Home Dublu test – metoda eficienta in depistarea problemelor fatului

Dublu test – metoda eficienta in depistarea problemelor fatului

Pentru a te asigura ca bebelusul se dezvolta corespunzator si a depista din timp afectiunile grave sau malformatiile, dublu testul este o solutie. Acesta implica doua masuratori si este recomandat sa se realizeze in primul trimestru de sarcina

In prima etapa se face un simplu test de sange si, cu toate ca nu necesita pregatiri speciale, este bine ca medicul sa fie informat in legatura cu medicamentele administrate inainte de test. In a doua etapa a dublului test se realizeaza ecografia morfologica. Aceasta se coreleaza ulterior cu rezultatul analizelor de sange.

Dublu test - metoda eficienta in depistarea problemelor fatului
Dublu test – metoda eficienta in depistarea problemelor fatului

Cum se face un dublu test

Dublu testul din primul trimestru implica doua masuratori: analizele din sange – markerii biochimici fetali si ecografia morfologica. Exista doua modalitati de realizare a dublului test pentru cele doua investigatii:

  • Intre saptamanile 9-10 de sarcina se preleveaza o proba de sange pentru a verifica nivelul a doi hormoni care se modifica in timpul sarcinii (B hCG-ul si PAPP-A). Ulterior se va realiza ecografia in saptamana 12, riscul calculandu-se dupa ce se obtin parametrii ecografici. 
  • Recoltarea probelor de sange cat si ecografia se pot realiza intre 11 si 13 saptamani – intai se realizeaza ecografia dupa care se recolteaza marketii biochimici. Dupa afla rezultatului la testele de sange se calculeaza riscul.

Ecografia morfologica realizata intre saptamana a 11-a si a 13-a permite masurarea pliului nucal care se afla in spatele gatului fatului in care se afla o serie de lichide. Aceasta zona, cunoscuta sub denumirea de translucenta nucala, este adesea mai mare la copiii cu sindrom Down. 

Totodata, se vor face masuratori pentru a calcula varsta gestationala a fatului in curs de dezvoltare – atat in saptamani, cat si in zile. Un program de calculator combina rezultatele cu varsta exacta, greutatea si varsta gestationala corecta a bebelusului, identificand riscul sindromului Down, Trisomia 13 si Trisomia 18.

Despre analizele de sange pentru bitest – ce reprezinta markerii biochimici

Am vazut ca bitestul implica atat un test cu ultrasunete, ecografia morfologica, cat si analiza unei probe de sange, scopul acestuia fiind evidentierea a doi markeri – Beta hCG-ul (gonadotropina corionica umana) si PAPP-A ul (sarcina asociata proteinei plasmatice A).

Beta hCG-ul este un hormon glicoproteic produs de placenta, in timpul sarcinii. Nivelul crescut al acestuia este un indicator de risc de triploidia de origina paterna sau sindrom Down. Daca valorile sunt scazute considerabil, pot exista riscuri de Trisomia 13, 18 sau de triploidiei de origine materna.

PAPP-A este o proteina plasmatica vitala, iar un nivel scazut al acesteia este un indicator al riscului de sindrom Down.

Morfologie fetala trimestrul 1

Morfologia fetala (ecografia si testele de sange) se efectueaza in trimestrul 1, adica in primele trei luni de sarcina. Daca rezultatele acestora indica faptul ca fatul prezinta un risc crescut de Down, este foarte posibil ca parintii sa doreasca sa faca si un test de diagnostic precum amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale. 

Testul de diagnostic confirma prezenta unei afectiuni si este foarte precis. In urma realizarii acestor teste riscul de pierdere a sarcinii este de 1%.

Chiar daca nu se pot depista cu siguranta riscurile pentru toate anomaliile, morfologia fetala in trimestrul 1 poate fi extrem de util, depistand riscurile de Down in aproape 2 din 300 de cazuri.

Dublu test - metoda eficienta in depistarea problemelor fatului
Dublu test – metoda eficienta in depistarea problemelor fatului

Dublu test – pret

Pretul pentru un dublu test poate varia in functie de laboratorul si cabinetul unde se realizeaza. Totodata, este posibil ca unele clinici sau spitale sa deconteze prin Casa de Asigurari de Sanatate ecografia morfologica, cu ajutorul unei trimiteri de la medicul de familie. Un alt ajutor oferit de stat este Voucherul Materna, prin care poti sa platesti astfel de investigatii, printre care si dublul test. 

