Home Mama si tata Mamici Preconceptia Dorinta de a avea un copil: cum o impartasesti partenerului tau

Dorinta de a avea un copil: cum o impartasesti partenerului tau

4 minute de citit

sarcinaRelatia voastra are deja o anumite vechime, totul merge bine iar tu simti ca esti pregatita pentru o noua etapa: iti doresti un bebelus si stii ca el este cel potrivit pentru a fi tatal copilului tau.

Autor: Claudia Ilies

Inainte de a lua aceasta decizie importanta care iti va schimba radical viata, trebuie sa reflectezi bine. Chiar daca psihologii sunt de parere ca o femeie se pregateste pentru maternitate inca de la frageda varsta de 3 ani, s-a constatat ca foarte multe femei isi fac planuri de a deveni mama, dar, cateodata, pentru motive gresite.

Un astfel de motiv fals ar putea fi acela de a dori sa repari prin intermediul propriului copil neajunsurile din copilaria ta.  Daca tu nu ai avut parte de toata atentia necesara, iti doresti sa corectezi acest aspect cu ajutorul sansei de a fi o mama mai buna. Nu este nimic rau in aceasta intentie, atata timp cat nu este acesta singurul motiv pentru care iti doresti un copil.

Un al doilea motiv fals ar fi acela de a vedea nasterea copilului ca pe inca o realizare personala: ai o cariera reusita, o casnicie fericita si acum vrei sa completezi tabloul realizarilor cu un copil. Dar daca nu se va intampla asa cum ti-ai planificat si bebelusul intarzie sa apara?  Sau daca nu va merge totul perfect si in acest caz? Pentru aceste femei revenirea la realitate poate fi dificila, iar aceasta intentie de a avea copii poate fi privita ca o nereusita.

Daca vrei un copil, singurul motiv real trebuie sa fie dragostea pentru partenerul tau si dorinta de a avea un viitor impreuna.

Cum ii spui partenerului despre bebelus?

Fii tu insati, gaseste motivul potrivit si comunica-i decizia ta. Trebuie sa stii ca aceasta dorinta nu vine in acelasi moment pentru toate persoanele. Pentru femei, se intampla in jurul varstei de 28-30 de ani. Barbatii simt ca isi doresc copii cam la 35 de ani, in cazul in care nu au devenit deja tatici. Pentru ei, aceasta dorinta creste progresiv cu sarcina si atinge punctul culminant inainte de nastere. Ei se simt tati exact atunci cand devin si in realitate, spre deosebire de femei, care se simt mame din momentul in care dorinta de a avea copii incolteste in mintea lor.

Vorbeste deschis despre toate nevoile si temerile tale, despre importanta sprijinului din partea partenerului, despre viitorul alaturi de noul membru al familiei. Sotul poate avea si el anumite temeri in legatura cu responsabilitatile care ii vor reveni. Faceti planurile pentru viitor si sustineti-va reciproc in aceasta decizie.

  • Cum sa fii un parinte bun

    Diferentele de mentalitate si experienta de viata pot sa duca, uneori, la o ruptura in rel…
Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Preconceptia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Despre fertilitate si dezvoltarea fatului, cu Dr. Silviu Istoc

Numarul femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate si nu reusesc este in continua cres…