Am fost copii si, cu siguranta, ne amintim de colegii de scoala care pareau sa le stie pe toate, chiar daca nu le stiau, si care aveau mereu succes. In timp ce altii pareau a fi vesnic urmariti de ghinioane si prinsi pe picior gresit, chiar daca stiau foarte bine raspunsurile.
Surpriza e cu atat mai mare cu cat, in mare parte, cei care pareau a reusi in toate si erau foarte bine cotati de profesori, nu erau intotdeauna si cei mai destepti, in timp ce restul, de multe ori cu mult mai destepti, nu reuseau sa se exprime in anumite momente, pierzand teren in fata profesorilor printr-o atitudine stangace si neincrezatoare in ei insisi.
In ultima vreme se vorbeste mult despre EQ (inteligenta emotionala) si despre IQ (coeficientul de inteligenta) ca fiind doua aspecte complet diferite ale personalitatii umane. Mai mult, se pune pret tot mai mare pe dezvoltarea EQ-ului.
Totusi, care este diferenta dintre acestea doua, cu care dintre ele ne nastem, care dintre ele se poate dezvolta si care este mai importanta pentru o viata de succes?
EQ, adica inteligenta emotionala, totalizeaza acele calitati si aptitudini care ne ajuta sa ne descurcam in viata, sa ne adaptam usor momentului, sa facem fata situatiilor noi, poate stresante. Persoanele cu un EQ dezvoltat sunt etichetate de ceilalti ca fiind istete si descurcarete, ele avand o viziune relaxata asupra vietii si problemelor de care se lovesc. Ei au o atitudine de invingatori si, de aceea, reusesc usor in tot ceea ce isi propun, fiind mereu omenii potriviti la locul potrivit.
IQ, mai exact coeficientul de inteligenta, este acea valoare care masoara nivelul intelectual, capacitatea analitica si rationala a omului.
Exista copiii cu un IQ foarte crescut care nu se pot descurca din cauza unui EQ slab dezvoltat si copii cu un IQ mediu si cu un EQ crescut pentru care nu exista limitari si bariere, ei reusind cu mult mai usor decat cei dintai.
Se spune ca toti copiii, la nastere, sunt geniali – adica au un IQ foarte crescut. Pentru a pastra acest IQ se recomanda ca, pana la varsta de 2 ani, sa se lucreze cu el continuu, copilul avand o capacitate fantastica de intelegere si asimilare a informatiilor.
Multi parinti stiu acest lucru si lucreaza mult cu copiii lor, uneori fortandu-i si supunandu-i unui stres foarte mare. Iar aici gresec! Pentru ca astfel nu reusesc decat sa blocheze dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului, ceea ce nu este deloc recomandat!
Pentru dezvoltarea armonioasa atat a IQ-ului cat si a EQ-ului este nevoie de comuniune si comunicare deplina cu acel copil. El nu trebuie fortat nicicum, ci doar incurajat sa exploreze. Altfel spus, se va lucra cu ei astfel incat sa le fie dezvoltate, simultan, coeficientul de inteligenta dar si inteligenta emotionala.
Mai mult! Copilul, intr-un mediu plin de armonie si relaxat, va asimila informatiile mult mai repede si mai usor decat intr-un mediu stresant si contra cronometru.
Copilul are nevoie de blandete, vorbe frumoase, intelegere, sustinere si incurajare pentru a-si dezvolta inteligenta emotionala, caci apoi, firesc, i se va dezvolta si IQ-ul.
Altfel spus, adevarata educatie pe care o putem da copiilor nostri consta in a le dezvolta inteligenta emotionala! Doar asa ii pregatim pentru viata! Inzestrandu-i cu capacitatea de a se descurca in orice situatie, cu incredere in ei insisi si cu dorinta de a explora si a gasi solutii! Si nu de a deveni o victima neajutorata, dar cu o minte plina de informatii pe care, din pacate, nu le poate accesa in timp util pentru a le folosi.
Caci aceasta este inteligenta emotionala – capacitatea de a accesa in orice situatie informatiile pe care le-am asimilat, de a ramane stapani pe situatie, de a privi greutatile si problemele ca pe niste provocari si nu ca pe niste ghinioane. Toate acestea puternic dublate de o incredere de nestramutat in sine, sunt reteta de succes in viata pentru oricare copil!
Un copil cu un EQ crescut va fi unul curios si dornic sa invete lucruri noi, astfel incat dezvoltarea IQ-ului sau se va realiza firesc si natural.
In concluzie -in loc sa invatati copilul sa recite ca papagalul tarile si capitalele lumii intr-o atmosfera serioasa si scortoasa, mai bine va jucati cu el si il invatati sa le cante, intr-o atmosfera destinsa si prietenoasa.