Home Copii Invata-ti copilul sa pastreze camera curata

Invata-ti copilul sa pastreze camera curata

4 minute de citit

Sa ridici tonul pentru a convinge un copil sa isi faca ordine in camera nu va fi niciodata suficient de motivant pentru ca el sa treaca la actiune. Trebuie sa gasesti alte modalitati prin care micutul tau sa inteleaga si sa accepte faptul ca e nevoie sa faca singur curat in camera lui.

Autor: Claudia Ilies

Iata cateva sfaturi care il pot convinge:

Aranjarea camerei in functie de varsta

Cei mici sunt preocupati de micul lor univers pe care si-l construiesc jucandu-se. Evident, lor nu le pasa daca aceste activitati lasa murdarie in urma. Daca totusi il surprinzi facand curat singur, este pentru ca te-a vazut facand asta si copii au tendinta de a-i imita pe adulti.

De la varsta de 3-4 ani, incearca sa nu mai strangi tu tot dupa el, ci sa il implici in aceasta activitate. Permite-i sa faca curat in propriul sau ritm, nu il obliga, nu il certa si nu schimba totul in urma lui, chiar daca nu a reusit sa le aranjeze asa cum trebuie.

Cand ajunge la varsta de 8-9 ani, dormitorul devine spatiul sau de libertate si intimitate. Asadar, nu ii mai poti impune sa isi aranjeze camera asa cum iti doresti tu, ci dupa propriile reguli. Iti poti impune sa pastreze camera curata si nu ii vei permite sa isi lase lucrurile aruncate si in alte parti ale casei.

Incurajeaza-l sa isi faca curat in camera

Pe cei micuti trebuie sa ii ajutati sa aranjeze camera si sa pastreze curatenia. In magazine puteti gasi tot felul de cutii de depozitare, in care va invata sa isi puna lucrurile si jucariile in ordine, pentru ca acestea sa fie usor de gasit. Daca asta il incita, inventati un joc si stabiliti un premiu la final.

Pe masura ce creste, trebuie sa  ii explici si el trebuie sa inteleaga importanta aranjarii si a depozitarii. Fa-l sa inteleaga ca este o masura de respect fata de cei cu care locuieste, ca va fi nevoit sa imparta spatii cu alte persoane si mai tarziu, la locul de munca, de exemplu. Organizarea ii va face viata mai usoara si nu va fi nevoit sa rastoarne casa, ori de cate ori are nevoie de un anumit lucru.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Citeste si...

5 motive pentru care copiii nascuti primavara sunt mai speciali, conform studiilor

Primavara este anotimpul in care natura revine la viata si odata cu ea si oamenii, si viet…