Infectiile urinare sunt des intalnite in sacina si tocmai pentru ca acestea pot sa aiba o influenta negativa asupra sarcinii si a nasterii, e important sa fie identificate din timp si tratate corespunzator. Tocmai de aceea, am discutat cu Simona Banciu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, MedLife Brasov, despre infectii urinare, cauze ale aparitiei acestora, simptome, optuni de tratament si despre cum influenteaza acestea sarcina, nasterea si bebelusul.
Infectiile urinare in sarcina – simptome, cauze, tratament
Avortul, greutate redusa a fatului la nastere, ruptura prematura a membranelor, nasterea prematura – principalele complicatii pe care infectiile urinare netratate le pot genera.
Cum influenteaza infectiile urinare sarcina si dezvoltarea fatului?
In primul rand, se poate spune ca sarcina in sine predispune catre infectie urinara, datorita modificarilor ce se produc la nivelul aparatului urinar, acestea fiind influentate de activitatea hormonala specifica. Infectiile urinare joase netratate in sarcina pot conduce catre pielonefrita (infectia rinichilor) si complicatii precum avortul, greutate redusa a fatului la nastere, ruptura prematura a membranelor, nastere prematura. Din aceste motive, in sarcina urocultura se indica de rutina in fiecare trimestru de sarcina, pentru depistarea si tratarea infectiilor urinare.
Cum influenteaza infectia urinara nasterea?
Dupa cum am precizat inainte, infectiile urinare netratate cresc rata nasterilor premature.
Cea mai frecventa cauza a cistitei este cea infectioasa – bacteriana, dar exista si cauze neinfectioase.
Care e diferenta dintre cistita si infectie urinara? Care sunt cauzele aparitiei si cum pot fi prevenite?
Cistita reprezinta inflamatia de orice cauza a vezicii urinare, iar infectia urinara reprezinta prezenta germenilor patologici la nivelul tractului urinar.
Cea mai frecventa cauza a cistitei este cea infectioasa – bacteriana, dar exista si cauze neinfectioase, care pot produce inflamarea vezicii urinare: prezenta microlitiazei/litiaza renala, contactul sexual frecvent si/sau violent, utilizarea diafragmei contraceptive, utilizarea anumitor produse de igiena iritante, scaderea secretiei de mucus, atrofia mucoasei vaginale in menopauza, prezenta unui cateter urinar, radioterapia.
Infectia urinara apare atunci cand bacteriile patrund in uretra si se inmultesc. Cel mai comun agent patogen implicat este Escherichia Coli, dar pot fi implicate orice tip de bacterii. Sursa bacteriilor este adeseori tractul gastrointestinal sau vaginal.
Factorii favorizanti de aparitie a infectiilor urinare sunt reprezentati de:
- Conditiile anatomice (uretra scurta a femeilor fata de barbati duce la o crestere a incidentei la femei fata de barbati)
- Consumul redus de lichide
- Amanarea urinarii favorizeaza inmultirea germenilor
- Litiaza aparatului urinar favorizeaza adeziunea bacteriilor
- Menopauza
- Diabetul care prin prezenta glucozei in urina favorizeaza inmultirea germenilor
- Sarcina prin modificarile aparatului urinar si mediul hormonal
Exista cateva masuri ce pot ajuta la preventie:
- Consumul unor cantitati crescute de lichide
- Dupa urinare, stergerea zonei se va face din fata catre spate pentru a scadea transferul bacteriilor de la intestin in vagin si uretra
- În timpul actului sexual, pentru a scadea iritatia uretrala, este necesara o lubrifiere adecvata
- Mictiunea dupa actul sexual este o metoda buna de preventie
- Pentru igiena zonei, se folosesc sapunuri neutre, fara parfum si nu se foloseste deodorant sau pudra de talc
- Lenjeria de corp trebuie sa fie din bumbac si se evita purtarea hainelor stramte.
Care e diferenta dintre cistita bacteriana si nebacteriana? Care sunt cauzele aparitiei si care pot fi optiunile de tratament?
Cistita bacteriana reprezinta inflamatia vezicii urinare cauzata de infectie in timp ce cea nebacteriana este cauzata de factori neinfectiosi (am enumerat mai sus cauzele de aparitie).
Optiunile de tratament includ administrarea de antibiotice, medicamente antiinflamatorii, analgezice, terapie complementara.
Alimentatia poate influenta aparitia infectiilor urinare? Cum?
Nu exista un regim alimentar care sa vindece infectiile urinare, insa alimentele pot modifica pH-ul urinii, lucru care poate duce catre multiplicarea germenilor si/sau aparitia infectiilor urinare recidivante.
Consumul unor cantitati crescute de lichide va duce la o golire frecventa a vezicii urinare, lucru ce va facilita eliminarea germenilor patologici din vezica.
Este recomandat sa se evite consumul de alcool, cofeina, bauturi energizante, alimente acide sau foarte picante deoarece acestea pot fi considerate iritante ale tractului urinar.
Produsele fitofarmaceutice pe baza de merisor ca tratament complementar cresc eficienta tratamentului specific si scad riscul recidivei infectiei urinare. Este dovedit stiintific ca proantocianidele continute de extractul de merisor inhiba adeziunea bacteriilor si blocheaza inmultirea lor.
Probioticele pot fi de folos pentru restabilirea echilibrului bacterian natural si astfel pentru prevenirea recidivelor.
Datorita faptului ca prezenta glucozei in urina favorizeaza multiplicarea germenilor, este rezonabila recomandarea de a limita consumul de zahar.
Care pot fi complicatiile infectiilor urinare izolate sau recurente?
Infectia urinara joasa (cistita) poate duce catre ascensionarea germenilor in rinichi, cu aparitia pielonefritei acute. Pielonefrita este o complicatie medicala importanta deoarece poate duce la abcese renale, septicemie, pana la deces.
Infectiile urinare recurente pot duce la aparitia cistitei interstitiale (inflamarea cronica a vezicii urinare), iar, mai departe, disfunctia cronica a aparatului renal poate duce catre insuficienta renala cronica, fapt ce conduce la obligativitatea efectuarii dializei.
Dr. Simona Banciu
Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie
MedLife Brasov