Home Copii Bebelusi Evolutia senzoriala a bebelusului in timpul sarcinii

Evolutia senzoriala a bebelusului in timpul sarcinii

6 minute de citit

Cu siguranta ca orice viitoare mamica se intreaba ce perceptii senzoriale are bebelusul pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina. Ce sunete aude bebelusul? Are rost sau nu sa vorbim cu el? Si daca da, din a cata saptamana de sarcina? Mangaiem sau nu burtica – bebelusul are perceptie tactila? Simte durerea? Si daca da, din ce perioada a sarcinii? Si multe alte intrebari isi vor gasi raspunsul in cele ce urmeaza.

Vom incepe prin a mentiona ca bebelusul, pas cu pas, devine o fiinta senzoriala si i se dezvolta, unul dupa altul, toate simturile, astfel incat, la nastere, el este capabil, intr-o masura mai mare sau mai mica, sa se foloseasca de toate cele 5 simturi. Se stie ca la bebelusi simturile se dezvolta in aceasta ordine – simtul tactil, mirosul, gustul, auzul si vazul.

 Simtul tactil

In a 8-a saptamana de sarcina apar senzorii tactili, dar numai in zona gurii bebelusului. In cateva luni, insa, acestia vor fi prezenti pe tot corpul. Mai trebuie mentionat ca abia in perioada cuprinsa intre saptamana 20 si saptamana 24 acesti senzori vor transmite informatii catre creier, pentru ca abia atunci se formeaza si conexiunile cu cortexul cerebral si va incepe sa reactioneze la stimuli. Fetusul simte durerea si placerea inca din saptamana a 20-a de sarcina, uneori si mai devreme.

Deci, dragi mamici, nu ezitati sa mangaiati burtica, mai ales daca simtiti aceasta dorinta! Incepand cu luna a 3-a bebelusul simte foarte bine aceasta mangaiere si ea ii creeaza o stare de bine pe care, cu siguranta, o veti simti si dumneavoastra!

Mirosul si gustul – sau simturile chimice

Inca din a 25-a saptamana de sarcina, cand incep sa se dezvolte simturile chimice, bebelusul poate simti mirosul mamei – asa o va si recunoaste in primele clipe de viata. Mai mult, el incepe sa simta gusturile si gustul mancarii consumate de mama! Cercetorii au ajuns la concluzia ca gustul si preferintele pentru anumite alimente, acum se dezvolta, bebelusul obisnindu-se inca din perioada intrauterina cu ele.

Deci, daca mama a avut o alimentatie vegana sau vegetariana, e foarte posibil ca bebelusul sa prefere mai tarziu acelasi gen de alimentatie!

Evolutia senzoriala a bebelusului in timpul sarcinii
Evolutia senzoriala a bebelusului in timpul sarcinii

Evolutia senzoriala a bebelusului in timpul sarciniiEvolutia senzoriala a bebelusului in timpul sarciniiAuzul

In saptamana 25 a sarcinii, bebelusul are auzul complet dezvoltat si percepe sunetele, atat pe cele interioare, din organiusmul mamei, cat si pe cele exterioare. Vocea mamei joaca un rol foarte important – pe ea auzind-o si cel mai intens. Curand va fi acea voce pe care o va prefera si prima pe care o va recunoaste dupa nastere.

Deci, dragi mamici, puteti povesti cu bebelusul dumneavoastra inca de pe acum, el va aude! Tot acum se poate crea o conexiune foarte puternica intre mama si copil, conexiune care se va pastra toata viata, cei doi putand ajunge la o comunicare foarte subtila, aproape telepatica. Sigur, bebelusul aude si muzica si puteti incepe educarea gusturilor in acest sens inca din perioada intrauterina. Cu siguranta ca un bebelus care a ascultat rock in perioada sarcinii, va fi incantat de aceasta muzica si dupa nastere!

Vazul

Desi la nastere ochii sunt complet dezvoltati, creierul copilului nu e pregatit sa proceseze imaginile pe care le primeste. Vazul se definitiveaza in perioada de dupa nastere, procesul dureaza 6 sau chiar 8 luni, fiind conditionat de cresterea numarului de conexiuni cerebrale. La nastere bebelusul desluseste corpurile aflate la cel mult 30 de cm, diferentieaza luminile si umbrele si are o imagine incetosata. E posibil ca ochii sa fie incrucisati, copilul nereusind sa ii sincronizeze. El vede culorile inca de la nastere, dar nu poate distinge tonurile asemantoare, cum ar fi rosu si portocaliu. Inca din primele clipe de viata, bebelusul va fi incantat sa vada chipul parintilor, pe care ii va recunoaste dupa voce.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Brindusa Dan
Incarca mai multe articole in Bebelusi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Cum să ai grijă de dantura copilului tău: Sfaturi și trucuri pentru o igienă orală sănătoasă

Igiena bucală are o influență majoră asupra sănătății generale a organismului, deoarece di…