Home Copii Bebelusi Alaptare Intarcarea copilului

Intarcarea copilului

12 minute de citit

Intarcarea semnifica tranzitia copilului de la hrana cu laptele de san la alte surse de mancare. Momentul intarcarii este o decizie personala. Mamele pot fi influentate de reintoarcerea la serviciu, sanatatea lor sau a copiilor sau pur si simplu de sentimentul ca a venit ACEL moment.

Intarcarea unui copil este un proces gradual, care necesita rabdare si intelegere atat din partea mamei, cat si a bebelusului. Academia Americana a Pediatrilor (AAP) recomanda hranirea bebelusului numai cu lapte de la san in primele 6 luni de viata. Apoi, AAP recomanda o combinatie intre mancarea solida si lapte de la san pana cand copilul implineste 1 an.

Unii experti sustin ca dupa implinirea varstei de 1 an este cel mai bun moment ca bebelusul sa fie intarcat, deoarece copiii se adapteaza mult mai usor la acea varsta. (La doi ani, copilul este foarte probabil sa fie mult mai atasat de alaptat decat sa renunte la acesta). Un copil de 1 an este interesat sa manance mai multa hrana solida si astfel isi poate pierde cu usurinta interesul pentru alaptat. De asemenea, angorjarea sanilor (umplerea excesiva a sanilor cu lapte) va deveni o problema minora pentru mame cand copilul are varsta de 1 an, pentru ca cererea pentru lapte se diminueaza si astfel scade si producerea sa.

Intarcarea nu inseamna ca trebuie sa ne limitam la totul sau nimic. Unele femei aleg sa intarce in timpul zilei si sa alapteze pe timpul noptii, depinzand de serviciul sau programul lor. Unii copii sunt intarcati mai devreme decat au intentionat mamele, iar altii se incapataneaza sa fie intarcati atunci cand mamele sunt pregatite.

Intarcarea devine mult mai usoara daca bebelusul s-a hranit cu lapte si din alte surse. Din cand in cand, incearca sa-i dai cate o sticla cu lapte de la san, chiar daca vei continua sa-l alaptezi. Acest lucru faciliteaza intarcarea mai tarziu si permite, de asemenea, ca alti membri ai familiei sau o bona sa hraneasca bebelusul.

Daca decizi sa-l intarci mai devreme de varsta de 1 an sau consideri ca nu produci suficient lapte, vei fi nevoita sa-l hranesti cu o formula fortificata pe baza de fier. Discuta cu doctorul ca sa vezi ce formula este mai potrivita pentru copilul tau. Daca cel mic are aproape 1 an, este mai bine sa-i pui laptele praf intr-o cana decat intr-o sticla.

Unii copii sunt obisnuiti sa fie hraniti nelimitat si asteapta ca mamele lor sa-i intarce, dar altii vor da indicii ca sunt pregatiti sa fie intarcati. Aceasta poate insemna indiferenta sau neastampar atunci cand sunt hraniti la san. De asemenea, ei se pot hrani la intervale mai scurte de timp fata de cele de pana atunci. Alti copii sunt foarte distrati cand sunt hraniti, iar hranirea poate dura cateodata o vesnicie.

Apropierea de intarcare

Pentru a permite atat mamei, cat si copilului sa se adapteze fizic si emotional la aceste schimbari, intarcarea trebuie sa fie un proces gradual.

O prima apropiere este aceea ca timp de o saptamana sa-si ia mancarea dintr-o sticla sau o cana. Daca planuiesti sa continui sa-i dai copilului lapte de la san, vei fi nevoita sa pompezi astfel incat sa-ti pastrezi proviziile de lapte. Daca iti intarci copilul, eliminarea treptata a surplusului de lapte poate evita angorjarea sanilor. Este bine sa incepi cu eliminarea surplusului la masa de pranz, deoarece este un volum mult mai mic de lapte in mod obisnuit si nu reprezinta un inconvenient – in special pentru mamele care lucreaza. Multe mame prefera sa elimine surplusul seara la culcare, deoarece inca ramane o amintire de pe vremea alaptatului.

