Problema infertilitatii e din ce in ce mai intalnita in special dupa varsta de 35 de ani. Amanarea conceperii unui copil pana dupa aceasta varsta poate avea ca efect si greutatea in obtinerea unei sarcini. Insa, noile proceduri medicale, printre care se numara si FIV (fertilizarea in vitro), pot reprezenta un ajutor nesperat prin care cuplurile infertile pot sa devina partinti.
Despre FIV si infertilitate ne vorbeste in interviul de mai jos Dr. Chirita Viorica, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare reproducere umana asistata, medic al Retelei Medicale Wellborn.
1. Care sunt riscurile obtinerii sarcinii dupa varsta de 40 de ani?
Dupa varsta de 35 de ani, fertilitate femeii incepe sa scada. Ovocitele femeii (celulele reproducatoare feminine) au calitate scazuta, iar calitatea si cantitatea lor scade o data cu inaintarea in varsta. Dupa 40 de ani, o mare parte dintre acestea sunt genetic afectate, de aceea, obtinerea unei sarcini viabile dupa 40 de ani este problematica. O data obtinuta sarcina la aceasta varsta, principalul risc este acela ca embrionul sa fie genetic afectat.
Cele mai multe sarcini cu embrioni afectati genetic sunt urmate de avortul spontan, de aceea riscul de avort spontan la peste 40 de ani este mare. Asupra mamei, riscurile unei sarcini la peste 40 de ani sunt multilple: nasterea prematura, hipertensiune indusa de sarcina, diabet gestational, defecte de placentatie.
2. Prin FIV se poate face selectia emrionilor fara probleme genetice, astfel eliminandu-se risul de malformatii genetice?
Dupa obtinerea embrionilor in cadrul unei procedure de FIV, se pot analiza dpdv genetic emrionii. Analiza se numeste diagnostic preimplantational (PGS, PGD) , se poate realiza in diverse stadii de evolutie a embrionilor. Rezultatul analizei arata care dintre embrionii obtinuti prin fertilizare in vitro este normal genetic.In felul acesta, se transfera doar embrionii fara anomalii genetice, eliminandu-se riscul de malformatii genetice pe sarcina obtinuta astfel.
Ovocitele cu defecte genetice, o consecinta a „imbatranirii” organismului.
3. Ar trebui facute teste genetice dupa anumita varsta, inainte de a lua decizia de a face un copil?
Asa cum am zis, dupa varsta de 40 de ani incidenta defectelor genetice aparute la jivelul embrionilor este mare. Acest lucru e cauzat, in principiu, de defectele genetice ale ovocitelor. Totusi, daca ovocitele exprima defecte genetice, acest fapt nu e cauzat de faptul ca femeile au un material genetic afectat, ci este doar o consecinta a „imbatranirii” organismului.
De aceea, in afara cazului cand in familie exista anomalii genetice confirmate sau istoric de boala abortiva in cuplu, nu sunt necesare testarile genetice ale viitorilor parinti.
Un embrion anormal genetic rareori duce la obtinerea unei sarcini.
4. Exista o pregatire speciala pe care trebuie sa o faca o femeie de peste 40 de ani daca doreste sa conceapa?
Pregatirea consta in analize uzuale (hemograma, analize de biochimie, analize virale, complex TORCH, analize vaginale). La aceasta varsta, este importanta testarea statusului hormonal al ovarelor si a hormonilor care influenteaza activitatea ovarelor: FSH, LH, estradiol, progesteron, prolactina, TSH, AMH. Prin aceste analize, ne putem edifica asupra rezervei ovariene de moment.
Pregatirea pentru o sarcina implica si un stil de viata echilibrat si o alimentatie sanatoasa. Se pot indica suplimente alimentare, care sa pregateasca corespunzator corpul pentru o sarcina.
