Home Hemoroizii in sarcina: cauze si tratament

Hemoroizii in sarcina: cauze si tratament

Sarcina, un moment frumos pentru oricare femeie, nu este formata numai din momente placute si orice femeie care a fost gravida stie acest lucru. Pe langa faptul ca apar greata, durerile de spate si alte simptome specifice sarcinii, pot aparea chiar si hemoroizii in sarcina. Un procent de 75% dintre femei se confrunta cu astfel de probleme cand sunt gravide. Trebuie sa stii ca acestia nu afecteaza nici sarcina, nici copilul.

Ce sunt hemoroizii

De cele mai multe ori gravidele se intreaba ce sunt hemoroizii. Hemoroizii reprezinta niste dilatari si mariri ale venelor aflate la nivelul canalului anal si al anusului, care pot sa ajunga la dimensiuni deranjate. Acestia se pot exterioriza sau chiar si fisura de unde rezulta sangerari si dureri foarte mari si mancarimi. Totodata, hemoroizii se si pot inflama ori la nivelul lor se pot forma cheaguri de sange. Dimensiunea poate varia de la un bob mic pana la un bob de strugure.

Dr. Horia Roman
Foto: Dr. Horia Roman

“In primul rand, hemoroizii din timpul sarcinii pot fi hemoroizi simptomatici, adica se poate sa nu ii fi avut inainte si sa apara in timpul sarcinii din cauza faptului ca fatul exercita o presiune din ce in ce mai mare, care se opune intoarcerii venoase. Exista si situatia mai frecventa in care o femeie ii avea deja dinainte, insa i-a tratat cu superficialitate.” Dr. Horia Roman, medic chirurgie generala si proctologie, Elvetia. docroman.ch

 

Hemoroizi in sarcina

Cel mai des apar hemoroizi in sarcina, lucru foarte deranjat pentru femeile gravide. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca uterului care odata ce creste, creste si nivelul de progesteron si se instaleaza constipatia. Uterul marit incepe sa puna presiune pe venele din zona pelviana si pe vena cava inferioara. Acest lucru contribuie la incetinirea circulatiei sangelui din partea inferioara a corpului gravidei.

Hemoroizii in sarcina apar de obicei in cel de-al treilea trimestru, iar unele femei fac pentru prima oara in viata lor hemoroizi chiar in sarcina. Disconfortul si sangerarile produse de hemoroizi pot sa apara si in perioada de lauzie, desi, de cele mai multe ori, hemoroizii care apar pe timpul sarcinii pot disparea la scurt timp dupa nastere.

Hemoroizi – cauze

In principiu cauzele hemoroizilor sunt legate de disfunctia congenitala a vaselor sanguine (adica sangele nu circula corespunzator) de la nivelul terminal al rectului. Acesta se dilata din mai multe cauze cum ar fi:

  • Constipatie pe o perioada mai lunga
  • Statul indelungat pe scaun
  • Consumul de mancare condimentata sau de tip fast food
  • Kilogramele in plus
  • Ridicarea de greutati mari intr-un ritm repetat
  • Eforturi mari depuse la scaune repetate

In cazul femeilor gravide: constipatia, hormonii progesterolul care determina incetinirea tranzitului intestinal, travaliul si expulzia imediat dupa nasterea naturala din cauza presiunii exercitate pentru a naste.

Hemoroizi manifestari

Cele mai frecvente manifestari in cazul hemoroizilor sunt: durerea in timpul scaunului, sangerari anale, sensibilitatea in zona anusului, senzatia de jena atunci cand te asezi jos, aparitia hemoroizilor la orificiul anal, mancarimea de la nivelul anusului sau chiar inflamatii si cheaguri de sange. In cazuri mai rare acestia pot duce la eliminarea de mucus si dau senzatie de rect negolit, chiar daca persoana a avut scaun.

Hemoroizii in sarcina: cauze si tratament
Hemoroizii in sarcina: cauze si tratament

Hemoroizii pot fi de doua feluri:

Hemoroizi externi

Acesti hemoroizi externi apar pe baza dilatarii plexului venos rectal inferior, un tesut format din vase sanguine si fibre nervoase aflat in partea inferioara a rectului. Sunt localizati sub pielea din jurul anusul, pot creste si provoaca umflaturi. Se manifesta prin dureri rectale in timpul scaunului si urme de sange in scaun. Acesti hemoroizi externi apar cel mai frecvent in timpul sarcinii, in timpul eforturilor repetate la defecatie sau la ridicare frecventa de greutati mari. Totodata si constipatia este cea care determina aparitia sau agravarea hemoroizilor.