Alta apropiere este sa lasi momentul intarcarii la latitudinea copilului. De cand incep sa manance trei mese solide pe zi (plus gustarile intre mese), copiii incep sa se lase incet-incet de alaptare. In aceasta situatie, vei descoperi ca laptele se va diminua din cauza cererii scazute de alaptare, iar pomparea poate fi necesara doar daca vrei sa fluidizezi laptele.

Daca bebelusul tau se hraneste de la san din ce in ce mai putin, asigura-te ca primeste suficienta formula de lapte.

Emotii complexe

Multe mame iau decizia de a intarca bebelusul avand emotii complexe. Pe de o parte, intarcarea aduce odata cu ea mult mai multa libertate si flexibilitate, dar si marea realizare a faptului ca cel mic atinge un prag major. Pe de alta parte, alaptatul este o activitate intima, care favorizeaza o legatura puternica dintre mama si copil – si unele mame renunta destul de greu la asta.

Sa te astepti la un intreg amalgam de emotii si sa intelegi ca, de asemenea, si copilul tau le are. Dar sa retii ca vor fi alte nenumarate cai sa-ti hranesti copilul in zilele ce vor urma.

Usureaza tranzitia

Pentru a face schimbarea mult mai usoara pentru amandoi:

  • Antreneaza-ti copilul in activitati distractive sau la o plimbare atunci cand intentionezi sa-l hranesti.
  • Evita sa stai in pozitiile pentru hranit sau sa porti hainele specifice alaptarii
  • Amana intarcarea daca bebelusul tau incearca sa se adapteze la alte schimbari. Nu este o idee buna sa incerci sa-l intarci cand este cu bona sau cand ii ies dintii.
  • Daca este mai mic de 1 an, incearca sa folosesti o sticla sau o cana cand vrei efectiv sa-l hranesti. Pentru un copil mai mare, incearca niste gustari sanatoase, ofera-i o cana sau alinta-l in momentul potrivit.
  • Incearca sa-ti schimbi rutina zilnica, astfel incat sa te preocupe altceva in timpul orelor de alaptat.
  • Cand vine ora obisnuita pentru alaptat, cere ajutorul partenerului tau pentru distragerea atentiei bebelusului
  • Daca bebelusul tau incepe sa aiba un obicei confortabil, ca de exemplu suptul degetului sau sa devina atasat de o patura protectoare, nu-l descuraja. Copilul poate incerca sa se adapteze la schimbarile emotionale ale intarcatului.

Cat de mult este prea mult

Unii experti considera ca nu este nimic rau sa alaptezi un copil pana cand merge la cresa sau in perioada prescolara, atat timp cat si mama, si copilul se simt confortabil. Oricum, intarcarea poate deveni uneori dificila pe masura ce copilul creste, de vreme ce au devenit atat de atasati de alaptare.

Este de asemenea important sa retii ca bebelusii cu varste de peste 6 luni ar trebui sa primeasca hrana solida alaturi de lapte de la san. Dupa varsta de 1 an, laptele de la san singur nu ofera toti nutrientii de care are nevoie un copil pentru cresterea sa. Hrana solida trebuie sa constituie o parte obisnuita din dieta zilnica.

De indata ce incepi sa-l intarci, retine ca cel mic are nevoie sa se acomodeze cu bautul din cana. Asa ca fii rabdatoare in timp ce micutul tau incepe sa exploreze lumea mancarii.

Sursa: kidshealth.org

 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Cezarina Ionela
Incarca mai multe articole in Alaptare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Hranirea la san a copilului influentata de un factor la care nu te-ai gandit niciodata. Iata ce spun specialistii!

Un nou studiu realizat de catre Clinica Cleveland din Ohio si publicat in „Journal f…