Home Copii Bebelusi Ingrijire Iluminarea adecvata a camerei – un detaliu care contribuie la bunastarea si sanatatea vederii copiilor

Iluminarea adecvata a camerei – un detaliu care contribuie la bunastarea si sanatatea vederii copiilor

6 minute de citit

Calitatea luminii poate afecta sanatatea ochilor, bunastarea si performantele, fiind extrem de importanta pentru cei mici, care sunt inca in crestere. Exista studii care evidentiaza legatura dintre lumina slaba si miopia la copii, asa ca iluminarea camerei lor este un lucru extrem de important.

Copiii petrec foarte mult timp in camerele lor si, de aceea, iluminarea ar trebui sa fie corect realizata astfel incat cel mic sa beneficieze de lumina suficienta si confortabila pentru ochi. Iata cateva reguli de care ar trebui sa tii cont pentru a asigura iluminarea corecta in camera celor mici!

Lumina naturala in camera copiilor este esentiala

Daca in camera celor mici este atat de intuneric incat trebuie sa aprinzi lumina chiar si ziua, trebuie neaparat sa faci schimbari. Ideal este sa alegi pentru ei o camera cu ferestrele orientate spre sud sau est. Daca nu este posibil, iar ferestrele sunt orientate catre vest sau nord, trebuie sa permiti luminii naturale sa intre cat mai mult posibil in interior.

Pentru a nu bloca razele soarelui, evita sa asezi piese de mobilier in dreptul ferestrelor. Inlocuieste perdelele opace cu perdele transparente si, pentru a regla nivelul de lumina naturala, foloseste jaluzele semiopace. In camerele cu lumina naturala redusa, deficitul poate fi compensat prin vopsirea peretilor si a tavanului cu o vopsea reflectorizanta. Alege o nuanta discreta si placuta ochiului precum verde pal sau galben lamaie.

Iluminarea artificiala in camera copiilor

Lumina artificiala trebuie sa fie uniforma si sa lumineze in intregime camera copiilor, astfel incat sa nu formeze umbre si zone in care cel mic nu are vizibilitate si se poate impiedica. Amplasarea surselor de lumina este conditionata si de mobilier si, pentru a gasi pozitiile optime, poti face un experiment simplu. Ia o lampa portabila si plimba-te cu ea prin camera pentru a stabili in ce locuri lumina se imprastie mai bine.

Intr-o camera cu suprafata sub 20 mp este suficient un singur corp de iluminat montat pe tavan, in centru, cu capacitatea de 200 de lux. In camerele mai mari, insa, va trebui sa adaugi in colturile camerei corpuri de iluminat suplimentare precum aplicele de perete, spoturile sau veiozele. Din nou, iluminarea totala a camerei nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 de lux.

Corpuri de iluminat suplimentare in zonele functionale

Copiii care merg la scoala, studiaza si fac teme au nevoie de o sursa de lumina suplimentara pe birou. Cea mai potrivita este lampa de birou cu abajur si picior reglabil care creeaza un flux directionat de lumina.

In cazul copiilor mici, in loc de o lampa de birou este necesara o lampa de noapte cu putere mica de pana la 10 W. Alege un model care se poate monta pe perete si nu este la indemana copilului.

Iluminatul ambiental din camera copiilor

Daca vrei sa creezi in camera copiilor o atmosfera fermecatoare, poti folosi benzile LED flexibile. Acestea pot fi montate pentru a evidentia elementele decorative precum nisele sau imaginile dragute din camera. Pentru a nu risca sa devina deranjant si a mentine o atmosfera relaxanta si placuta in camera, iluminatul ambiental trebuie realizat cu masura si este suficient sa subliniezi unul sau doua detalii.

Nu uita de regulile de siguranta

Iluminarea in camera copiilor trebuie sa fie adecvat realizata, dar si sigura. In camerele cu copii mici este recomandat sa folosesti copuri de iluminat care nu se pot sparge, precum cele cu abajur din plastic sau din metal. De asemenea, toate cablurile trebuie mascate. Astfel, nu numai ca este eliminat riscul ca cei mici sa se impiedice de cabluri, dar va fi si mai usor sa mentii curatenia si camera va arata mai ordonat.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Incarca mai multe articole in Ingrijire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Cum să ai grijă de dantura copilului tău: Sfaturi și trucuri pentru o igienă orală sănătoasă

Igiena bucală are o influență majoră asupra sănătății generale a organismului, deoarece di…