modul in care micutul interactioneaza cu jucariile si va evalua comportamentul prin prisma indicatorilor potentialelor cauze ale tendintelor problematice ale acestuia.

De asemenea, jucariile pot fi folosite de terapeuti ca mijloc de a initia o conversatie dificila prin inlocuirea subiectului, care este copilul, cu jucaria.

Alte forme de terapie prin joc constau in observarea modului in care copiii se joaca intr-un mediu similar celui obisnuit. Aici copilul va fi lasat sa se comporte cat mai natural pentru a crea oportunitatea de a identifica problemele si a le putea rezolva.

Forme de terapie prin joc

Terapeutii folosesc doua tipuri de terapie prin joc. Una dintre acestea este practica si directiva, in vreme ce a doua lasa copilului libertatea de a stabili singur cursul evenimentelor, fiind nondirectiva.

  • Abordarea directiva incepe prin stabilirea unor obiective pe care copilul trebuie sa le atinga in timpul jocului. De exemplu, daca el are probleme legate de controlul furiei, terapeutul ii poate oferi o casa de papusi, stabileste un conflict intre acestea si il incurajeaza sa il rezolve fara furie sau violenta.

Prin transpunerea conflictului pe papusi, copilul este capabil sa abordeze detasat situatii familiale si sa gaseasca solutii rationale.

  • Abordarea nondirectiva implica jocul deschis si lasarea copilului sa actioneze natural pentru a scoate problemele la iveala. In tot acest timp, terapeutul observa cursul jocului, intervenind doar daca identifica un comportament distructiv, aplicand subtil reguli sau limitari. Cu cat micutul prezinta mai multe comporamente cu probleme, cu atat mai multe reguli vor fi aplicate in jocul terapeutic. Pe masura ce micutul incepe sa actioneze corespunzator, terapeutul ii va permite mai multa libertate.

Copiii sunt atrasi in mod natural de jucarii, acestea stimulandu-le simturile, dorinta de explorare, creativitatea si exprimarea sentimentelor. Din perspectiva micutului, jocul este o forma de divertisment, iar terapia prin joc imbunatateste stima de sine, abilitatile de comunicare si de rezolvare a problemelor de comportament.  

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Incarca mai multe articole in Jocuri si distractie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Orice petrecere poate fi mai distractiva cu animatorii si personajele de la Paradisul Personajelor

Copilaria este acea etapa uimitoare din viata, in care nu exista griji si probleme, cand t…