In general, pretul pentru analizele de sange incepe de la 150 de lei iar pentru ecografiile morfologice de la 400 de lei. Preturile difera in functie de clinica si laborator. 

Dublu test sarcina – interpretarea rezultatelor

Rezultatele unui dublu test in sarcina sunt importante pentru a depista din timp daca exista probleme in dezvoltarea fatului si sunt prezente riscurile unor afectiuni congenitale:

  • Nu exista risc crescut – inseamna ca riscul de a avea un copil cu sindrom Down este foarte mic, mai exact de 0.33% sau 1 din 300 de cazuri. Ar putea fi prezent, insa, un alt defect de nastere, dar si riscul acestuia este scazut.
  • Risc crescut – inseamna ca riscul de a avea un copil cu sindromul Down este mai mare de 1 din 300. Daca este prezent acest risc, medicul va recomanda sa efectuezi amniocenteza (incepand cu saptamana 15 de sarcina) sau biopsia de vilozitati coriale (incepand cu saptamana 11 de sarcina) pentru a confirma daca fatul prezinta sau nu sindromul Down. 

Totodata se pot efectua si teste prenatale neinvazive precum Panorama sau Harmony. Acestea doua nu sunt la fel de sigure ca cele invazive, insa ofera o claritate mai mare asupra riscurilor de a dezvolta o anomalie. 

Interpretare dublu test sarcina

Rezultatele analizelor de sange pentru dublu test in sarcina sunt disponibile in aproximativ o saptamana, iar rezultatelor ecografiei sunt disponibile pe loc. Acestea vor fi inmanate medicului care supravegheaza sarcina pentru o interpretare a testului (dublu test sarcina) si pentru a informa parintii daca exista vreun risc pentru o anomalie a fatului. Important de retinut este faptul ca dublul test doar evalueaza riscurile si nu pune un diagnostic precis. 

Valorile scazute pentru PAPP-A (<0.4 MoM) pot indica riscuri precum nastere prematura,  preeclampsie sau avort spontan iar pentru free beta HCG (<0.25 MoM) sunt asociate cu un risc crescut de a pierde sarcina sub 24 de saptamani.

Cand se face dublu test

Dublu test, sau testul de screening, se face in primele 3 luni de sarcina, intre a 11-a si a 13-a saptamana. Acesta este util pentru a depista inca de la inceputul sarcinii daca fatul prezinta un risc crescut al unei malformatii. Cele mai multe dintre acestea apar de regula in primul trimestru de sarcina, atunci cand organele copilului se formeaza.

Se considera faptul ca anomaliile apar pe baza conditiilor genetice ale parintilor, dar si din cauza expunerii la un mediu exterior nociv, respectiv substante care fac rau fatului, cum ar fi cele din unele medicamente.

Dublu test - metoda eficienta in depistarea problemelor fatului
Dublu test – metoda eficienta in depistarea problemelor fatului

Ce este bitestul

Daca te intrebi ce este bitestul, este bine sa stii ca li se efectueaza tuturor femeilor insarcinate cu scopul de a determina riscurile malformatiilor cromozomiale ale fatului. Totodata, bitestul joaca un rol esential in detectarea oricarui tip de afectiuni neurologice la fat. Anomaliile cromozomiale afecteaza dezvoltarea bebelusului, ducand la pierderea sarcinii sau generand probleme de sanatate grave dupa nastere.

Dublul test in sarcina este primul pas pentru depistarea riscurilor crescute de sindrom Down si al altor malformatii

Dublul testul de sarcina asociat cu testele care masoara markerii in sangele mamei, urina si ecografia morfologica trimestrul 1, se pot utiliza pentru screening. Aceste teste de screening, chiar daca nu sunt perfecte, pot determina din timp riscul crescut pentru sindrom Down.

Ulterior, in caz de risc crescut, se pot realiza testari suplimentare folosind amniocenteza (testarea lichidului din jurul bebelusului) sau analiza tesutului din placenta pentru cromozomii anormali asociati cu sindromul Down. Mentionam, insa, ca ambele teste implica introducerea unor ace prin abdomenul mamei si prezinta risc de avort spontan.

Alte tipuri de anomalii ale caror riscuri se pot depista in timpul efectuarii ecografiei din cadrul dublului test din trimestrul 1: anomalii cardiace, anomalii cerebrale, anomalii ale peretelui abdominal sau anomalii ale membrelor. Aceste anomalii tin de structura organelor si pot fi izolate din contextul unui sindrom.

Comments are closed.