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni apar pe baza dilatarii plexului venos rectal superior, care se afla mai exact in rect. Se manifesta astfel: scaune cu urme de sange, mancarimi locale, dureri musculare in zona anusului, durere in timpul si dupa scaun. Acesti hemoroizi interni nu prea provoaca dureri deoarece sunt putini nervi in acea zona.

Durerea in zona anusului este unul dintre cele mai frecvente simptome din ambele tipuri de hemoroizi. Daca aceasta durere persista pe o perioada mai lunga de timp este necesara vizita la un medic specialist, proctolog. Cele mai intalnite proceduri sunt: tuseul rectal, videoanuscopie sau colonoscopia. Insa de cele mai multe ori, inclusiv in cazul gravidelor, hemoroizii sunt diagnosticati prin examinare anusului de catre medic.

Prevenirea hemoroizilor in sarcina

Ca o femeie gravida sa nu ajunga sa isi puna problema de un tratament hemoroizi, este necesar sa ia in considerarea prevenirea hemoroizilor in sarcina. Poate aplica urmatoarele metode:

  • sa evite constipatia prin consumul de alimente cu multe fibre, dar sa bea si lichide multe
  • sa nu se abtina atunci cand are nevoie sa mearga la baie
  • sa doarma pe partea sanga pentru a elibera presiunea din zona venelor rectale
  • sa practice miscare regulata
  • sa nu stea prea mult pe toaleta pentru a nu pune presiune pe musculatura din zona anala
  • sa faca exercitii Kegel in fiecare zi – antrenament muscular al zonei pelvine prin incordarea muschilor din zona rectala si vaginala timp de 10 secunde pe urma relaxare si continuare
  • sa manance multe fructe
  • sa nu stea prea mult timp in picioare sau prea mult timp jos

”Recomandarea mea ar fi ca orice femeie inainte sa ramana insarcinata sa isi faca un tratament pentru hemoroizi astfel incat in timpul sarcinii sa aiba mult mai putine probleme referitor la acest aspect. Spun acest lucru deoarece atitudinea care se poate lua in timpul sarcinii este una foarte restrictiva, in sensul ca mai ales in primele trei luni de sarcina nu se pot administra medicamente pe cale orala, nici antibiotice si nici antiinflamatoare.

Acest lucru nu este posibil din cauza unui posibil efect teratogen, chiar daca este vorba de niste medicamente ale caror instructiuni nu pomenesc de niciun astfel de fenomen. Nu exista inca suficiente studii care sa infirme vreun efect secundar din timpul sarcinii a unguentelor locale, de exemplu.

O gravida care se confrunta cu hemorozi poate sa foloseasca comprese, bai de sezut sau laxative pentru avea un scaun moale.” Dr. Horia Roman, medic chirurgie generala si proctologie, Elvetia. docroman.ch

Hemoroizii in sarcina: cauze si tratament
Hemoroizii in sarcina: cauze si tratament

Tratament hemoroizi in sarcina

Pentru o femeie gravida, un tratament pentru hemoroizi in sarcina potrivit pentru aceasta perioada consta in urmarea unui stil de viata sanatos si in evitarea conditiilor favorizante ale durerii. Femeile gravide care se confrunta cu hemoroizi pot sa tina cont si de cateva reguli generale in tratarea hemoroizilor, cum ar fi: sa nu stea foarte mult in sezut, sa evite alimentele care duc la constipatie, cum ar fi cele tip fast-food sau condimentate si sa mentina o igiena permanenta la locul dureros.

Tratament medicamentos la recomandarea medicului de obicei unguent sau supozitoare indicate in timpul sarcinii fata de alte medicamente.

Tratarea naturala a hemoroizilor

Asociatia Americana a Sarcinii vorbeste despre tratarea naturala a hemoroizilor in sarcina. Acestea pot fi:

  • Baie cu apa calda. Expunerea zonei anale la apa calda ajuta la ameliorarea durerii si faciliteaza circulatia sangelui. Pe hemoroizii externi se pot pune si pliculete cu ceai cald.
  • Compresa rece care ajuta la reducerea inflamatiei
  • Curatarea cu grija a zonei dupa fiecare scaun si, de asemenea, evitarea hartiei igienice parfumante care poate irita pielea
  • Utilizarea bicarbonatului de sodiu umed sau uscat pe zona afectata
  • Intinderea pe o canapea cu picioarele putin mai sus de nivelul capului

Nu uita: cere mereu sfatul medicului inainte sa iti administrezi orice medicament, inclusiv impotriva hemoroizilor!

Hemoroizi tratament medicamentos

In cazul tratamentului medicamentos pentru hemoroizi este indicat sa intrebi medicul care este cea mai buna solutie pentru femeile gravide. In principiu, acesta poate prescrie un unguent sau supozitoare care sunt agreate in timpul sarcinii.

Comments are closed.