Home Copii Educatia bazata pe propriul exemplu si cum sa fii un model bun pentru copiii tai

Educatia bazata pe propriul exemplu si cum sa fii un model bun pentru copiii tai

8 minute de citit

In 1990, neurobiologul Giacomo Rizzolatti a descoperit neuronii oglinda care sunt baza empatiei si a invatarii prin imitatie. Altfel spus, el a descoperit ca fiintele umane sunt codificate genetic pentru a imita. 

Datorita acestui mecanism in oglinda, prin simplul act de observare a unei alte persoane, creierul are capacitatea nativa de a angaja aceeasi centrii cerebrali emotionali si motorii ca si cel care realizeaza actiunea. Neuronii in oglinda ne permit sa intelegem oamenii din jur nu numai prin rationament, ci si prin stimulare directa si vizualizare.

Educatia bazata pe propriul exemplu si cum sa fii un model bun pentru copiii tai

Prin urmare, parintii trebuie sa stie ca cei mici ii urmaresc tot timpul si le copiaza actiunile, comportamentul, credintele si atitudinea. De aceea, ei au o responsabilitate uriasa si trebuie sa se asigure constant ca sunt modele pozitive pentru copiii lor. Acest lucru necesita autocontrol, autoanaliza, gandire analitica, rabdare si o perfectionare continua.

O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte

Parintii obisnuiesc sa supraestimeze puterea cuvintelor in educatie si in corectarea comportamentului copiilor si uita de puterea exemplului personal. Daca si-ar rezerva timp in fiecare seara pentru a analiza propriul comportament, ce au facut in timpul zilei, cum au reactionat, ce atitudine au avut in anumite momente, ce gesturi sau cuvinte au folosit, vor realiza ca micutii nu fac altceva decat sa ii copieze.

Prin urmare, parintii ar trebui sa inceapa educatia copiilor prin a-si corecta propriul comportament. Astfel, le vor oferi micutilor o imagine in oglinda pozitiva, adica un exemplu bun.

Nu trebuie sa fii un parinte perfect, dar trebuie sa iti ceri iertare

Parintii nu pot fi perfecti 365 de zile pe an si 24 de ore pe zi. Exista zile bune si zile mai putin bune si trebuie sa acceptam lucrurile asa cum vin si sa ne adaptam constant situatiilor. Incurcaturile, greselile, pierderea rabdarii si reactiile mai putin pozitive fac parte din viata si pot fi experiente benefice, daca invatam lectia. Prin urmare, parintii nu trebuie sa urmareasca sa fie constant perfecti, pentru ca nu vor reusi, dar ar trebui sa profite de aceste momente pentru a discuta cu cei mici, a-si recunoaste greselile si a-si cere iertare.

Este nevoie de concordanta intre fapte si vorbe

Mesajul verbal al parintilor trebuie sa fie sincronizat cu actiunile lor. Expresia “tu sa faci cum zic eu, nu cum fac eu” nu va functiona niciodata in educatia unui copil. Daca nu exista o concordanta intre ceea ce fac si ceea ce spun, imaginea in oglinda pe care o creeaza nu este deloc pozitiva si nu ii va ajuta pe cei mici sa se dezvolte personal.

De exemplu, in contextul in care parintii vor sa invete copiii sa nu foloseasca telefoanele mobile la masa, daca dupa ce le-au cerut sa renunte la ele imediat raspund la un mesaj pe WhatsApp, dau dovada de lipsa de coerenta si concordanta intre vorba si fapta. La fel, cerandu-le copiilor sa citeasca o carte si sa nu se mai uite la televizor fara ca ei insisi sa faca acest lucru, nu vor fi deloc convingatori.

Este nevoie de respect si sinceritate

Respectul si sinceritatea sunt doua valori care trebuie cultivate copiilor de la cele mai fragede varste. Actionand cu maturitate in fata provocarilor cotidiene, dand dovada de ratiune, intelepciune si rabdare, dar si de respect si onestitate, copiii vor avea un model demn de urmat. 

Este esential ca ei sa simta ce inseamna sa fii respectat si tratat cu sinceritate, iar parintii ar trebui sa le ofere aceasta lectie valoroasa pentru intreaga viata. Doar asa vor putea creste adulti care mai tarziu vor da dovada de respect si onestiate in relatiile cu cei din jur.

Parintii trebuie sa aiba o viata sanatoasa

Igiena adevata, postura buna, o alimentatie echilibrata bogata in legume si fructe, exercitii regulate si activitati variate in natura sunt esentiale pentru a avea o viata sanatoasa si armonioasa. Pentru a le putea oferi copiilor acest exemplu, parintii trebuie sa implementeze inca din primele zile de viata ale copiilor toate aceste obiceiuri sanatoase.

Conectarea cu natura departe de dispozitivele electronice, lectura, vizionarea de spectacole de teatru sau de balet, toate sunt de fapt lectii de viata care vor pregati copilul pentru mai tarziu.Nu uita ca familia este prima forma de educatie si cei sapte ani de acasa sunt esentiali pentru scoala vietii.

Rezerva-ti timpul necesar pentru a reflecta la lucrurile de mai sus, constientizeaza valorile pe care vrei sa le cultivi in copiii tai si incepe sa plantezi semintele prin imbunatatirea propriului comportament si exemplu. Roadele le vei vedea mai tarziu, cand copilul tau va deveni un adult competent, echilibrat, respectuos, onest si care se bucura de viata.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Anurag
Incarca mai multe articole in Copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Ce avantaje are un brad artificial si de ce este tot mai des cumparat?

Parerile sunt dintre cele mai diverse si chiar si asociatiile de mediu, in ceea ce privest…