Home Copii Incalcarea regulilor. De ce sunt copiii rebeli?

Incalcarea regulilor. De ce sunt copiii rebeli?

13 minute de citit

Procesul de dezvoltare a unui copil este foarte complex. Caracterul si deprinderile pe care si le va forma cel mic, depind, in mare masura, de noi, adultii. Iata de ce este foarte important sa-i oferim micutului un mediu sanatos si sigur, stabilindu-i totodata anumite norme si limite.

Din discutiile cu mai multe mamici, am incercat sa aflam daca au adoptat reguli in legatura cu copii lor si cand au inceput sa le introduca in rutina.

 

Doina Renita: „Am stabilit reguli din momentul cand copilul a prins a le pricepe (ne jucam doar in aceasta camera; mancam doar in bucatarie, la masa; coloram doar asezati pe scaun, etc). Aceleasi reguli le urmam si noi, ceilalti membri ai familiei. Treptat am mai schimbat din ele. Rar de tot le incalcam. Si da, e nevoie sa explic si sa repet de muuuuulte ori.”

Luminita Rusu: „Aceste „reguli” sunt diferite de la familie la familie, si e firesc sa fie asa. Daca pentru mine a fost ok ca, la un an si jumatate, copilasul meu sa se joace cu toate oalele din bucatarie, pentru altcineva nu e normal. De limite avem nevoie. Dar cred ca trebuie sa le punem cu blandete si rabdare. Or, ele vor fi testate de cel putin 543677654 de ori de catre copiii nostri.”

Catalina Racovita: „Nu reusesc nici eu sa-mi respect regulile propuse, de aceea nici fetei nu pot sa i le impun. Ma bucur ca are deja formate cateva principii sanatoase de viata. Are sportul de care e pasionata si care o ajuta sa-si elimine excesul de energie. In rest, daca e vorba de careva sarcini prin casa, cu greu, dar le indeplineste.”

Si daca in mediul familial copiii pot fi mai liberi in actiuni si manifestari, in societate regulile si limitele sunt indispensabile. De aceea am fost curiosi sa aflam parerea unui pedagog referitor la disciplina copiilor. Or, dupa cum bine stim, viata de profesor nu consta doar in buchetele de flori de la Primul sunet si-n poeziile de multumire de la sfarsitul anului scolar. Fara un set de reguli stabilite si respectate, anul scolar ar fi un adevarat chin atat pentru pedagogi, cat si pentru elevi.

Natalia Bzovaia, pedagog:

– Cand trebuie sa stabilim copiilor reguli de disciplina?

Regulile se introduc, in mare parte, din momentul cand copilul nu mai sta in patut, dar deja se misca prin casa cercetand lumea. Regulile pot fi diferite, totul depinde de familie, traditii, cultura si tara. Deci ce este admisibil in Germania este inadmisibil in Japonia. La fel si la doua familii vecine. In prima – copilul isi poate lua singur din frigider ce doreste si cand doreste, in alta – nu se mananca intre mese. In una – copilul are voie sa sara pe pat (argumentul parintelui ar fi ca cel mic se distreaza, se dezvolta), iar in alta este strict interzis acest lucru (pentru ca e urat sau pentru ca poate strica patul). Deci fiecare familie stabileste regulile sale. Regulile universale ar fi cele ce tin de siguranta copilului, de exemplu nu are voie sa bage nimic in priza, sa se joace cu medicamentele sau obiectele ascutite, sa alerge pe carosabil.

– Ce strategii ar trebui sa urmam in procesul de disciplinare a copilului?

Toata lumea care traieste in acelasi spatiu cu copilul trebuie sa respecte aceleasi reguli. Familia discuta si elaboreaza un set unic de reguli. Daca bunica permite copilului sa sara pe pat, iar mama – nu, copilul, cel mai probabil, va sari cand nu-l vede mama. Regulile de baza (ce tin de siguranta) nu se incalca, dar se pot face exceptii la altele. De exemplu: copilul se culca in fiecare seara la aceeasi ora, dar de Revelion sau de o alta sarbatoare se poate culca mai tarziu.

– Ce metode putem utiliza in legatura cu copiii rebeli, care nu accepta limite si constrangeri?

