Greutate bebelusi in functie de varsta

Bebelusii au o greutate ce poate varia in functie de varsta, sex sau de activitate fizica pe care o fac. Niciun copil nu este la fel, nici cand vorbim de greutate bebelusi si nici de greutatea copiilor in general. Baietii si fetele au diagrame diferite de crestere, iar bebelusii alaptati la san tind sa creasca in greutate mai greu in primele 2-3 luni decat cei alaptati cu lapte praf si mai rapid de la 3 la 12 luni.

In cazul in care bebelusul sau copilul tau nu are o greutate sanatoasa, ori nu se dezvolta corespunzator, ca parinte poti face o multime de lucruri pentru a-l ajuta sa ramana sanatos. Pentru ca bebelusul tau sa ia in greutate corespunzator trebuie sa tii cont de varsta acestuia, de alimentele necesare in functie de varsta si de programul de somn.

Mai jos poti un ghid greutate bebelusi in care vei afla cate kilograme trebuie sa aiba si ca trebuie sa ia in greutate bebelusul tau, in functie de varsta.

Greutate bebelusi in functie de varsta
Greutate bebelusi in functie de varsta

Greutate bebelusi. Ghid de varste: de la 1 la 12 luni

Bebelusii au o greutate ce poate sa difere in functie de varsta, sex si de cat de activ este. Specialistii au facut o statistica referitor la greutate bebelusi, iar lucrurile arata astfel:

Greutate bebelusi 1 luna

Bebelusii de 1 luna au aproximativ aceeasi greutate ca la nastere. Insa, felul cum evolueaza un bebelus din acest punct de vedere este un aspect important, mai ales daca a avut o greutate mica la nastere sau a fost un bebelus cu greutate mai mare la nastere. Daca este hranit corespunzator, cu lapte de la san sau lapte praf, bebelusul va lua in greutate inca din prima luna, intre 140 si 200 de grame pe saptamana.

In prima luna bebelusii au o greutate ce poate sa difere in functie de sex si de cat de activ este copilul.  Pentru ca bebelusul de o luna sa poata lua in greutate trebuie hranit la fiecare 2-3 ore si maxim de 12 ori pe zi. Referitor la greutate bebelusi in prima luna, acestia trebuie sa aiba intre 3,2 si 5,5 kilograme.

Greutate bebelusi 2 luni

La 2 luni bebelusul incepe sa aiba o greutate mai mare decat cea de la nastere. Fiind hranit constant, acesta incepe sa asimileze putin cate putin in greutate, in fiecare saptamana. Daca esti ingrijorata de cresterea sau de scaderea in greutate a bebelusului tau de 2 luni, discuta cu un medic pediatru sau cu un consultant in alaptare si vezi de ce bebelusul tau de 2 luni nu are o evolutie corespunzatoare in greutate. Atunci cand vine vorba de greutate bebelusi la 2 luni acestia trebuie sa aiba o greutate variabila intre 4 si 7 kilograme.

Greutate bebelusi 3 luni

Bebelusii de 3 luni au o greutate mai mica sau mai mare de 7,5 kilograme. Bebelusii alaptati la san sau copiii hraniti cu lapte praf au o greutate mai mare cu aproximativ 900 de grame decat in luna anterioara. Pentru o greutate bebelusi la 3 luni si o greutate bebelusi 3 luni jumatate potrivita, bebelusul trebuie hranit de 5-8 ori pe zi, cu lapte praf si mai des in cazul copiilor alaptati la san. Intotdeauna copiii alaptati la san au o greutate putin diferita fata de cea a copiilor alaptati cu lapte praf.  La 3 luni bebelusii au o greutate cuprinsa intre 4,5 si 7,5 kilograme.

Greutate bebelusi 4 luni

La 4 luni bebelusii iau in greutate inca 900 de grame fata de luna precedenta. Daca aceasta greutate bebe de 4 luni stagneaza, nu trebuie sa te ingrijorezi. Specialistii spun ca nu este nici o tragedie, poate recupera in luna urmatoare. Cresterea in greutate a bebelusilor de 4 luni ar trebui sa fie corespunzatoare daca pana la aceasta varsta a consumat doar lapte. Cresterea in greutate bebelusi la 4 luni si bebelusi 4 luni jumate trebuie sa fie constanta si va fi cuprinsa intre 5 si 8,2 kilograme. Incepand cu aceasta luna, unele mame incep diversificarea. OMS recomanda alaptarea cel putin pana la varsta de 6 luni.

Greutate bebelusi de 5 luni

Bebelusii de 5 luni au deja o greutate de doua ori mai mare fata de cea de la nastere. La 5 luni, pentru a lua in greutate, bebelusul trebuie sa consume lapte de la san sau lapte praf si uneori alimente solide, cu acordul medicului pediatru. Aceasta greutate bebe de 5 luni trebuie sa se incadreze intre 5,4 si 8,8 kilograme. Nu te speria daca bebelusul tau de 5 luni nu este interesat de mancare, va lua in greutate si cu ajutorul laptelui.

