Home Mama si tata Mamici Preconceptia Insarcinata dupa 35 de ani – riscuri

Insarcinata dupa 35 de ani – riscuri

6 minute de citit

ai ramas insarcinata dupa 35 de aniStim ca este mult mai bine sa devii mama inainte de a implini varsta de 35 de ani. Dar, in cazul in care conditiile economice sau alte situatii personale nu au permis sa se intample astfel, nu trebuie sa intri in panica. Riscurile despre care se tot vorbeste ca ar exista in cauza unei femei care ramane insarcinata dupa 35 de ani sunt adesea exagerate. Daca femeia este sanatoasa, riscurile sunt aproape inexistente.

Autor: Claudia Ilies

Bineinteles ca, din punct de vedere medical, o sarcina a unei gravide care a ramas insarcinata dupa 35 de ani este asociata cu anumite riscuri. Dar trebuie sa tinem cont de starea de sanatate a mamei, nu varsta trebuie sa fie principalul factor care trebuie luat in considerare.

Daca ai ramas insarcinata dupa 35 de ani

Studiile efectuate au aratat ca o femeie care ramane insarcinata dupa 35 de ani are mai multe sanse de a se confrunta cu anumite probleme de sanatate printre care diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau placenta praevia. Toate acestea necesita o monitorizare atenta pentru ca pot avea consecinte grave asupra sarcinii. Dar cazurile in care o femeie care ramane insarcinata dupa 35 de ani este afectata de aceste probleme nu sunt foarte multe si nu trebuie sa te gandesti ca ti se va intampla asta.

Tehnicile medicale moderne reusesc sa tina sub control astfel de situatii, daca acestea apar, chiar si la o femeie care a ramas insarcinata dupa 35 de ani. Trebuie sa mergi regulat la control si sa respecti cu strictete sfaturile medicilor: daca ai diabet sa tii dieta potrivit recomandarilor, astfel incat sa reduci riscurile pentru tine si bebelusul tau.

Anomalii genetice – dupa 38 de ani

Daca ai mai mult de 38 de ani exista riscul anomaliilor genetice, astfel ca este recomandat sa faci anumite teste genetice inainte de a ramane insarcinata. Anomaliile cromozomiale sunt principala cauza de avort spontan, risc care este mai crescut dupa 35 de ani.

Daca te-ai hotarit sa dai nastere unui bebelus, inainte de a ramane insarcinata sfatuieste-te cu doctor ginecolog care iti va recomanda analizele necesare pentru a inlatura riscurile posibile. Un istoric familial din partea ambilor viitori parinti pot ajuta in stabilirea factorilor de risc. Aceasta poate fi oportuntatea perfecta de a afla daca esti pregatita fizic pentru o sarcina.

Din pacate, dupa 35 de ani, femeile raman mai greu insarcinate, intrucat fertilitatea maxima a femeii este intre 20 si 24 de ani. Pentru femeile cu varste intre 35 si 39 de ani, fertilitatea poate scadea cu 25%, iar probabilitatea aparitiei unei sarcini dupa varsta de 35 de ani este de 70% intr-un interval de 12 luni si de 50% dupa 38 de ani.

Daca va doriti un bebelus si aveti deja mai multe luni de incercari nereusite, este cazul sa cereti ajutorul unor specialisti in fertilitate, intrucat chiar si in cazul tehnicilor de fertilizare in vitro (FIV), sansele de a concepe scad odata cu varsta.

Odata ce te-ai asigurat ca nu exista riscuri medicale si ai adoptat un regim de viata sanatos, pregateste-te emotional si financiar sa oferi sprijin copilului tau, cel putin in urmatorii 18 ani.

Multe femei care au ramas insarcinate dupa 35 de ani au avut parte de o sarcina minunata si au fost capabile sa isi primeasca bebelusul in cea mai buna forma. Acesta e inca un lucru care demonstreaza faptul ca poti avea un copil sanatos si daca ramai insarcinata dupa 35 de ani.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Preconceptia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Despre fertilitate si dezvoltarea fatului, cu Dr. Silviu Istoc

Numarul femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate si nu reusesc este in continua cres…