5. Care sunt cauzele nereusitei procedurii de FIV? Ce influenteaza succesul acestei proceduri?
Cea mai freceventa cauza pentru esecul unui FIV este reprezentata de malformatiile genetice ale embrionilor. Procentul embrionilor anormali genetic este in crestere o data cu varsta. Un embrion anormal genetic rareori duce la obtinerea unei sarcini.
Alte cauze tin de receptivitatea endometrului (mucoasa uterina, locul in care se implanteaza embrionii), de factori imunologici, de afectiuni inflamatorii ale cailor genitale (hydrosalpinx), de procese infectioase locale, uterine.
In medie, sunt necesare 3 poceduri de FIV pentru obtinerea unei sarcini
6. Care e numarul mediu de cicluri FIV in urma carora se obtine o sarcina viabila?
Societatea Europena de Reproducere Umana Asistata a publicat o sansa de reusita medie la FIV pe Europa de pana in 40%, deci, in medie, sunt necesare 3 poceduri de FIV pentru obtinerea unei sarcini. Aceasta statistica este una generala. Bineinteles, cauza pentru care se recurge la FIV este foarte importanta.
Sunt numeroase paciente care reusesc obinerea unei sarcini de la primul ciclu de FIV, asa cum sunt paciente care fac mai mult de 3 proceduri de FIV si nu reusesc sa ramana insarcinate.
Daca istoricul de incercari este indelungat, se recurge tot la FIV.
7. Cat de repede se recurge la FIV? Este luata in calcul doar ca ultima solutie atunci cand celelalte tratamente au esuat?
Depinde de cauza si durata infertilitatii. Exista anumite situatii in care, pentru conceptie, punem indicatia initiala de FIV: trompe uterine blocate sau excizate chirurgical, endometrioza avansata, grad 3-4, varsta partenerei peste 38 de ani, spermograma cu parametrii foarte afectati.
Exista si situatii cand, aparent, pacientii nu au nicio problema, dar nu reusesc obtinerea unei sarcini. Si in aceste situatii, daca istoricul de incercari este indelungat, se recurge tot la FIV.
In general, daca timpul ne permite, timp insemnand varsta partenerei, lucrurile se iau treptat si preferam ca FIV sa fie ultima varianta pentru obtinerea unei sarcini.
Embrionii se pot pastra pe o perioada de 10 ani.
8. Se pot congela embrionii pentru a fi folositi la un posibil viitor FIV, daca cel actual esueaza? Pentru cat timp se pot congela?
Dintr-un proces de FIV se obtine un numar de embrioni. In functie de istoricul cuplului, de varsta pacientei si de calitatea embrionilor, se transfera in cavitatea uterina un numar de embrioni.
Restul embrionilor calitativi se crioprezerva si pot fi folositi ulterior la un alt transfer de embrioni, in caz de esec sau in cazul in care cuplul mai doreste o sarcina. Embrionii se pot pastra pe o perioada de 10 ani.
9. Ce presupune FIV si cati pasi/cate proceduri implica?
Procedura de FIV se incepe la menstra, printr-o serie de 8-12 zile de injectii (in functie de protocol ales) facute in fiecare zi, acasa. Pe parcursul acestor zile, pacienta vine la 3-4 ecografii de monitorizare. Urmeaza apoi punctia ovariana, interventie realizata cu anestezie generala, prin care sunt extrase ovocitele.
Ovocitele vor fi fertilizate in laborator si dupa un numar de zile (in functie de numarul si calitatea embrionilor obtinuti) are loc transferul embrionilor in cavitatea uterina, procedura nedureroasa, realizata fara anestezie.
Dupa 14 zile de la punctia ovariana se recolteaza o analiza de sange, beta HCG, care va arata daca pacienta este sau nu insarcinata.
Despre Dr. Chirita Viorica
Dr. Chirita Viorica, medic primar obstetrica-ginecologie
Supraspecializare reproducere umana asistata
Medic al Retelei Medicale Wellborn