Greutate bebelusi 6 luni

De la 6 luni cresterea in greutate a bebelusilor incepe sa fie vizibila. Bebelusii de 6 luni vor lua in greutate de la o saptamana la alta. Bebelusul de 6 luni va creste in greutate intre 85 si 140 de grame pe saptamana si 1,5 centimetri pe luna in inaltime. Pentru o greutate bebelusi 6 luni normala, acestia trebuie sa manance lapte de la san sau lapte praf ori alimente solide. Daca nu i-ai introdus inca alimente solide, acum este momentul potrivit. La varsta de 6 luni bebelusii trebuie sa aiba o greutate cuprinsa intre 5,7 si 9,3 kilograme.

Greutate bebelusi 7 luni

La varsta de 7 luni bebelusii au o greutate mai mare cu aproximativ un kilogram comparativ cu luna anterioara. In cazul in care acumuleaza mai mult cu 3 kilograme sau observi o stagnare in greutate la bebelusul tau de 7 luni, consulta un medic specialist. Bebelusul de 7 luni va lua in greutate inca un kilogram fata de luna precedenta, daca este hranit cu lapte de san sau praf, carne fada, legume si fructe. Conform tabelelor de greutate pentru bebelusi baieti si bebelusi fete, o potrivita greutate bebe de 7 luni trebuie sa fie cuprinsa intre 6 si 9,8 kilograme.

Greutate bebelusi - alimentatie
Greutate bebelusi – alimentatie

Greutate bebelusi 8 luni

La 8 luni bebelusii trebuie sa acumuleze suficient in greutate pentru a-si tripla greutatea de la nastere. La aceasta varsta au o greutate de aproximativ 8 kilograme, mai mult sau mai putin. Insa este important si felul in care se dezvolta bebelusul, nu doar cate kilograme acumuleaza bebelusii la 8 luni. Graficele pentru greutate ale bebelusilor, fete sau baieti, de 8 luni sunt intocmite separat si arata diferit.

Greutate bebelusi 9 luni

La varsta de 9 luni bebelusii au o greutate identica sau mai mare cu aproximativ doua kilograme fata de luna anterioara. Pentru a mentine o greutate constanta bebelusilor de 9 luni, ofera-le gustari intre micul dejun si pranz, dar si intre pranz si cina. Pentru o greutate corespunzatoare bebelusul de 9 luni trebuie sa manance lapte de san sau praf, piureuri mai groase si alimente pe care le poate apuca cu degetelele. La varsta de 9 luni bebelusii au o greutate ce poate varia intre 6,5 si 9,5 kilograme.

Greutate bebelusi 10 luni

La varsta de 10 luni bebelusii au o greutate de aproximativ 11 kilograme si nu vor mai lua atat de usor in greutate. Incep deja sa se ridice in picioare si sa mearga, de aceea castigul ponderal poate incetini si poate aparea o stagnare in greutate bebelusi. La 10 luni bebelusul va lua normal in greutate daca este alimentat in continuare cu lapte praf sau cu lapte de la san si orice aliment pe care il consuma un adult. Bebelusii de 10 luni vor avea o greutate intre 6,7 si 10,9 kilograme.

Greutate bebelusi 11 luni

La varsta de 11 luni bebelusii au o greutate de trei ori mai mare decat cea de la nastere. Daca la nastere un bebelus ar trebui sa aiba in jur de 3 kilograme, o greutate bebe de 11 luni trebuie sa fie de aproximativ 11-12 kilograme. De la 11 luni bebelusul intra intr-o noua etapa a vietii si va avea o greutate ce fluctueaza, in functie de alimentatie si de cat de activ este. Graficele sau valorile standard ale copiilor sau bebelusilor de 11 luni indica o greutate cuprinsa intre 6,9 si 11,2 kilograme.

Greutate bebelusi 1 an

La varsta de 1 an bebelusii au o greutate ce depaseste deja de trei ori greutatea de la nastere. Daca pana in primul an de viata calculele specialistilor indica o greutate standard la copii, dupa varsta de 1 an si o luna, bebelusul va lua in greutate in ritm propriu. Dupa varsta de 1 an bebelusii au o greutate ce depaseste 10 kilograme.  Referitor la greutate bebe dupa 1 an aceasta depinde de mai multi factori: de cat de activ este, daca mai bea sau nu lapte, daca mananca diversificat sau de calitatea somnului.

Cel care iti va spune exact cat a evoluat micutul tau este medicul pediatru. Il va masura si cantari, conform unor tabele de greutate pentru bebelusi fete sau bebelusi baieti, pentru ca greutatea la copii baieti este diferita de greutatea la copii fete.

Grafic greutate bebelusi baieti (potrivit OMS)

Grafic greutate bebelusi fete (potrivit OMS)