Atunci cand apare un copil pe lume trebuie sa ne indreptam toata atentia asupra lui si cum putem face asta mai bine decat daca stam permanent cu el. Statul ofera posibilitatea de a obtine un concediu pentru cresterea copilului atat mamei, cat si tatalui pe o perioada de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. Pe toata acesta perioada de concediu de crestere a copilului parintele beneficiar are dreptul la o suma de bani prevazuta de lege care poarta numele de indemnizatie de crestere copil.
Cine poate beneficia de indemnizatie de crestere copil?
Primul lucru pe care trebuie sa il stii referitor la indemnizatia de crestere copil este faptul ca pentru a beneficia de aceasta trebuie sa fi realizat venituri impozabile in ultimii 2 ani inainte de data nasterii timp de cel putin 12 luni. Veniturile poti fi obtinute din:
- salarii
- venituri din activitati independente
- din drept de proprietate intelectuala
- activitati agricole
- solicitantul si-a insotit sotul/sotia in misiuni permanente in strainatate
- concediu fara plata pentru participare la cursuri de formare profesionala cu acordul angajatorului
- in termen de 60 de zile de la absolvirea unor cursuri de zi in invatamantul universitar cu examen de diploma licenta
- concediu medical, somaj, pensie de invaliditate
Persoanele care pot beneficia de indemnizatie sunt:
- oricare dintre cei doi parinti
- oricare dintre cei doi soti caruia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei
- persoana care are copilul in plasament
- persoana numita tutore
- asistentul maternal profesional
A existat insa o problema intre 23 martie si 16 septembrie 2018 in vederea acordarii indemnizatiei pentru crestere copil in cazul persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor. In urma unor modificari fiscale din prima parte a anului persoanele care aveau aceste tipuri de venituri nu au putut sa se incadreze pentru a primi indemnizatia pentru cresterea copilului. Ulterior a aparut o ordonanta de urgenta nr. 81/2018 in care s-a remediat aceasta situatie, cei care nu au beneficiat de pe urma acestor venituri pot obtine diferentele de bani pana la finalul anului.
Daca iau somaj pot sa primesc indemnizatie de crestere a copilului?
Somajul este o forma de venit care da dreptul la concediu si la indemnizatie de crestere a copilului. Asadar, poti sa beneficieze de indemnizatie de crestere a copilului daca obtii in cele 12 luni obligatorii conform legii venituri din somaj. In plus, pe toata perioada somajului vei putea sa beneficiezi si de concedii medicale si cele de maternitate. Concediile medicale, dar si cel de crestere a copilului suspenda somajul, ulterior acesta se va relua de unde a ramas.
Cati bani pot primi pentru indemnizatia de crestere copil?
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete care au fost realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani inainte de nasterea copilului. De la 1 ianuarie indemnizatia de crestere copil este de minim 1250 lei net, insa nu mai mult de 8500 lei net. Alocatia de stat este de 200 lei /luna pentru copii intre 0-2 ani si 84 lei /luna pentru copii intre 2-18 ani.
Ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil?
Ca sa poti beneficia atat de concediul de crestere copil, cat si de indemnizatie, trebuie sa depui la primaria orasului din care faci parte sau in sectorul de care apartii daca esti din Bucuresti, urmatoarele documente:
- cererea tip
- copie CI solicitant si certificat de nastere copil (copie si original)
- adeverinta eliberata de angajator sau de catre organele competente pentru dovada veniturilor realizate
- decizia pentru suspendarea activitatii referitoare la perioada pentru care se solicita concediul pentru cresterea copilului
- certificat de casatorie (copie si original)
- extras de cont in original cu semnatura si stampila bancii daca se doreste plata in cont
- daca s-au obtinut si bonuri de masa in perioada acelor 12 luni, precum si de alte bonusuri oferite de catre angajator, solicitantul poate anexa la dosar si o adeverinta privind cuantumul acestora
- alte documente care pot atesta indeplinirea conditiilor de eligibilitate
Din momentul in care depui cererea trebuie sa stii ca va dura pana la 15 zile lucratoare solutionarea acesteia, iar in 5 zile lucratoare de la data emiterii solutionarii se comunica solicitantilor.
Mai pot obtine si alte venituri daca primesc indemnizatie de crestere copil?
Desi regula spune ca cel care primeste indemnizatia pentru cresterea copilului nu mai poate sa inregistreze si alte venituri in acea perioada, exista si cateva exceptii:
– beneficiarul primeste diverse sume pe baza legii si a contractului colectiv sau individual de munca ce se acorda in perioada concediu de crestere copil
– beneficiarul primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean indiferent de nivelul lor
– beneficiarul realizeaza intr-un an venituri care sunt supuse impozitului al caror nivel nu depaseste de 3 ori cuantumul minim de indemnizatie
Indemnizatia incepe sa se acorde incepand chiar cu ziua urmatoare de cand inceteaza concediul de maternitate, insa nu mai devreme de a 43 a zi de la nasterea copilului, daca cererea se depune in termen de 60 de zile de la acea data.
Indemnizatie al doilea copil
Esti in situatia in care vei naste al doilea copil in timpul celor doi ani de concediu de crestere a copilului? In acest caz indemnizatia va fi de 85% din veniturile realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anterior datei nasterii celui de-al doilea copil.
Indemnizatie al treilea copil
Si pentru al treilea copil se acorda indemnizatie. Legea spune ca durata de acordare a concediului se prelungeste in cazul suprapunerii indemnizatiei si se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
Daca cel de-al treilea copil se naste in timpul concediului de crestere copil pentru al doilea copil, pe perioada suprapunerii celor doua concedii se primeste un supliment in valoare de 600 lei lunar.