Home Copii Infectiile respiratorii virale care pot aparea la copii in sezonul rece

Infectiile respiratorii virale care pot aparea la copii in sezonul rece

6 minute de citit

Odata cu venirea sezonului rece aparitia infectiilor respiratorii virale creste tot mai mult in randul copiilor, indiferent de varsta. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca acestia au o imaturitate a sistemului imunitar ce se caracterizeaza prin anticorpi insuficienti, iar caile aeriene superioare fiind mai mici ca ale unui adult se pot inflama si obtura mult mai usor.

Pentru a preveni aceste afectiuni, dar si pentru a sti cum sa le depistezi si sa le tratezi este necesar sa stii ce reprezinta acestea si care sunt simptomele pe care le pot da. Este important sa acorzi o atentie speciala sanatatii copiilor tai in aceasta perioada. In cazul in care te confrunti chiar tu cu infectii respiratorii virale va fi necesar sa te protejezi in prezenta acestora purtand o masca si o viziera medicala.

Ce sunt mai exact infectiile respiratorii virale

In cazul acestor infectii respiratorii sunt afectate caile respiratorii si plamanii de catre un virus cum ar fi cel gripal, respirator sincitial, paragripal, adenovirus, rinovirus etc. In aceste categorii de infectii respiratorii virale intalnim: gripa, raceala sau bronhiolita. Racelile comune sunt provocate de catre rinovirus, insa au posibilitatea sa se modifice genetic. Acestea pot fi dobandite atat de adulti, cat si de copii, simptomele fiind diferite in functie de capacitatea organismului de a lupta.

Simptome infectii virale respiratorii la copii

Manifestarile clinice sunt comune pentru toate tipurile de virusuri si sunt urmatoarele: tuse, stranut, febra, rinoree si modificarea starii generale. Daca apar aceste simptome este necesar sa mergi la medic pentru a putea evalua starea de sanatatea a copilului si pentru a pune diagnosticul de infectie respiratorie virala.

Pe langa acestea se mai pot adauga si urmatoarele simptome la care parintii trebuie sa fie atenti: copilul respira repede, nu se mai joaca, vorbeste greu – in cazul copiilor mai mari – iar in cazul sugarilor sunt foarte linistiti, se aude un sunet in respiratie.

Pentru copiii mici simptomele pot fi mai acute si prelungite, imunitatea fiind mult mai scazuta. Intre zilele 2-4 de la debut simptomele vor avea un varf al evolutiei iar scaderea va aparea intre zilele 10-14. In cazul unor copii, poate sa persiste tusea pana la patru saptamani.

Este foarte important sa monitorizezi starea de sanatate a copilului in cazul in care se confrunta cu o infectie respiratorie, deoarece in cazul nou-nascutilor poate sa creeze dificultati de respiratie. Totodata, infectiile virale nu se trateaza cu antibiotice. Acestea se folosesc doar in cazul infectiilor bacteriene. Doar un medic ii va putea prescrie tratamentul potrivit, in general in functie de simptomele avute.

Cele mai comune infectii virale respiratorii intalnite la copii

Raceala comuna este determinata de unul dintre cele peste 200 de virusuri ce o pot provoca. Aceasta poate sa apara la orice varsta in special in sezonul rece precum toamna sau iarna. Simptomele aparute pot fi mai usoare sau mai severe iar modul de raspandire se realizeaza prin contact direct cu secretiile respiratorii. Racelile dureaza aproximativ zece zile iar febra nu trebuie sa dureze mai multe de trei zile.

Desigur, pot exista si complicatii in cazul racelilor ce pot include afectiuni ale urechilor, sinusurilor, ochilor sau plamanilor. De aceea trebuie oferit un tratament chiar de la debutul simptomelor si urmarita evolutia racelii.

Bronhiolita este un tip frecvent de infectie respiratorie intalnita la copii de 6 luni, foarte rar intalnita dupa varsta de doi ani. Simptomul principal este acea respiratie suieratoare iar virusul respirator poate fi dobandit chiar si in lunile de vara. In cazul complicatiilor frecvente care pot aparea sunt cele de la nivelul urechii.

O alta afectiune virala respiratorie intalnita la copii in sezonul rece este laringotraheobronsita. Aceasta apare in special la copiii foarte mici si poate dura aproximativ sase zile. Simptomele precum raguseala si tusea zgomotoasa se agraveaza pe timpul noptii iar in general copiii sunt foarte contagiosi.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Irina Stroe
Incarca mai multe articole in Copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Micutul tau vrea sa fie antreprenor? Cum il poti sustine

Te gandesti ca micutul tau ar putea avea spirit antreprenorial? Poate a inceput inca in ju…