Copiii nedisciplinati nu au nici o vina. Adultii nu sunt perseverenti in actiunile lor, cedeaza la capricii, renunta sau schimba mereu regulile. In acest caz, se discuta „legile” casei, se stabilesc pedepsele pentru cei care nu le respecta si – aici vine partea cea mai grea – adultii trebuie sa fie perseverenti, sa respecte ei insisi regulile si intelegerea. Scenariul ar fi cam acesta: copilul a incalcat regula, drept pedeapsa – nu are voie sa se joace in telefon. Parintele e ocupat, are oaspeti, e implicat intr-o conversatie. Anume in acest moment copilul o sa-l sacaie ca vrea telefonul. Cel mai des, adultul cedeaza si ii da telefonul, doar sa fie liniste.

– Ar trebui recompensata respectarea regulilor?

Respectarea regulilor e ceva normal, deci nu cred ca ar trebui cumva de recompensat. Asta se face si atat! Altfel aducem la negocieri, la un fel de dresare.

– Copil disciplinat inseamna copil cuminte si ascultator?

Totul depinde de ce sens pune fiecare in cuvantul „cuminte”. Daca respecta oamenii, regulile si legea – atunci, da, copil cuminte inseamna copil disciplinat. Daca e sa faca ce vrea adultul si cand vrea el, atunci nu putem spune ca aceste doua notiuni sunt sinonime.

 

De ce sunt copiii rebeli?

 

Cauta atentie

Copiii isi folosesc comportamentul pentru a arata ce simt si ce gandesc. Adesea ei nu sunt capabili sa-si verbalizeze frustrarile si incearca sa ne comunice ceva prin gesturi si atitudine: arunca mancarea, strica jucariile, isi lovesc fratii, tipa, e.t.c. Copiii incalca in mod constient regulile stabilite de adulti, in incercarea de a le capta atentia. Astfel, atunci cand stabiliti ce strategie disciplinara sa utilizati, luati in considerare posibila cauza fundamentala a acelei situatii. Ignorarea comportamentului negativ si aprecierea comportamentului pozitiv este una dintre cele mai bune modalitati de a trata comportamentele care cauta atentie.

Copiaza pe altii

Copiii invata sa se comporte urmarind pe altii. Ei memorizeaza foarte repede si le place sa imite comportamente vazute la parinti, la semenii lor sau la televizor. Prezentati-i copilului modul potrivit de a se comporta in diferite situatii.

Testeaza limite

Cand ati stabilit reguli si le-ati spus copiilor ce nu li se permite sa faca, adesea ei incearca sa vada daca ati fost seriosi. Ei testeaza limitele doar pentru a afla care vor fi consecintele daca vor incalca acele reguli. Stabiliti limite clare si explicati consecintele consecvente. Daca cei mici inteleg ca exista o mica sansa ca ei sa poata obtine ceva, o vor incerca neaparat. Daca nu cedati si le aratati ca vor trebui sa suporte urmari de fiecare data cand incalca o regula, mai devreme sau mai tarziu, se vor conforma.

Lipsesc abilitatile

Uneori problemele de comportament provin din lipsa de competente. Un copil care nu are abilitati sociale poate lovi un alt copil pentru ca doreste sa se joace cu aceeasi jucarie. Un copil care nu e invatat sa gaseasca solutii in diverse situatii nu poate face curat in odaia lui pentru ca nu stie unde sa-si depoziteze jucariile. Atunci cand copilul greseste, in loc sa-l pedepsiti, invatati-l ce sa faca. Aratati-i alternative la comportamentele gresite, pentru a putea invata din propriile lui greseli.

Vor sa fie independenti

Copiii pot deveni rebeli in incercarea de a arata adultilor ca pot gandi si singuri, ca pot lua decizii de sine statatori. Acestia vor incalca regulile in mod intentionat, pentru a le demonstra parintilor ca nu pot fi fortati sa faca ceva, daca ei nu doresc asta. Oferiti copilului optiuni adecvate. Intrebati-l, de exemplu: „Vrei sa dai cu aspiratorul sau sa aranjezi hainele?”. Spuneti-i: „Decide tu cand vrei sa termini curatenia. Imediat ce finisezi treaba, poti lua tableta”. Oferirea unei libertati corespunzatoare varstei va satisface nevoia copilului de a fi independent.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Ugg – incaltamintea de iarna perfecta pentru copii

Odata cu sosirea sezonului rece devine prioritara gasirea incaltamintei potrivite pentru c…